Teuvon kuvat

Teuvon kuvat

tiistai 18. elokuuta 2020

Onko liika vapaus vaarallista ?.... Is too much freedom dangerous? ....Är för mycket frihet farligt? .... Ist zu viel Freiheit gefährlich? ....Опасна ли слишком большая свобода? ....

Väkisinkin on tullut mieleen, onko ihmisille annettu liikaa yksilöllistä vapautta... Liikkumisen vapaus EU.ssa  ja suomessa tuntuu olevan pyhä asia,  Schengen alue luotiin ihmisten ja tavaroiden vapaasen kulkemiseen kansalisvaltioiden rajojen yli.    Aikoinaan keuhkorutto jota mustaksisurmaksi nimitettiin, tappoi eurooppalasia  vuosina  1346 - 1353 arvion mukaan jopa  kuusikymmentä prosenttia  silloisen euroopan väestöstä.    Niihin aikoin maailma taisi pyöriä rooman ympärillä, kun sinne jo silloin kaikki tiet johtivat roomaan,  eikä kansallisrajoja taidettu liiemmin  tuntea  , mutta ei myöskään ollut hevosta nopeampaa  tartunnakuljettajaa.

Mobilisti kirjoitti 1992  "  Englantilaisten  suhde kansallisvapauksiin on kehittynyt  niin voimakkaaksi ,  että sillä alkaa olla haittaavia vaikutuksia  turvalisuuden kehittymiseen. "  Kirjoittaja oli Matti Koivurova.    Hän siis tiedosti jo vuonna 1992 ihmisten   liikumisen vapauden vaarallisuuden.   Nyt se tämä  likumisen vapauden ihannointi on suomen hallituksessakin pääteema koronan hoidossa ja sen taltutamisessa.

Vihreiden ministeri Maria Ohisalo  antaa tuontuosta  liikumisen vapauden  puolustavia kommenteja.  Milloin suomalasiten  ja varsinkin ulkomaalaisten marjanpoimioiden  sekä muiden  suomalaisten työpaikkoja vievien  ihmisten tulon puolesta.   Ainoa joka julkisesti ollut sitä mieltä että lentoliikenettä pitäsi rajoittaa on liikkeneministeti  Timo Harakka  ( sd )  tosin vain  Turun -  Skopjen   lentoyhteyden väliaikaista keskeyttämistä.


Ovathan suomalaiset  ennenkin matkustelleet mailmalle, mutta  työn perässä, eivätkä useinkaan enää suomeen palaneet  amerikan kultamailta  tai ruotsista volvon tehtaalta..   Se taisi olla  matkatoimisto  Keihäsmatkat jonka keulakuvana oli Kalevi Keihänen  loi suomalasille  mahdollisuden etelän lentomatkoille 1960 -1970  luvulla .  Niistä ajoista  suomalasitenkin lento matkat ovat pidentyyneet , mutta sama ykilöävapauden ihannointi ihmisä  kaukomatkoille vie kuin aikoinaan heidän isovanhempiaan keihäsmatkoille.    Keihäsmatkojen aikaan suomessa  velloi hongkongilainen  infulenssa A  tyyppia H3 N2   tämä viirus oli tavallista kausiinfulensaa  2-4 kertaa tapavampi.   Mutta ei silloin ihmisten liikumisenvapautta ymmäretty pitää viiruksen  leviämisen syynä. 

Mutta nyt eletään 2000 lukua ja viirusten leviämisetä tiedetään enemmän, mutta  suomen perustulaki on tehty niin huonosti, ettei se anna mahdollisuutta estää ihmisten typerää toimintaa ilman byrokraatista  lainsäädänön  uudeleen peukalointia.Elämä kuitenkin jatkuu , siiirsin kotipihaan villi vadelman
Kaivoin maasta sellaisen puskan jossa oli marjoa, oli helpompi tunnistaa, ettei mitään myrkkykasvia tullut siiretyksi.   Vadelma kestää  kylmemänkin sään, mutta   chilt sirsin illalla sisälle   halla karkuun.


 Keran jo kuoleeksi todettu Äitienpäiväruusu   puhkesi uudelleen kukkaan
Senkin voisi varmaan kaivaa pihamaahan , niin olisi talven yli jotain kasvun odottamista
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti