Teuvon kuvat

Teuvon kuvat

sunnuntai 14. helmikuuta 2021

Punaista habaneroa syntymässä....Red habanero emerging ....Röd habanero dyker upp ....Roter Habanero taucht auf ....Habanero rojo emergiendo ....Появляется красный хабанеро ....

 Taitaa tämäkin alku vuosi 2021  pikkuhiljaa  olla kääntymssä voiton puolelle.     Kolmisen vuotta sitten  innostuin koe mielssä  chilejä kasvattamaan.    Idätin ihan osuuskaupasta ostettujen chili  hedelmän siemeniä idätin.    Minulla ei ole kovin  suurta tilaa kasve kasvataa olohuoneessa , enkä ole sen vuoksi voinut hurhataa  chilinkavatuksessessa sellaisim sfääreihin  kuin mitä  tapaa cihilifoorumeilla.   Yhdellä kasvivalolla olen pyrkinut  cihilin pitämään talven läpi hengissä, ilman mitää erityisiä kasvihuoneita.





Light Meter  Näyttää  suomessa helmikuun  valoksi  2000 luxia .  LUX on  SI-järjestelmän  mitta yksikkö





Vaikka ihmis silmä suomen talvisen auringonpaisteen  näkee kirkaana niin  sen valo on aivan alarajalla  siihen nähden mitä  chilit saavat  synnyinsuduillaan auringosta.  Siellä missä chilit  luonnollisesti kasvaa  on paljon valoisemaaa kuin suomessa kesäläkään.  Chili pärjää 2000 . 5000 luxin valossa .  Suomessa helmikuinen aurinko tuottaa  noin 2000 luxia, valomittarin mukaan. 






Nämä chilit ovat jo kolmevuotta vanhoja , joutuvat olemaan vähän syrjässä vaimon  saitpaulia kukat  vaativat  paremman tilan. 





Päivän pituus porin seudulla on jo miltei yhdeksän tuntia ja jos Aurinko pääsee paistamaan  , niin sen valo jo pelastaa ja aloittaa kasvukauden  huonommisakin olosuhteissa.




Pienien tilojen vuoksi en oikein voi chilin  kasvien  määrää lisätä, mutta  testasin kuitenkin  viime vuotisten siemenien itämistä .  Itämisprosentti on   melko hyvä .  Jos nämä punaisen habaneron taimet  hyvin kasvavat ja vahvistuvat niin taidan  antaa ne miniälleni   Annelle   Noormakun Notariaatin tilojen  koristeeksi .





Eilen 13.2.2021  Havaitsin tämän vuoden ensimmäisen hedelmän syntymisen, eikä tämä ainoa chilin kukka joka on nyt on jo alkanut  tuottamaan hedelmää.  




Aika nopea kasvu on varmaan tulossa kun on hedelmän alun koossa  on  jo selvä ero eiliseen verratuna , valmiin hedelmän muotokin on jo havaittavissa.   Nämä chilinkukat   " pölytin "  etusormella, herkästi kukkia hivelin ,  siitepölyä  näyttää olleen  hyvin tarjolla kun sitä on kukan lehdilläkin.   Cihilt ovat luonnolisisssa kasvupaikoissaan   itsepölyttäviä,   mutta näin sisätiloissa  niitä pitää pikkasen atuttaa. 




Viime kesänä  kukkakärpäsetkin  löysi chilin kukat pihalla,  kävivät niistä mettä nauttimassa ja samalla   auttoivat  pölytyksessä.  


Punaiset habanerot ova aika väkeviä , mutta on mahtava yhditelmä aamupalla  kun leivän päälle sivelee  nutelaa ja ripotelee sen päälle tuoreen chilin  palasia niin päivä käynnistyy mainiosti.  




Tänänään , ystävänpäivänä 14.2.2021   Aurinko pääsee paistamaan  pilvetömältä  taivaalta ja se lämitääkin jo .


Hyvää päivänjatkoa lukijoilleni 

4 kommenttia:

  1. Komeet kasvit tulonpäällä. Hyvä ja mielenkiintoinen postaus

    VastaaPoista
  2. Niin olet taidokkaasti kasvattanut kasveja.
    Hyvää ystävänpäivää Teuvo!

    VastaaPoista
  3. I've never grown habanero plants inside. I love the peppers and may give it a try. I grow them outside in my wife's flower garden.

    VastaaPoista
  4. Jorma Lindqvist
    kyllä täälllä ollaan 🙂
    Minäkin kasvatin ensimmäiset habat kaupan habaneron siemenistä. Toisen polven, eli niistä kaupanhaban siemenistä kasvatettujen hedelmien siemenistä kasvatettu saattaa olla mitä sattuu. Mutaatioita tai /ja maku outo jopa kamala. Se johtuu siitä, kun kaupan habanerot ja monet muutkin kaupan chilit ovat ns hybridilajikkeita, jotta sato on mahdollisimman hyvä ja nopeakasvuinen. Mutta eka sukupolvi ihan jees, ja pysyy vuodesta toiseen.

    VastaaPoista