Teuvon kuvat

Teuvon kuvat

maanantai 21. lokakuuta 2019

Bokeht vai taustan sumennus ?....Bokeht or background blur? ....Bokeht eller bakgrundssuddighet?.... Bokeht o desenfoque del fondo? ....Боке или размытие фона? ....ボケや背景ぼかし?

Valokuvaan tulee pääkohteen taustalle epäterävyyttä kun kuvaa pienellä aukkolla ja tarkentaa  etualan  pääkohteeseen.  Japanista on tullut sanonta bokeht  ja se on suomessakin tullut yleiseen käyttöön kun halutaan kielellistä sivistystä näyttää tyhmemille.   Minusta selkeämpää on käytetään taustan sumentamista .  Tässä Noormarkunjoen  Myllykoskella ottamassani pihlajanmarja valokuvassa tausta on sumea. 







Nokon d 300 rungossa oli kiinni Nikon  AF Nikor 28 - 100 mm  1:3.5 - 5.6   se on täysin muovinen rakenne, objektiivin linsitkin on muovia  siis muovisuumi  , siksi varmaan tausta on pehmeän sumea.   Se ei painkaan   245  gramaa.  Aikoinaan tuotanollien huippusavutus kun tehtiin edullisesti ilman aukkorengasta .    Taustan sumentumiseksi pitää käyttää suurinta aukkoa  joloin syväterävyysalue pienenee.. niin saasdaan boke - efekti.  Boke-efekti (bokeh) tulee japanin kielen sanasta "boke" (ボケ), joka tarkoittaa sumeaa tai utuista, tai "boke-aji", joka tarkoittaa sumeuden laatua. Bokeh lausutaan muodossa BOH-Kə tai BOH-kay.


Neuvostoliitissa valmistettuja helios 58 mm   objektiiveja pidetään parhaina bokehtin luojina.



Nämä  kilmalaiskuvat  Pentacon auto 135 mm 1:2.8





Helios - 44 M 58mm  1:2  Kivikkokimalaiskoiras   jättipalsamin kukassa  kultakärpänen lähestyy



Ei kuitenkkan riitä se että objektiivi on mainio  tuotamaan taustan sumentumista, tarvitaan myös aimo annos tuuria hyvän , erinomaisen valokuivan tuottamisen ilman keinotekoisia efektejä  jpg kuvana ilman rajausta kumempaa digitaalista  muokkausta.    Kimalasia kuvasin, mutta kärpänen sattui sopivasti lentämään  kuvaan.  Ja taustan bokehtiin tuli kärpäsen kohdalle sitää esiin työntävä  sumennus .


Helios on sopivissa olosuhteissa myös terävä . kimalaisen karvat erotuu


Toki kameran oma apusalama avusti



Helioksella päästään jo aivan  maalaustaiteen tasolle. 




Tämän kuvnkin kun tulostasi kankaalle niin ei paljon  käsin maalatusta taulusta erottuisi



Pihlajanmarjatertut bhoket tausta






Syksy on  on tuonut hämärä harmauden eikä pihalta taida  ennen kevättä   mitään selaista löytyä josta saisi inspiratiota taidekuvien ottoon.



1 kommentti:

  1. Jorma Lindqvist: Luin taas sanatarkasti. Bokeh siis bo-keh, ei ole pelkkää taustan sumennusta. Siihen tarvitaan muutakin, ollakseen sitä mitä bokeh:ilta haetaan. Pienin aukkoarvo on fyysisesti suurin aukko. Ja muuta sellaista.

    VastaaPoista