Teuvon kuvat

Teuvon kuvat

torstai 27. kesäkuuta 2024

Joltain kesä on jo eletty, toisalta paras kukka loisto vasta alkamassa

 Joiltain on jo kesä eletty, puutarha lubinni on kukaloistonsa jo lopetanut, siinä kävi kimalasia



Sen naapurissa tuoksuvatukalla on ensimmäien kukkanen auennut.


Pionin istutin tänä keväänä ja siihenkin yksi kukka aukeamassa.




Tulevana viikonloppuna kartanoruusun tuoksu valtaa pihan ja terassin, sinä on monta kukkaa aukeamassa.





Tulilatva on jo täydessä kukassa sekä mansikoita maistiaisiksi.


Ahomanikka koti puutarhassa




keskiviikko 26. kesäkuuta 2024

Suolaheinä sato parhaimmilaan, ehkä salaatin pienissä määrin

 

Olisi suolaheinä sato parhaimilaan mutta kun en juo maitoa, pelkästään kahvimaitoa käytän. Suolaheinän lehtien maku johtuu oksaalihapon vesiliukoisesta suolasta kaliumoksalaatista. Raparperista tutun oksaalihapon vuoksi suolaheiniä pidetään lievästi myrkyllisinä, sillä oksaalihappo sitoo itseensä elimistön kalsiumia aiheuttaen puutosoireita. Suolaheinän lehtiä voi kuitenkin käyttää ravintona pieniä määriä. Oksaalihappo neutraloituu vaarattomaksi, kun samalla aterialla nautitaan maitotuotteita. Ryöppäyksessä oksaalihappo liukenee keitinveteen. Parhaimmillaan suolaheinät ovat alkukesästä ennen kukintaa, jolloin oksalaattipitoisuuskin on alhaisempi.

Hierakat eli siipihierakat (Rumex)  Ranskalaiset tekee näistä keitoakin, minä vain salatin sekaan laitaisin mutta ei taida kannataa kun kalsiumpitosia  kasviksia salatissa käytän 



Näin helteelläkin on hyvä lämmin ateria nauttia, eilen paistoin pannulla, voissa  aiemmin keitettyjä varhaisprunia, makkara atria wilhem devil´s sauce  Kahta sipuli aja niiden varsia  sekä punaista ja oransiisi suippopaprikaa.

Helle päivinä pitää muistaa juoda vaikkei jano oliskaan 


tiistai 25. kesäkuuta 2024

Tarha-alpin vierailija pölytyksen kohteena

 



Tarha-alppi on kelta kukkainen maanpeitto kasvi,  Pölyttäjä kesätyöläset on vähentynyt mutta Tarha-alppi näytää niitä kiinostavan 

Nyt on Noormarkun Vikunpolulla + 22. Kesätyöntekiöitä on vähän laiseasti mutta ne jotka on työpaikalle saapuneet ovat ahkeria, sitä vaan kummastelen että kun niiden vasut on täynnä siitepölyä, mitenkä se vaikutaa lento-ominaisuuksin kun päälisenpuolin näytää etteivät täydet siitepölyvasut niitä hidasta.



Johonkin vyö-ampiasten sukuun kuuluvat nämä pölyttäjät




Pian avauttu vaalenapunainen karanoruusun kukka








maanantai 24. kesäkuuta 2024

Tuli pikkassen ketoiltua

  Ihmettelin miksi kahtena yönä piti useamaan kerran käydä vessasa, viime yönä klo kolmelta sitten mittasin sokerit oli 18mm/l , en malatanut pitää noin korkealla sokerita vaikka niitä virtsan mukana olisi poistunutkin, Korjasin 10 yksiköä pikainsuliinia ja sainkin hyvin nukkutaa aamu yhdeksään asti ja aamu sokei oli 6 mm/l "

"Insuliinin puute aiheuttaa ketoaineiden eli happojen kertymistä elimistöön. Jos insuliinia ei ole käytettävissä, seurauksena on happomyrkytys eli ketoasidoosi. Sen oireet voivat aikuisella aluksi olla samoja kuin korkean verensokerin oireet, mutta tilanteen edetessä alkaa esimerkiksi pahoinvointi.

Happomyrkytys on hengenvaarallinen tila ja aivan eri eri asia kuin terveen ihmisen paastotessa muodostuvat ketoaineet eli nälkähapot. Diabeetikon uhkaavasta happomyrkytyksestä kertoo se, kun verensokeri on koholla ja samaan aikaan verestä löytyy ketoaineita. "

Vanhemmalla iällä ei kannatasi alkaa kokeilemaan ketoilua kun taustalla saataa olla 2 typ diabetes.



Itselläni 1 typ diabetes ja ikää 65v niin voi jo rauhoitaa suurempia menemisen haluja.


Nyt kehta taa pihallakin käydä postilaatikolla ja roskiskela kun jalassa on Fanni Salon mittojen mukaan tehdyt UKKO-housut



Lukemisen lisäksi kesällä viehätää luonnon seuravamien ja sen kuvaaminen. Yksin jäätyäni sijoitin minulle uuteen kameraan Nikon 300 s runkon ja pyrin valokuvaamistakin lisätä päivä ryrmiin.




Ilmaston muutos on vähentänyt pölyttäjien määrää mutta vielä kotipiahsta löytää ahkeria kesätyön tekijöitä.

Lentävien hyonteisten kuvaamien on haasteelista paremallakin kalustolla




Kuva Nikon 300 s sigma 70mm dg macro kameran oma apusalama

sunnuntai 23. kesäkuuta 2024

Ainahan kannataa yritää

 

Pitkään aikaan en ole tätä blogia päivitänyt, ei ole ollut aikaa eikä motivaatiota.  ALS tauti on varjostanu elämääni .  Kaksi läheistä on sihen  kuollut. Ensin isäni 67 vuotiaana viime vuosituhaneen  puolella ja nyt tämän vuoden 2024  pääsieisenä vaimoni  64 vuotiaan.  Pikku hiljaa tässä koitaan   palautaa elämäni  oikealle raiteelle  valokuvauksen uudeleen aloitamalla.

Luonto on köyhtynyt ei enää ole hyönteisä  etiseen mallin koti pihassa eikä näytä aina oikeaa kumpanni  niillekään löytyvän, mutta  ainahan voi tunnistella löytyisköhän se oikea 





lauantai 22. kesäkuuta 2024

Verilude (Corizus hyoscyami)

 Kotipihan hyönteis bongaus, puna musta verilude Noormarkku n( pori ) 22.6.2024 








Muiden ruskoluteiden tapaan laji talvehtii täysikasvuisena. Talvehtineet yksilöt pariutuvat touko-kesäkuussa ja nymfejä voi löytää elokuun lopulle saakka. Verilude suosii hiekkaista maaperää ja sitä tavataan yleisenä avoimilla, lämpimillä niityillä sekä joutomaa-alueilla. Lude nauttii ravinnokseen kasvien nesteitä ja ruokailee erityisesti voikukissa, ohdakkeissa sekä kaunokeissa.