Olisi suolaheinä sato parhaimilaan mutta kun en juo maitoa, pelkästään kahvimaitoa käytän. Suolaheinän lehtien maku johtuu oksaalihapon vesiliukoisesta suolasta kaliumoksalaatista. Raparperista tutun oksaalihapon vuoksi suolaheiniä pidetään lievästi myrkyllisinä, sillä oksaalihappo sitoo itseensä elimistön kalsiumia aiheuttaen puutosoireita. Suolaheinän lehtiä voi kuitenkin käyttää ravintona pieniä määriä. Oksaalihappo neutraloituu vaarattomaksi, kun samalla aterialla nautitaan maitotuotteita. Ryöppäyksessä oksaalihappo liukenee keitinveteen. Parhaimmillaan suolaheinät ovat alkukesästä ennen kukintaa, jolloin oksalaattipitoisuuskin on alhaisempi.
Hierakat eli siipihierakat (Rumex) Ranskalaiset tekee näistä keitoakin, minä vain salatin sekaan laitaisin mutta ei taida kannataa kun kalsiumpitosia kasviksia salatissa käytän
Näin helteelläkin on hyvä lämmin ateria nauttia, eilen paistoin pannulla, voissa aiemmin keitettyjä varhaisprunia, makkara atria wilhem devil´s sauce Kahta sipuli aja niiden varsia sekä punaista ja oransiisi suippopaprikaa.
Helle päivinä pitää muistaa juoda vaikkei jano oliskaan
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti