Teuvon kuvat

Teuvon kuvat

keskiviikko 26. kesäkuuta 2024

Suolaheinä sato parhaimmilaan, ehkä salaatin pienissä määrin

 

Olisi suolaheinä sato parhaimilaan mutta kun en juo maitoa, pelkästään kahvimaitoa käytän. Suolaheinän lehtien maku johtuu oksaalihapon vesiliukoisesta suolasta kaliumoksalaatista. Raparperista tutun oksaalihapon vuoksi suolaheiniä pidetään lievästi myrkyllisinä, sillä oksaalihappo sitoo itseensä elimistön kalsiumia aiheuttaen puutosoireita. Suolaheinän lehtiä voi kuitenkin käyttää ravintona pieniä määriä. Oksaalihappo neutraloituu vaarattomaksi, kun samalla aterialla nautitaan maitotuotteita. Ryöppäyksessä oksaalihappo liukenee keitinveteen. Parhaimmillaan suolaheinät ovat alkukesästä ennen kukintaa, jolloin oksalaattipitoisuuskin on alhaisempi.

Hierakat eli siipihierakat (Rumex)  Ranskalaiset tekee näistä keitoakin, minä vain salatin sekaan laitaisin mutta ei taida kannataa kun kalsiumpitosia  kasviksia salatissa käytän 



Näin helteelläkin on hyvä lämmin ateria nauttia, eilen paistoin pannulla, voissa  aiemmin keitettyjä varhaisprunia, makkara atria wilhem devil´s sauce  Kahta sipuli aja niiden varsia  sekä punaista ja oransiisi suippopaprikaa.

Helle päivinä pitää muistaa juoda vaikkei jano oliskaan 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti