Teuvon kuvat

Teuvon kuvat

torstai 18. maaliskuuta 2021

Sutta pienempi ongelma....A problem smaller than wolves ....Ett problem mindre än vargar .... Ein Problem kleiner als Wölfe .... Un problema menor que los lobos ...Un problema più piccolo dei lupi .... Проблема меньше волков ....

 Luonnonvara keskuksen  ( LUKE )  Tutkimusininööri Antti Härkälä kävi Noormarkussa suden kakkaa kerämäässä  saadakseen dna tietoa siitä mistä ryhmästä ja mistä  Noormarkusssa käyneet sudet olivat  tuleet.   Samalla oli kiva huomata ettei korona ole kaikkea huumoria suomesta vielä nujeranut / tappanut.  Härkälä maintisi  Satakunnan Kanasaan haastatelussa 13.3. 2021   "   Se että sudet nähdään erikoisissa paikoissa, kuten satamissa, puoltaa sitä että,  ne ovat reissunpäällä olevia susia.  "  


Meillä ei suden kokoista ongelmaa ole  mutta entiselle kerrostaloaukaalle  kovin  kiusallinen ongelma  kuitenkin.   Pieniä , noin kolme ,neljä  millimetrin pituisia  tummia muurahasia on  kevään korvalla keittiöön ja vähän muuallekin huoneistoon ilmestynyt. 

   Sokerimuurahasia , toiselta nimeltään mauriaisia nämä pienet kiusanhenget ovat.  Paha niitä on valokuvata kun ovat pieniä ja vikkeliä.   Mahtava leuvat niillä on kokoonsa nähden, eivät ne  niillä ihmistä pure , vaan kuljettavat makean ruuan pesäänsä. 

Tämä veijari oli kiivennyt  keitiön tasolle ja tiskipöydälle.  Valta osa näistä kuitrnki  lattialla vilisti.   Rakennuksissa ne asustavat mielellään   kivijalan halkeamiin  ja koloihin  sekä lattian alle.  Sisälle ne tunkevat näin kevättalvella ja keväällä  ruuaanhakumatkoillaan.   Kevään edetessä ne kyllä poistusivat itsekkin säiden salliessa ulos.  Ulkona ne saavat ravintionsa  lehtikirvojen hoidosta,  lehtikirvat  erittävät sokeripitoista ulostetta  joita mauriaiset   sitten syövät.   
Kuvan murahainen ei ole sokerimuurahainen vaikka onkin samankokoinen  vaan Siloviholainen eli  kusiainen .  Sekin hoitaa kirvoja ja odotaa makeaa palkiota 
Kusiaisten kuvaamen oli  vaikemapaakin luonon armoila, ulkona pienessä tuulenvireessä , mutta kymmen vuotta sitten vielä hermo piti  
Mauriaisia oli viime kesänä  ulos siiretyissä chilin purkeissa, häädin sokerimuuraiset niistä pois asettamalla  kasvipurkit vesiastiaan.  Kirvoja en koko kesänä  kuitenkaan ciheleissä havainnut..  Hyvä niin. 
Vaimon rauhoitamiseksi ostin Noormarkun osuuskaupasta  sc Johnson Raid Muurahasisyöttin ,  Sokerimuuraiset hakee myrkkysyötistä  ruuaksi luleemaansa Mydosa  ja vie sitä pesäänsä jolloin jonkin ajan päästä koko mauriaiskanta kuolee. Johnson  Raid tappaa sisällä ja ulkona on vanha mainos lause.

Ja nyt  johnson & johnson   häättää koronan  

Muutololintujakin on jo nähty.  Isomat linnut muttaa ensin ja se on tänä keväänä huono juttu kun valkoposki hanhet ovat kärsineet lintuinfulensasta joka on pienentänyt niiden kantoja, muta niidenkin joukossa on selvytyjiä jotka pääsevät muutamaan, mutta kantavat kuitenkin lintuinfulenssa viirusta ja sen johdosta  suomessa on asetettu siipikarjalle ulkonaliikumiskielto.  Se aiheutaa mainostoimistoillekin työ kiireitä kun ei enää voida mainostaa uklokanojen munia.  Uusia etikettejä  joudutaan pirkka parhasiin tuoteisiin   suunitelemaan ja painamaan. 

Kaiken moista valkuvausvälineistö on tullut kerättyä joilla ei nykyaikana  paljonkaan ole käyttö tarvetta.    Valotusmittareitakin löytyy vähän joka lähtöön.  Tässä kaksi niistä.

Cossen Polysix "  on jo aika morendi,  Cossen  Sixstra   on sen pikkuveli .  Nämä toimi pariston voimalla jten ovat  vielä käyttökelpoisia.  Cossen Polysix 2  on kameratorilla myynissä  79 euron hintaan ja  Cossen sixstar  hintaa 49 euroa  eli on näilläkin jotain rahallistta arvoa.


Tästä linkistä lisää muuraistietoutta.   https://www.kemia-lehti.fi/wp-content/uploads/2020/06/4-2020-Muurahainen-on-mets%C3%A4n-kierr%C3%A4tt%C3%A4j%C3%A4.pdf"oikea" muoto sanonnalle tai mainoslauseelle on: "Raid tappaa - talossa ja puutarhassa". Se kun googleen, niin rupee löytymään osumia. Vanhoja mainosvideoitakin


Hyvää päivänjatkoa lukijoilleni 


7 kommenttia:

 1. Janne Isokari
  Moderaattori

  Mauriaisista erotetaan kaksi lajia eli pihamauriainen (sokerimuurahainen), joka on ihmisten kiusana ja metsämauriainen. Mauriaiset eivät todellakaan pure niin kuin kirjoititkin toisin kuin useimmat muurahaiset. Mauriaisilla on omat sisävessansa, johon ne tekevät tarpeensa.

  VastaaPoista
 2. Janne Isokari
  Moderaattori

  Teuvo Vehkalahti Omasta mielestäni muurahaiset ovat kiehtovia eläimiä. Muurahaispesässä voi asua jopa 70 eri eläinlajia ja keon painosta jopa 40 % voi olla pihkaa ja muurahaiset tosiaan suunnistavat näköaistin perusteella, vaikkakin laskevat myös askelia. Eli metsänhakkuut ovat muurahaisille vaikea paikka.

  VastaaPoista
 3. Ari Ahokas
  Hyvä. Olin jo kusiaiset lähes unohtanut. Kakarana ku min. ½ ajasta vietimme metsissä, taisi pari kertaa sellaisten takia ihoni kirvellä paikallisesti.

  VastaaPoista
 4. Janne Isokari
  Moderaattori

  Ari Ahokas Näiden mielestäni kusiaisten oikea nimi on viholainen. Se on ainoa muurahaislaji Suomessa, jolla on oikeasti myrkkypistin peräpäässä ja ainoa, joka myös satuttaa ihmistä. Niiden pesät ovat pääosin maan alla, mutta niiden pesiä on myös kukkapenkeissä. Ne ovat lähinnä yöeläjiä.

  VastaaPoista
 5. Janne Isokari
  Moderaattori

  Erikoinen knoppitieto on, että kekomuurahaiset ovat perin harvinaisia Britanniassa.

  VastaaPoista
 6. Janne Isokari
  Moderaattori

  Ari Ahokas Näiden mielestäni kusiaisten oikea nimi on viholainen. Se on ainoa muurahaislaji Suomessa, jolla on oikeasti myrkkypistin peräpäässä ja ainoa, joka myös satuttaa ihmistä. Niiden pesät ovat pääosin maan alla, mutta niiden pesiä on myös kukkapenkeissä. Ne ovat lähinnä yöeläjiä.

  VastaaPoista
 7. Great photos of the individual ant!

  VastaaPoista