Teuvon kuvat

Teuvon kuvat

perjantai 22. marraskuuta 2019

Päivä kuin kaksi pimeää vastakkain.... A day like two dark ones facing each other ....En dag som två mörka som vetter mot varandra .... Ein Tag wie zwei Dunkle, die sich gegenüberstehen .......Día como dos caras oscuras una contra la otra ... День, как два темных лицом друг к другу ....

Päivät ovat nyt joka päivä lyhyempiä, tänään  valoisanajan pituus on porin seudulla  kuusi tuntia  neljäkymentäyksi  minuutia  ( 6 h  41 min )  ja vielä on tasan kuukausi talvipäivänseisaukseen, jolloin on vuoden lyhyin päivä, joulukuun 22. päivän pituus on  keskimäärin eteläisessä suomessa  vain 5 tuntia, 49 minuuttia ja 4 sekuntia.



Aamun sääkuvan ottoa on pitänyt uudeleen opetella kun valokuva pitää pimeässä ottaa.  Tässäkin kuvassa valotusaika on 25s ja aukkoa 22 ISO 200 kun nikon d 300 runkoon ei pienempää   iso arvoa saa.   Kuvan ooto aika klo  am 8. 15   Noormarkku



Loppuvuoden päivät ovat kuin kaksi pimeää olisi selätysten. Kahden piemeän väliin ei paljon valoa mahdu, varsinkin kun sää on ollut kovin pilvistä.  Mietin sitä , että ovatko entisaikojen ihmiset nukkuneet talviaikaan pitempiä yöunia  kun on ollut vain pärevalo, eikä radioa saatikka televisiota ole ollu.  Ovat varmaan nukuneetkin enemmän, jollei lastenteossa ole pimeäaika mennyt.  Ainakin siihen aikaan oli perheissä enemmän lapsia kuin nykyään.   Muiden puhdetöiden lisäksi on tarinankertojilla ollut suuri merkity  entisaikojen  ajankulussa.  Mutta onko tarinankertoja hereillä pitänyt ?  Itselle tuli toissiltana  tarinakertojan äänesävystä uni televison ääressa jo ilta seitsämältä .


Jotenkin tulee postilakosta se miellen että on kyllä kysymys jostain suuremmastta kuin seitsämänsadan postilaisen siirto halvemman työsopimuksen piirin.   Päämisinsteri Sipilä solmi  ammatiliitojen kanssa  2016  KIKY-sopimuksen parantamaan suomen kilpailukykyä.  Missään vaiheessa ei kukaan ole maininut että siinä oli ja on kyseessä  sisäinen devalvaatio.   Sisäinen devalvaatio on on osakkeen omistajille vaaraton koska  se koskee vain palkansaajia.

Nyt  on alkanut ns. työehtoshoppailu , jolla siiretään yksipuolisesti työntekijöitä halvemman työehtosopimusen piirin, se on jatkumoa Sipilä aloittamaan sisäiseen devalvaation ,  Eikä varmaan  mikään valtion johtoisen  yrityksen johtokunta olisi moiseen uskaltautunut ilman  valtion omistajaohjausministerin   käskytystä, jota taas on ohjeitanut valtionvarainmisteriön virkamiehet.  Suomen valtion virkamiehet eivät vaihdu halituksen vaihtumisen yhteydessä, joten  suomessa ei tapahdu suuria  poliitisia muutoksia vaikka  hallitukset vaihtuukin.

Jos postilaiset joutuvat hyväksymään halvemman työehtosopikusen niin, siitä syntyy ns. lumivyöry reaktio kun muutkin liitot joutuvat hyväksymää halvemman tyehtosopimuksen.   Tämä kaikki on seurausta EU:n  didektiiveistä jotka eivät salli yksittäisten maiden normaalia rahan arvon devalvoitia  Ainoa konsti kipailukyvyn parantamiseen on sisäinen devalvaatio, työn arvon alentaminen .





Eilen päväkävellyllä jouduin toteamaan ettei taida kaikki EU.N ehdotukset ihan tyhmiä ollakaan.  EU halua että muovipullojen korkit olisivat kiinni  pullossa koko elinkaaren ajan.

Tämä punainen muovikorkki on noin viidentoista metrin päässä Noormarkujoesta, joka laskee pohjanlahteen .
 Viisitoistametriä on pullonkorkille pitkä matka itse kulkea, mutta joku lintu tai muu elukka sen voi hyvinkin eteenpäin kuljettaa.





Muutakin roinaa oli matkalla Pohjanlahteen , nämä olivat varmaan tulvaveden nousun myötä jostain yllävirran varrelta    liikelle lähteneet ,  Muovipullo haisi pensalta , aerocolipurkki oli automaalipurkki, se on ollut matkalla jo jonkin aikaa kun on ruostessa





Muovia on nyt tienpientareilla enemmänkin kun aurausviitat ovat  nykyään muovia.  Ennen ei Mäkelänkujalta  mattopesurantaan jatkuvaa tienpätkää talvella aurattu, aurauviitat on nyt asenettu, no talvi näyttää aurataanko  tie joerantaan.




Nyt riittää vettä Noormarkunjoessakin kun marraskuun alussa on vettä satanut




Noormakunjoki kuuluu laajaan Karvianjoen vesistö alueeseen , vesi voi Noormarkussakin nousta vaikkei Noormarkussa olsi vettä satanutkaan.

http://wwwi2.ymparisto.fi/i2/36/index.html



Vesistöennusteet: Karvianjoen vesistöalue - Noormarkunjoki, Maajärvi

Vesistöennusteet > Karvianjoen vesistöalue > Koko valuma-alue / Lähivaluma-alue Ennustekuvien tulkinta
Vedenkorkeus Virtaama Lämpötilat Sade Haihdunta Lumi Varastot Valuma Summat


Alla olevasta linkistä löytyy kartta ja käyriä veden vitaamiseta ja korkeudesta
Lyhenteet
http://wwwi2.ymparisto.fi/i2/36/q3600540y/wqfi.html










Tämä kuva oli Länsiuomen uutisissa sääkuvana



1 kommentti:

  1. Ari Moisio : Teuvo Vehkalahti juurikin noin. Kaikki entiset isot puolueet demarit, Keskusta ja Kokoomus ovat nyt möhlineet nyt sen verran kunnolla (näistä Kokoomus ehkä vähiten), että mihin puolueeseen voi keskivertoäänestäjä enää kunnolla luottaa. Jonkun sortin kriisistä voi ehkä puhua nyt perinteisen politiikanteon osalta.

    VastaaPoista