Teuvon kuvat

Teuvon kuvat

tiistai 12. marraskuuta 2019

En nähnyt metsää puilta, Porin perusturvassa lansetit arvotavaraa. ....I couldn't see the forest from the trees .... In Pori basic security, lancets are valuable......Jag kunde inte se skogen från träden ... No podía ver el bosque desde los árboles ... Я не мог видеть лес с деревьев .... 我从树上看不到森林....

Maanantaina  kävin noutamasssa edelisellä viikolla tilamaani diabeteksen hoitotarvikeet  Noormarkun terveysasemalata.    Saatuani asiani hoidettua , päätin etten lähdekään kotimatkalle suorintatietä vaan kieränkin Eva Ahlströmin sairallan ja sieltä  snällin sillan yli  vanhalle vaasantielle.  Eva Ahlströmmin sairaalan takana on pieni hoitamaton metsikkö.  Syksy on pudottanut risukosta  lehdet ja nyt  silmä tavoitti  paremmin isojen mäntyjen muodon .  Pikku metsikössä oli useampikin haarapuu.








Sellaista haettiin toissa vuonna Noormarkun kotiseututalon uudeksi kaivopuuksi kun vahan vintikaivon haarapuun myrsky kaatoi, tosin lahovikainen sekin oli.  Alkujaan Vinttikaivo on Kaharille rakennettu 1950 luvun alussa Kotiseututalon pihan koristeeksi.


Vinttikaivo  eli vipukaivo  jonka haarassa on salko jonka toisessa päässä on vastapaino ja toisessa päässä , rikuja kaivon syvyydestä riippuen yksi tai useampi.  Kaharin kaivossa oli kaksi ämpäriukua , joten liki kymmenenmetriä syvä kaivo Kaharilla on ollut.   Talvimyrsku Kaharin vintikaivon kaatoi marraskuun puoilivälissä  2018 


Kaharille uutta kaivopuuta etsitiin Luoteisväylälehden juttu avulla ja uusi kaivopuu löytyikin nopeasti Kairilasta.   Ensio Tuomisalo sen   Kaharille lahjoitti. 





Silloin ei ollut kellään havaintoa haarapuusta  Kaharin lähialueelta



Nyt kun sitä ei tarvi enää etsiä, niin eikös niitä nyt sitten  silmä tavoitti Eva Alhströmin sairaalan takaisesta  pikku metsiköstä ainakin viisi haarapuuta. 




Noormarkku  - Söörmarkku välinen  rakenteilla oleva   kevyenliikenteenväylä  tavoittaa jo Eva Ahströmmintien risteyksen. 



Aivan vielä ei taida kuivinjaloin päästä uutta kevyenliikentietä viikonloppun kävelemään ja näyttä siellä olvan vielä isompia räjäytystöitäkin  tehtävänä ,  Vatapäätä räjäytyspaika siaitsee Kultakallon asutalue. 



Noormarkun kirkon ohi kävelin 



Harmaa sää eneili sään lauhtumista ja loppu matkalla jo vähän hiki tulikin 





Sitä olen ihmetellyt että onko ELY keskus todelakin antanut luvan laittaa kymppi-ikkuna mainoksen  Noormakun kirkon kiertoliitymän  ymärille kolemenmetrin korkeudelle valainpylväiden runkoon  ?   Niitä on kyllä muualakin Noormarkun teiden varella. 




Olen pruukannut päiväkävelyilläni  paikoin istuksella ja ihmetellä maailan menoa.  Yksi ituskelupaikka onb ollut  Myllykartanon  " terassi " josssa on penkki ollut.  Se on kuitenkin siitä hävinnyt, eikä porin kaupunki ole sitä palauttanut tai uutta tuonut.   Taitaa vaan talkkari lasika olla, eikä ole edes asiasta esimiehileen kertonut 





Apuvälien hakureisulla yhden sisu kuorma-autonkin pongasin    Sisu 341 c 6x2   341 hevosvoimaa.  Mahtoiko olla pioneeriojoukkojen auto ? 




Kahdeksan pakettia insuulinikynäneuloja,  kymmenen rasiaaa  verensokerimittausluiskia  ja pari käsin pusitettua pussia lansetteja sain.  On lansetit arvotavaraa kun kannataa käsin pussittaa ja siten viedä hoitajan aikaa muusta  tähdelisemmästä  työstä porin peusturvassa.


Se on kumma että monen sadaneuron edestä sain  liuskoja ja kynäneuloja, mutta lanseteissa nuukailaan, eikä uutta verensokerimittariakaan saanut , vaikka verensokerimittarit ovat perusturvalle käytännössä ilmaisia .   Pitä ottaa varmaan diabeteslääkärin  suositeleman sensorin käyttöön jonkä käytön hinta on moninkertainen  perinteisiin mittausmenetelmiin  verrattuna .  Siten ainakin saisin  henkilökohtaiset  porinperusturvan kulut nousemaan.  Kiusa se olisi pienkin kiusa.

Contour next verensokerimittarin liuskat maksaa  diabeteskaupan tarjouksessa 29.40 euroa  joten kymmenen paketin arvo on  liki 300 euroa.  Contur xt verensokerimittari maksaa diabeeteskaupassa  14,50 euroa ja sitä porin perusturva ei moneen kertaan pyydetäesääkään ole suostunut antamaan.

Klinion  soft fine plus kynäneulojen hintaa en saanut selvillä kun niitä myydään vain ammatilaisille, tässä tapauksessa porin perusturvalle ja niiden hinta on ilmeisesti liikesalaisuus. Mediq Webshop on verkkokauppa terveydenhuollon ja laboratorioalan ammattilaisille.

Käyttäjiksi voivat rekisteröityä Mediqin asiakkaat, joilla on asiakasnumero Mediqissä. 


Vastaavat BD micro-fine kynäneulat  100 kpl   maksaa diabeeteskaupassa tarjouksessa 18.90  euroa paketti  joten   saamieni kynäneulojen yhteisarvo on noin 150 euroa.  


Microlet lansetit 200 kpl  maksaa  apteekki verkkokaupassa 13.17 euroa paketti, eli 0.0 7 euroa kpl.   Ja näistä porinperusturva säästää, vaikka ovat diabeteksen hoidossa halvimmat apuvälinee. 












Illalla kun sää oli laujtunut liki nolaan asteeseen joku oli suitunut tieltä  Harjakankaan ja kullan välillä, sinne ensihoitoyksikkö  meni 


  Tänään on taas " Myllykartano Kauppapäivä "  Saapa mitä herkkuja tänää sieltä saa




Noormarkun Notariaatti
5. marraskuuta kello 19.39 ·


Mistä tunnistat laadukkaan edunvalvontavaltuutuksen - checklist

Edunvalvontavaltuutus on oiva asiakirja oikeudelliseen ennakointiin. Sen avulla asiasi hoituvat mutkattomasti siinä tilanteessa, kun et pysty itse niistä päättämään. Jotta valtuutuksesta saisi suurimman mahdollisen hyödyn, se pitää suunnitella huolellisesti. Tässä vinkkejä:

- varavaltuutettuja ja toissijaisia valtuutettuja saa olla nimettynä useampia
- perheen ulkopuolinen varavaltuutettu tarvitaan aina, jos valtuutuksessa on määräys lahjan antamisesta sukulaiselle. Perheen ulkopuolinen valtuutettu voi myös hyväksyä esim. perinnönjaon tai kiinteistökaupan sukulaiselle
- mikäli tarkoitus on, että valtuutettu saa myydä kiinteää omaisuutta, tästä on oltava nimenomainen määräys valtuutuksessa
- valtuutettu ei ole velvollinen hakemaan maistraatin lupaa suuriinkaan oikeustoimiin (toisin kuin edunvalvoja), jollei valtuutuksessa muuta määrätä. Mm. valtuuttajan yritystoiminnan jatkaminen on mahdollista ilman maistraatin lupaa.
- valtuuttaja päättää valtuutetun toimien valvonnan laajuudesta. Valtuutetulla ei ole velvollisuutta vuositilin antamiseen maistraatille, jollei valtuutuksessa toisin määrätä.
- valtuuttaja voi antaa valtuutuksessa luvan muutoin salassapidettävien tietojensa luovuttamiseen, esim. puolisolle ja lapsille.
- Lopuksi, kattava edunvalvontavaltuutus maksaa itsensä takaisin, kun valtuutuksen puutteiden takia ei tarvitse lähteä hakemaan edunvalvojaa ja maistraatin lupia.

Lakiasianpalvelua Luoteis-Satakunnan alueella. 



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti