Teuvon kuvat

Teuvon kuvat

keskiviikko 2. syyskuuta 2020

Lisää elinvuosia tiedossa...More life years known ...Fler kända livsår ... Weitere Lebensjahre bekannt ...Известно больше лет жизни ...Plus d'années de vie connues ...

Koronan vuoksi en käynyt diabeteksen vuositarkastuksessa satasairaalan sisätautien poliklinikassa.    Pitäkään mietin, käynkö vai  wnkö käy.  Raumalla todettin  kaksi korona altistusta   sisätautipoliklikalla  se minulle vahvistia jatuksen siitä etten satasairaalaskaan käy, kun vielä   linja-autolla olisi pitänyt  sinne mennä. 

Kävin kuitenkin  Noormakun terveysasemalla   SataDiaki  laboratoriossa verikokella.  Ajan varaus toimi hyvin , siellä ei ennen minua ollut kuin yksi henkilö  ja yksi tuli  läheteelä meidän väliin , mutta ihan ajalani pääsin sisään.  Vielä kun käytin kasvosuojaa ( maskia )  niin aika turvalliseksi oloni tunsin.

Soitin satasairalan siätautipoliklinikan toimistoon  ja peruin vuositarkastus ajan ja osatosihteeri oli hyvin ystävällinen ja ymmärsi miksen halunnut  itse fyysisti olla paikalla verikokeen tuloksia kulemassa.  Ja sovitiin että diabeteslääkäri  katsoo tutkimustulokset  samana päivän kuin minun vastaanottoaikani olisi ollut.


Näin kävi ja toissa päivänä posti toi stasairalaan kirjeen postilaatikkoon.  Kirjessä diabeteslääkäri  Pirkko K kertoi ,  pitkäsokeri   HbA erittäin hyvä 45  ( vanha  arvo 6.3 mmol/ l  )   eli sokeritasapaino hyvinkin tiukka, entistä tasoa. Hb oli 158 , kreatiini eli munuaisarvo normaali, eikä virtsasakaan ollut liikaa valkuaista.   Kolestrooli on vähän korkealla 6.1 , kilpirauhasarvo normaali.  Sovitaan nyt tässä vaiheessa uusi kontrolliaika  vuoden päähän.


Tästä voi päätellä että elinvuosia on vielä jäljellä  runsaastikin, vaikka porin perusturva on toista mieltä.

Porin perusturva ei mitenkään halua osoitta että  1 typ. diabetikon omahoitoa  on kivijalka  hyvälle vensokerin tasapainolle jolla voi välttää ikävät lisäsairaudet.   Porin perusturvan hoitovälinejakelusta ei  saa rukoilemalakaan uutta vernsokerimittaria.    Vimeksi kun soitin hoitovälinejakelluun ja keskustelin henkilön kanssa joka hoitovälinepynnön vastaanotti niin hän sanoi "   maantiekadun diabeteshoitajan olevan lomalla , eikä hän voi uutta  verensoketi mittaria antaa kun diabeteshoitaja on sanonut ettei uutta mittaria anetta kuin harvoille ja valituille eikä vanhoille olenkaan "


Toinenkin kummallisuus porin hoitovälinejakelussa diabeeteksen hoitoon liityen on.  Lansetit  pussitetaan käsin ja kaksikymmentä kappaletta lansetteja lasketaan ja laitetaan muovipusiin joka käsin solmitaan,   Lasetteja saa valmiiksipakattuna    sadan kappleen  ( 100 kpl ) pahvirasiassa.  Näitä lansetti muovipusseja saa kolme  kappaletta  .  Ne ei millään riitä kolmen kuukauden jakovälille, jos haluua sormenpäänsä ehjänä pitää ja mittaustuloksen varmana pitää.  Ainkaan silloin  kun verensokeritason haluaa tiukkana pitää.



Verensokeri tasapaino hyvä vaikkei porin perusturva sitä haluakaan.  Elin vuosia on vieä lissä luvassa vaikkei porin peruturva niitä lisää halukaan.

Porin perusturva jakaa kasvo maskeja vähävarasille.  Noormarkkulaisen köyhän jolla ei omaa autoa ole,  pitää kahdella linja-autolla  porin maantienkadun terveysasemalle matkustaa jos haluaa ilmaisen maskin saada , niin minä ainakin harkitsisin kannataako sellaista riskiä ottaa.   Noormarkussa on oma terveysasema, niin miksei Noormarkkulainen  ja Ahlaslainen  kasvomaskeja sieltä voi ja saa noutaa ?


Moneen kuukauteen en ole Noormakun kirjastossa käynyt mutta nyt sinne uskatauduin.   Lainasin  Hannu Salama  Läheltä Pitäen  Kaukaa  Käyden




Vähän turhaa lätinää, mutta vielä Hannun teksti minun ikäiselleni aukeaa , nuoremille ei varmaankaan.  Salama  käy  nekrolokin tavoin elämäänsä läpi vaikkei  kirja varsinaiseti kullemma muistelmat olekaan.   Omille aivoille varmaan kuitenkin tekee hyvää lukea välillä vähän vaieaselkoisempaakin tekstiä.



Ennen kirjastossa käytnitä luin vanhoja aku ankkoja



Vimeisin luku oli akuankka  nr. 35  1974   muuten kuin lukuelämykden vuoksi näyttä olevan olut turhaa vuosikymmeniä vanhojen akujen säilytää ja muutokuormissa kuljettaa.  Antikvariaatti myy  vuoden 1974 Aku Annkoja  kahdella euroalla   ja huuto.netistä saa 30 sentillä.





Syyskuun alun päivät ovat vielä aika lämpimiä ,  Eilen leikasin nurmen pihasta, montaa kertaa sitä työtä ei varmaan enää tänvuonna tarvitse tehdä.



Hyvää loppuviikkoa lukijoilleni 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti