Kävin aamulla läpi lehtien lukijankuvia saadakseni jonkin vinkin siitä missä tänään mennään. Kuva sato oli tavanomainen eikä sieltä nyt mitään ihmeellisempää inspiraatiota saanut ja päädyin laittamaan tähän blogiin Varpusen kuvia. Vaikka varpunen viihtyy asutuksen keskellä niin ei se mikään helppo kuvattava ole. Varpusten ollessa pensaissa, niin aina yksi istuu korkeammalla kuin muuta ja kun häiriötekijä ilmaantuu reviirille se ilmoittaa siitä muille ja silloin koko parvi lehahtaa lentoon ja valokuvaamisen voi saman tien unohtaa.
Kesällä varpusen nokka on väritykseltään sinimusta, jalat ruskeat. Talvella taas höyhenpuku on vaaleampi ja nokka ruskeankeltainen. Koiraan siivellä on keskimmäisten peitinhöyhenten muodostama valkoinen raita. Naaraalla ei ole mustaa päässä tai kaulassa vaan yläruumiissa on ruskehtavia raitoja. Poikaset ovat tummemman ruskeita. Loppukesällä kaikki varpuset käyvät läpi täydellisen sulkasadon, minkä jälkeen eri ikäluokkia ei pysty enää erottamaan. Pituus on noin 16 cm, paino 30–33 g. Koiras on hieman kookkaampi. Varpuset esiintyvät parvina.
Varpunen on ihmisasutuksen ja maatalouskulttuurin seuralainen. Levinneisyydestään huolimatta varpunen on harvinainen esim. ylänköalueilla. Asutuskeskuksissa ja maatiloilla se saattaa olla yleisin lintulaji. Ennen oli yksinäistiloillakin oma varpuspopulaationsa, mutta ne ovat nyttemmin lähes autioituneet.
Varpunen rakentaa pesän räystäisiin, muurin rakoihin, vuorilautojen koloihin tms., joskus linnunpönttöön. Varpusella on 2–3 poikuetta pesimiskautena. Harmaanvalkoisia, tihein harmaanruskein ja harmain täplin varustettuja munia on 4–7. Molemmat puolisot hautovat 13–14 vrk. Poikaset lähtevt pesästä noin 2-viikkoisina.
Varpunen kylvyssä Sinitiaisten kanssa sulaksi jäänen puron “koskessa” Ilma oli kirkas ja lumi valkoista ja tilanne tuli yllättäen. Ei siinä montaa kuvaa pysähdyksissä otettu, kun linnut lensivät lähipuiden oksille. Mutta tämmöiset kuvaustilanteet eivät odottamallakaan synny. Mielenkiintoisten valokuvien saamiseksi pitää olla tuuriakin mukana.
Varpunen ei ole helppo valokuvattava kun se piileksii pensaiden oksistossa
Japanin maanjäristys kuvia lisää alla olevasta linkistä
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti