Teuvon kuvat

Teuvon kuvat

maanantai 21. syyskuuta 2015

Kaveri ehti ensin tatille....Killen först lyckats svamp ....The guy at first managed to sponge ....El chico de primero logró esponja.... الرجل في البداية تمكن من الإسفنج .........在第一次这家伙设法海绵.........Парень сначала удалось губка .... ....Il ragazzo in un primo momento è riuscito a spugna ........Der Mann an erster geschafft, Schwamm ........Le gars au premier abord réussi à éponger ....

Vime päivien sateet ovat hieman pelastaneet sieni satoa.  Yhtään kunnon tattia en ole kuitenkaan vielä  löytänyt.  Sienet ovat minulle kausiruokaa enkä kaipaa niin paljon sieniä että niitä pitäsi säilöä talven varalle, mutta kun nyt edes yhden kunnon herkkutatin löytäsi. Kuluneella viikola tateja on jonkinverran näkynyt. Päiväkävelyn polun varrella oli noussut vaaleanpunertava punikkitatti muta sen oli kaveri jo ennen minua löytänyt.  Kaivoin toukan tatin sisuksista esiin nähdäkseni minkänäköinen otus  sienimato on.  Läpikuultava  se oli eikä ollenkaan pitänyt siitä että joutui päivän valoon, pikaisesti se alkoi uudelleen porautumaan tatin sisään








Puistossa oli kaksi siistimpää puniikkitattia jotaka poimin pannulle paistettavaksi.



Metsässsä oli hieno syksyinen valo muttei sieltä mitään sientä löytynyt



Syksy näky jo vahvasti maisemassa, Isokoivukujan koivut ovat ruskassa


Joitakin voikukkia on alkanut kukkimaan mutta kyllä nekin jo harvassa on ja kukkakärpästen pitää toisiaan sietää samalla kukalla.  Nämä ovat samaa heimoa eikä eturistiriitoja synny, sopu antaa tilaa kun ollaan samanvärisiä ja kaikilla on yhtä monta raitaa peffassa.



وهذه هي نفس القبيلة ولا أي تضارب في المصالح، وسطا يعطي الغرفة عندما كنت نفس اللون، وجميعها على عدد متساو من المشارب النصف الخلفي.



Pääskyset ovat jo porin ilmatilasta poistuneet ja etelämmäs, lämpimiin maihin lentäneet.  Västäräkeille  ruokaa vielä riittää



Puistot taitaa olla ainoita paikoja mistä sieniä löytää


Näitä en tunnisttanut ja jätin ne pomimatta kun niiden jalassa näytti olevan helttä ja kärpäsienissäkin selainen on niin en riskeerannut.


Markku Kulmala   valisti minua että kyseessä on voitatti jos pillit ovat kellertävät , jios on niin  kiireesti pannulle.

Eilen kävin tarkistamaas sienen värin ja sain vileä Olli Förströmiltä varmistuksen siitä että nämä ovat voitatteja.   Voitattien hattu on limainen ja sen vuoksi ne ovat työläämpiä kuin muut tatit.   Vpotatti pitää halkaista alapuolen kautta lähes halkiasti ja kääntää näin syntyneet puolikaa irti toistaan jolloin hatun limainen nahka on helpoimmin poistettavissa.

Nuori voitatti, jonka pohjasta on vasta heltta jakaan muodostumassa



Voitatti erinomainen ruokasieni, Eviran suosittelema


Samettitatista  (Boletus subtomentosus vanh. Xerocomus subtomentosus)
   on vaatimaton ruokasieni  vaikka nätti tatti onkin. Keltaiseksi muuttunut tatinriesan vaivaama sieni kelpaa kuitenkin värjäykseen; siitä saa keltaisen eri sävyjä.




Näin syksyllä luonnonvalon vaihtelee jyrkästi, toisille auriko kuitenkin paistaa aina. Noormarkussa Havulinnanmäki on sellainen  paikka mihin auringonvalo osuu keskimääräitsä useammin



Tännä aamu oli taas sumuinen, Noormarkussa katuvalotikn paloi vielä aamu kahdeksalta



Puoli kymmeneltä . klo 10.30  lämpötila on Noormarkussa / porissa kivunnut + 8.5 asteeseen

Käänsin otsakeen myös arabiaksi kun pakolaisilla on näyttänyt olevan hyvät älykännykät
الرجل في البداية تمكن من الإسفنج ....

Hyvää päivän jatkoa lukijoilleni


Auli Peltoniemi Taidat tuntea melko hyvin nuo sienet. Minä en oikeastaa kerää kuin suppilovahveroita, kanttarelleja, voitatteja, orakkaita ja punikkitattia. Ne tunnen. Sitä mietin, että mistä tunsit ne puiston koivunkantosienet. Olen nähnyt sen näköisiä, mutta kun niitä on muitakin samanmoisia, eivätkä kuitenkaan ole koivunkantosieniä.



|
Suomeen on tämän vuoden aikana tullut 12 471 turvapaikanhakijaa 20. syyskuuta mennessä, kertoo maahanmuuttovirasto Twitterissä.


http://www.uusisuomi.fi/kotimaa/116804-nyt-tuli-uusi-luku-12-471-turvapaikanhakijaa-suomeen


: turvapaikanhakijoita 20.9. mennessä 12 471, viime viikon aikana 2 812. Kärkihakijakans. Irak, Somalia, Afganistan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti