Syksyn viileät säät ovat saaneet kalamiehet liikkeelle Pohjoisella satamatiellä. Kala syö nyt hyvin ja käy pyydykseen. Eivätkä nämä Kuuttosuntin sillan kupeesta ongitut Ahvenet ole mitään kissakaloja.
Miehet matkalla onkipaikalle
Onkija sillalla
Onkijat rannalla
Ahven on yleisin kalalajimme. Helposti kalastettava ahven on erinomainen ruokakala.
Tavallisesti ahven painaa 150–400 grammaa ja ylimmillään sen paino voi hipoa kolmea kiloa. Reilunkokoisista ahvenista saat kauniit fileet ruoanvalmistukseen. Pikkuahvenet voit käyttää ruokiin kokonaisina.
Onkija mies esittelee ahven saalista
Ahvenen väritys vaihtelee harmaan kellertävänvihreästä, harmaanruskean kautta, hyvinkin tummaan. Ahven on levittäytynyt kaikkialle maamme järviin, jokiin ja meren saaristoalueille. Vuosittain ahventa kalastetaan toistakymmentä miljoonaa kiloa Suomessa. Ahven on helposti tunnistettavissa punaisten vatsaevien ja pyrstön ansiosta.
Miehet onkii veneestä käsin
Vene Terhi 440 sähköperämoottorilla
Pitää kuitenkin huomata että
Lohen ja taimenen rauhoitus virtavesissä alkanut
Lohen ja taimenen kalastuksessa virtavesissä alkoi 11.9. lähes kahden kuukauden mittainen tauko. Lohi ja taimen ovat rauhoitettuja joessa, purossa, koskessa ja virtapaikassa koko syys-, loka- ja marraskuun ajan, kuitenkin siten, että niiden pyynti vavalla ja uistelemalla on näissäkin vesissä sallittu syyskuun kymmenenä ensimmäisenä päivänä ja marraskuun 15. päivän jälkeen. Uhanalainen nieriä on rauhoitettu Vuoksen vesistössä 11.9.–15.11.
Paistetut Ahvenet
Pääruoat - 2 annosta
Suomusta ja perkaa kalat. Purista kalojen sisälle hieman sitruunan mehua, ripottele hitusen suolaa ja pippuria ja täytä lopuksi purjolla. Pyöräytä täytetyt ahvenet ruisjauhossa, johon on myös ripoteltu hieman suolaa ja pippuria.
Paista miedolla lämmöllä ja runsaassa voissa n.4-5 minuuttia per puoli, riippuen kalojen koosta.
Ripottele päälle hieman ruohosipulia ja tarjoile.
Vähän hienompi ahven ruoka
Ahvenseljanka
4 annosta
300 g ahvenia (fileitä)
1/2 tl suolaa
1/4 tl valkopippuria
4 kpl tomaattia
1 kpl sipulia
150 g suolattuja sieniä
1 rkl rypsiöljyä
1/2 dl tomaattipyreetä
7 dl kalalientä
1 tl sokeria
1/2 kpl maustekurkkuja
2 rkl kapriksia
1/2 rkl tuoretta timjamia
Tarjoiluun
4 kpl tummaa täysjyväleipää
120 g smetanaa
3/4 dl ruohosipulia (silppuna)
Mausta ahvenfileet suolalla ja pippurilla. Anna niiden maustua 30 minuuttia.
Leikkaa tomaatteihin pienet ristiviillot ja upota ne 5 sekunniksi kiehuvan kuumaan veteen. Valuta vesi pois ja jäähdytä tomaatit kylmällä juoksevalla vedellä. Irrota kuoret, leikkaa tomaatit lohkoiksi ja irrota valkoinen kova kantaosa. Paloittele tomaattilohkot.
Kuori ja silppua sipuli. Huuhtele tai ryöppää suolasienet tarvittaessa.
Kuumenna öljy kattilassa, lisää tomaattipalat, sipuli- ja sienisilput. Kypsennä 2 minuuttia koko ajan käännellen. Lisää tomaattipyree, kalaliemi ja sokeri kattilaan. Keitä 5 minuuttia.
Suikaloi maustekurkku ja lisää suikaleet, kaprikset sekä ahvenfileet kattilaan. Kuumenna kiehuvaksi, pane kansi päälle ja siirrä kattila liedeltä. Anna muhia 5 minuuttia. Mausta timjamilla ja tarvittaessa suolalla ja pippurilla.
Paahda leipäviipaleet ja leikkaa ne kolmioiksi. Tarjoa smetanan ja ruohosipulisilpun kanssa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti