Teuvon kuvat

Teuvon kuvat

keskiviikko 16. helmikuuta 2011

Sinisorsan ( platyrhynchos ) talvinen vierailu Noormarkunjoen Myllykoskella. Mallard (platyrhynchos), a wintry visit to the river Noormarkku Myllykoski. Ánade real (Anas platyrhynchos), una visita de invierno al río Noormarkku Myllykoski. Mallard (platyrhynchos), une visite hivernale à la rivière Noormarkku Myllykoski. Mallard (platyrhynchos), μια χειμωνιάτικη επίσκεψη στον ποταμό Noormarkku Myllykoski. マラード(マガモ)、河川Noormarkku Myllykoskiと冬の訪問. Маллард (platyrhynchos), зимний визит к реке Noormarkku Myllykoski

 

Eilen oli kovasta pakkasesta huolimatta ulkoilupäivä.  Päätin taas poiketa Myllykoskella, katsomassa mitä kova pakkanen on siellä saanut aikaan.  Koski oli ehkä vähän kaventunut jääpeitteen vahvistumisen myötä.  Mutta yllätys oli se että Myllykoskella oli Sinisorsa.  Aiemmin näin keskellä talvea ei Myllykoskella sorsia ole näkynyt.  Pakasta oli päivällä jonkin verran yli –15 astetta ja Aurinko paistoi täydeltä terältä ja koski höyrysi.   300mm telezoom tiivisti sumun tiiviimmäksi kuin silmä sen aisti.

sorsa 026

Sinisorsan pituus on n. 50–65 cm. Koiras on naarasta suurempi. Paino vaihtelee, mutta on yleensä noin 1 100 g.

Sinisorsa on helpoimmin tunnistettavia suomalaisia lintuja. Koiraalla on keltainen nokka ja sinertävän vihreä pää. Rinta on ruskea. Naaras on kauttaaltaan ruskean kirjava. Siipipeili on sininen, valkoreunainen. Naaraan ääni on tuttu akuankkamainen rääpätys, koiraan vaimeampi, matala rääkäisy tai korkea "piy".

Vanhin suomalainen rengastettu sinisorsa on ollut 19 vuotta 15 päivää vanha. Euroopan vanhin oli ruotsalainen, 23 vuotta 2 kuukautta vanha sorsa.

sorsa 007

Sinisorsaa tavataan koko Suomessa, ja vaikka laji kuuluu muuttolintuihin, osa yksilöistä jää maahan myös talveksi, jos niille on tarjolla sula vesipaikka. Talveksi laji muuttaa Euroopan keski- ja eteläosiin. Maailmanlaajuisesti sinisorsaa tavataan pohjoisella pallonpuoliskolla. Euroopan pesimäkanta on yli 2 miljoonaa paria, joista Britteinsaarilla pesii 120 000 – 150 000 paria. Venäjän kanta on 650 000 – 800 000 ja Turkin 5 000 – 20 000 paria. Suomen pesimäkanta oli 2000-luvulla 200 000 – 250 000 paria.

 

sorsa 005

Sinisorsa kuuluu puolisukeltajiin eli se syö vedestä niin, että sen takaosa jää pinnalle kun se etsii ruokaa. Ravinto koostuu siemenistä, hyönteisistä ja muista pieneliöistä. Myös tuoreet kasvinosat kelpaavat lajille. Taajama-alueilla talvehtiville "pullasorsille" on muodostunut oma ruokavalio, joka koostuu lähinnä ihmisten heittelemästä leivästä.

 

sorsa 032

 

Räpylät eivät taida olla näihin olosuhteisiin kaiken parhaimmat kuluvälineet.

sorsa 014

Vauhdilla  ylös Myllykosken nielusta

sorsa 031

Myllykoski on lentoharjoituksiin melko lyhyt ja laskujarrutus pitää aloitta miltei heti nousukiidon jälkeen

sorsa 035

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti