Teuvon kuvat

Teuvon kuvat

tiistai 29. syyskuuta 2015

Syksyn kylmin aamu Porissa, Hopearaha pellosta..... Autumn coldest morning in Pori ,.The silver coin from the field .......Höst kallaste morgon i Björneborg.....秋天的早上最冷波里..... الخريف برودة الصباح في بوري ..........Осень холодный утро в Пори ...........Autunno freddo mattina a Pori ..... .......Autumn kältesten Morgen in Pori ...........Automne le plus froid matin à Pori ......... Otoño por la mañana más fría en Pori .....

Heräsin tähän tiistaihin vähän toivottua aikaisemmin jo vähän seitsämän jälkeen.  Katselin viime yönä teemalta Sergio Leonen vain muutaman dollarin tähden jossa  Clint Eastwood paukutteli kuudestilaukevalla pahikset maanmanalle .  Elokuva loppui vasta vähän ennen yhtä yöllä, joten oletin että yöuni kestäsi ainakin  aamu kahdeksaan asti.  Ei riittänyt, mutta näimpä kuitenkin tämän syksyn kylmimmän aamun.  Ulkolämpömittari näytti kello  am 7.30  + 1.9 astetta  kolmannenkerroksen korkeudella.  Etupihan nurmi oli kuitenkin kuurassa joten kyllä yöllä varmaan on ollut vähän pakastta Noormarkussa / porissa.  Tai ainakin alavilla paikoilla hallaa.





 Kuu möllötti vielä kokonaisena läntisellä taivaalla




Kuun pimennys oli maanantai ammuna  ja heräsinkin sitä  aamu viidelat ikkunastta kurkimaan mutta ei mitään kuun pimennystä porissa näkynyt kun pilvi peitti näkymät.   Jo sunnuntai illalla pilvet alkoivat  taivaalle kerääntyä ja kuu lipui niiden varjosaa.  Kuu ei itse tuota valoa vaan heijastaa auringon valon.  Kirkas se kuitenkin on kun haluua maisemaa tai pilviä smamaan kuvaan kuun kanssa niin tavalisella kameratekniikalla kuu aina ylivalottuu




Sain kuitenkin super kuusta pimentymättömän kuvan 400mm sigmalla ei tämän parempaan täysi kuun kuvaan kykenen, pitäsi olla vielä 2 kertainen telejatke.  



Netti oli täynnä vernpunaisa kuun kuvia  niin piti minunkin tehdä kuusta edes kansikuva facebookin.  Pian sekin varmaan pitää vaihtaa kun eletään niin hektistä aikaa ettei kukaan enää viikon paastä kuun pimeystä muista



Viikonloppuna Noormarkussa tehtiin arkeologista tutkimusta kahden turun yliopiston arkeologia opiskelijan voimin 


Laura Tuomisalo ja Sinikka Kärkkäinen  Koivukujan pellolla




Noormarkunjoen puoleiselta pellon reunalta 1400 luvun kartanon paikkaa etsitiin 



Sunnuntaina Laura Tuomisalo  löysi vilejelykerroksen alapuolelta  tilen palasia ja hiiltynyttä puuta non  50 cm syvyydesttä.  Kuvaas  tutkimus montuna pohjalla tummemmat läikät ovat hiiltä. 



Myöhemmin selvisi että kyseessä oli puinen salaoja putki 




Toistakymmentä täkkaista neliskulmaista tutkimus monttua argeologian opiskeljat  pellolle kaivoivat


Tuloksena oli 1960 luvun - 1970 luvun käyttötavaraa.   Repäisypullon korkeja  ja pieni kaatopaikkakin löytyi jossa oli lasipurkkeja, Ahti sillipurkkissa oli sivellin ja  samassa kotitalousjäteen seassa oli metallinen, kuparin värinen  säästöpankki, sellainen johon viimevuosituhanella kotona säästetiin kolikkorahaa.  Maanatai aamupäivää löytyi vanha hopea kolikko joka ei kuitenkaan ollut pudonut  säätöpankista vaan oli  1800 luvun  venäläinen kolikko. Suomen vapaussodan aikana  1918 Noormarkussa oli venäläsiä sotilaita joten voi löydetty kolikko siihenkin liittyä. 





Aika näytää riittääkö nämä löydöt laajempaan argeologiseen tutkimukseen Noormarkussa.   Tutkimusapurahat ovat varmaan tiukassa Pääminsisteri Juha Sipilän (kesk)  hallituksen leikkauksista johtuen.  Opiskelusta ja tutkimuksesta viedään suomessa miljardi tolkulla euroja.  



Sunnuntaina tulli aika rivakasti ja melkein kaikki ruska putosi koivukujan koivuista  



 Hyvää päivän jatkoa lukijoilleni 



Raimo Kulola  Noormarkku  Kello 7.20 oli -1 aste.


Jorma Lindqvist +1 näyttää forecan havainto rautatieasemalta. Täällä kiertokadulla, noin 200 metriä rautatieasemasta +2,7, noin 3 metriä maanpinnasta minimi ollut omassa mittarissa +2,0. Kuitenkin syksyn kylmin aamu.


Markku Kulmala Aarteita löytyy meiltä löytyy vain nikolauksen aikaisia rahoja








  • Pekka Rajamäki Kartta on vuodelta 1698 ja siinä näkyy kartano joen pohjoispuolella ja rakennus näkyy 1700 luvun alkupuolen kartoissakin. Aika hankala on varmaankin hakea 1400 luvun kartanoa sillä siinä taitaa olla uudempaa kerrostumaa päällä. Rakennuksia on varmaan ollut monta, navetat, riihet ym. päärakennuksen lisäksi.





    Teuvo Vehkalahti on näitä Museoväen kaivuuhommia tuossa Ahlströmin pellolla seuraillut ja kuvannut. Toivottavasti jotakin mielenkiintoista löytyy. Kartano siinä on ollut pitkälle 1800-luvulle saakka ja varmasti maassa on mielenkiintoista esineistöä. Tässä vielä pari vanhaa karttaa. Enemmän tietoa löytyy tuolta. https://www.pori.fi/…/Noormarkun_ruukin_alueen_maisemaselvi…


    Ei kommentteja:

    Lähetä kommentti