Teuvon kuvat

Teuvon kuvat

lauantai 21. tammikuuta 2012

Björkbod munalukko. Esi Abloy. Kestävänkehityksen tuote. Björkboda regardless of the lock. Sustainable development, product

 

Tämä Björkbod munalukko on isoisäni Tapani Alfredin perintönä tullut minun haltuuni.  En aiemmin ole siihen sen parempaa huomiota. Munalukko on ollut minullakin vielä 1980 luvulla aktiivi käytössä häkkivaraston ovessa. Sen kyllä olen tiedostanut ettei se kovin uusi ole minun elinaikanani ollut.  Tapani Alfred oli syntynyt tasan 1900 eikä hänkään välttämättä tätä munalukkoa ole uutena haltuunsa saanut. Mikähän käyttöesine on minun kuoltuani sadan vuoden päästä vielä käytössä? Tämän Bjökbod riippulukon voisi vielä tänäkin päivänä ottaa  aktiivikäyttöön.

  Valmistus paikaksi olen olettanut Poria kun siellä niihin aikoihin oli kukoistava metalliteollisuus puun jalostuksen lisäksi.  Näin ei kuitenkaan taida olla, vaan lukko on valmistettu  Varsinasi-Suomessa Kemiönsaaressa, jossa sijaitsee Björbodan ruukinalue.

  kameroita lukko 051

Vuonna 1884 filosofian tohtori Otto Englund ja ruukinjohtaja Gustaf Berg perustivat vanhaan valssilaitokseen pienen manufaktuuritehtaan lähinnä maanviljelystyökalujen, meijeriastioiden, saranarautojen, taloustavaroiden ja takeiden valmistamiseksi. Avainten ja lukkojen valmistus aloitettiin 1880-luvun lopussa. Koko tehdas rakennettiin uudelleen 1922-1924. Lukkotehtaan osake-enemmistö siirtyi vuoteen 1978 mennessä Oy Wärtsilä Ab:n omistukseen.

kameroita lukko 049

 

 

kameroita lukko 055

Björkbodan lukkomuseo

Björkbodan ruukki perustettiin v. 1732. Lukkojen valmistus alkoi 1800-luvun lopussa. Museo toimii 1840-luvun työväenasunnossa. Museossa on suuri kokoelma lukkoja, heloja ym.

Puh. 040 7219535

kameroita lukko 053

http://www.visitkimitoon.fi/index.php?option=com_content&view=category&layout=blog&id=17&Itemid=34&lang=fi

2 kommenttia:

  1. Mielenkiintoinen juttu, olen nähnyt näitä lukkoja mutta olen luullut valmistusmaaksi Ruotsia. Aika vähän on nykyisistä käyttöesineistä jäljellä sadan vuoden päästä, mahdollisesti ruostumattomat ruokailuvälineet?

    VastaaPoista
  2. Mielenkiintoinen juttu, olen kyllä nähnyt näitä pieniä lukkoja mutta luulin valmistusmaaksi Ruotsia.

    VastaaPoista