Täysikasvuinen toukka on reilun senttimetrin pituinen ja mustaa päätä lukuun ottamatta väriltään punertava. Kääriäisen toukka kaivertaa omenaan laajan, sen siemenkotaan asti ulottuvan käytävän. Laji talvehtii täysikasvuisena toukkana puun kaarnan raoissa.
Tässä omenakääriäisen toukka. Se ei ole kovin haitallinen, koska harvoin sitä on runsaasti. Se voidaan torjua ruiskuttamalla yleistorjunta-aineella kukinnan jälkeen. Paljon pahempi tuholainen on pihlajanmarjakoi,
Aikuinen perhonen on noin senttimetrin pituinen. Siiven pohjaväri on punertavan harmaa ja sen poikki kulkee useita, ohuita vaaleanharmaita viiruja, erityisesti siiven keskivaiheilla. Siiven kärkiosassa on laaja ruskeankirjava laikku. Lepäävä perhonen pitää siipiään kattolaskuisesti ruumiin sivuilla
Omenakääriäisen toukkien vioituksia esiintyy nyt tavallista runsaammin, mikäli ruiskutuksia ei ole tehty. Varhaisimmat toukat ovat lämpimillä kasvupaikoilla jo koteloituneet. Osa koteloista kuoriutunee vielä tänä kesänä jos kasvukausi jatkuu lämpimänä. Mahdollisia uuden sukupolven toukkia voi esiintyä syyskuussa. Pihlajanmarjakoin vioituksia esiintyy vaihtelevasti ja toukat ovat vielä omenoissa.
Torjunta-aika:
Selvän lentohuipun, esim. yli 5-10 kääriäistä/pyydys/2 vrk, jälkeen noin 10-12 vrk:n kuluttua alkavat toukat kuoriutua. Toukkien kuoriutumisaika on tavanomaisilla torjunta-aineilla (esim. Gusation) oikea torjunta-aika. Dimilinillä ruiskutus tehdään heti havaitun lentohuipun jälkeen. Poikkeuksellisesti voi olla tarpeen tehdä toinenkin ruiskutus mikäli lento jatkuu runsaana 1. ruiskutuksen jälkeen.
http://www.biotus.fi/DowebEasyCMS/?Page=Omenakaariainen
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti