Teuvon kuvat

Teuvon kuvat

maanantai 24. helmikuuta 2014

Hyvää kevät Matin päivää....Happy spring Matin days ....Grattis våren Matin dagar ....Matin día feliz de la primavera ....Frohe Frühlings Matin Tage ....


Eteläsuomeen arki palaa tänään kun koulujen ja työpaikkojen talvilomat päättyivät.  Mutta hätä ei ole tämän näköinen.  Tänään nimittäin on Matin nimipäivä ja samalla tämä helmikuun 24.päivä on kevään ensimmäinen päivä.  Virtaavat vedet eivät enää kerrytä uutta jäätä.

Eilen näytti jo hetken paremmalta kun Aurinko paistoi hetkenaikaa eilen iltapäivällä Porissa / NoormarkussaMatin päivää, »Kevät-Mattia» eli »Talvi-Mattia», on sanottu ensimmäiseksi kevätpäiväksi. Talven selkä on taittunut ja se näkyy luonnon vilkastumisena. Matti heittää kuuman kiven avantoon, koskeen tai kaivoon, eli uutta jäätä ei enää muodostu veden liikkumapaikoille. Aurinko alkaa sulattaa lunta mustien rikkojen ympäriltä: »Matista rikka sijansa syö».

Matti tunnetaan räystäissä roikkuvista jääpuikoista, »Matin parroista». Mitä pidemmät parrat, sitä pidemmäksi kevät venyy. Päivästä on puhuttu myös »Varis-Mattina». Nimitys kertoo varisten keväisin vilkastuvasta elämästä raakkumisesta. Myös metsäkana aloittaa Matin tienoissa laulunsa.

Syys-Matti (21. syyskuuta) aloitti monet puhdetyöt ja Talvi-Matti päätti ne. Karhun sanottiin myös nukkuvan Matista Mattiin. Lehmiä ei astutettu syksyllä alkavan sisäruokintakauden aikana, joten lehmien poikiminen ajoittui yleensä kevättalvelle. Matti toi siis myös ensimmäiset vasikat ja maidon. »Matti se maijon aloittaa, Matti se maijon lopettaa». Matin tienoissa kerittiin myös lampaat, jolloin saatiin »varpuvilla» eli »matinvilla».

Matin keleistä pääteltiin koko kevään säätä. Matin suoja ennustaa varhaista kevättä. Jos Mattina pyryttää tai on kova lumituisku, niin lunta tulee vielä kevään aikana monta kertaa, mutta marjavuodesta tulee hyvä. Kevään aikana tulossa oleva lumimäärä voidaan päätellä siitä, miten korkealta jänikset ovat jyrsineet pajun ja haavan versoja ennen Mattia.

Pitkää eilen piti jännitystä kun olin luvannut että 23.päivä Noormarkussa paistaa aurinko.   Vielä puolenpäivän aikaan näytti pahalta kun pilvet lipuivat lounaistuulen mukana Noormarkun keskustan taivaalla.


Iltapäivällä kello kahden aikaan sittten pilvi väistyi ja aurinko pääsi esiin.
Keskiviikon asti • Vielä ehdit käydä äänestämässä valokuvaani Fortumin Kuvan voimaa kuvakilpailussa.  Äänestämällä voit voittaa itsellesi polardoid kameran.


 • Mahtaako enää kovin kauan Noormarkunjoessa pysyä jääkansi?


  Makkarakosken vanhaasahaa restaudoiraan pietweetillä yleisöystäväliseksi  Isokoivukuja  on kurainen kävelijän kulkea  Läpöä näytää riittävän koko suomineidon kropalle.  Ei siitä vielä niin kovin kauan ole kun olen  käynyt helmikuun viimeisellä viikolla Myllykoskella -28 asteen pakasessa  koskikaraa valokuvaamassa.

  21.2.2011  Sorsa oli tullut Myllykoskelle Koskikaran kaveriksi ja seuraksi


  Tänä vuonna 2014 ei Kokiaraa ole Myllykoskella näkynyt.  Pohjoisempana on varmaan koset auki eikä koskiaran ole tarvinnut  tullä tänne etelään ruokapaikaa etsimään.


  Lentävän koskikaran valokuvaaminen on haasteellista..  Pian varmaan saa alkaa odotamaan etelän muuttolintuja kun  on vain pientä yöpakasta luvassa . Mutta kun maailmankirjat säiden osalta on näin sekaisin niin ei mittän takuuta siittä ole etteikö maaliskuussa vielä tulisi kunnon pyryjä ja pakkastakin.  Vahvasti voi silti epäillä...

  Huamio, huamio! Tekojääki ruppee jo sulamaa. Perjantain o kaupunkimiähet ottanu osa jäärytyskoneistost pois päält ja sen kyl näki. Jää o ruvennu pehmenemmää ja jos näi lämmint o, ei jää kovi kavvaa hyvän pysy. Ja muistakaa, kylmä kangistaa noppeesti!

  http://yle.fi/elavaarkisto/artikkelit/tietoisku_legendaarinen_jaavaroitus_15196.html#media=15197

  Airisto tänään,Kovaa tuulta lämpöä +5,4.
  Kello vähän yli 11 ja pilvistä maanantaita kaikille. Kärsämäen Ojalehdossa +4.8 astetta ja koko ajan näyttää nousevan. Lumet saaneet kyytiä. Ei ehkä hiihtämisestä enää tulisi mitään kun pelloillakin kurapaakut pilkistää. Mukavaa alkanutta uutta viikkoa ja tämähän on kuun viimeinen. Ihanaa kevättä kohti mennään että kohisee


  Kaunista maanantai huomenta teille , mummon kulta selviää laskettelurinteen tällistä , ihanaa , sää tyyni ja kuulakas , Virrat klo 8.03 , plus 4.4 lämmintä , ihanaa päivää kaikille ystäville 

  vesisateista huomenta näin keskellä talvea Ranua klo 7.56 +2 ja vettä sataa kaatamalla pihakin on kuin luistinrata saa nähdä lähteekö lumet kokoanaa jos tällä viikolla lämpöaalto pyyhkäsee mukavaa helmikuun viimeistä viikkoa kaikille 

  Huomenta Sallasta klo7,05 +2 

  Huomenta vehmaalta +3 astetta tuulista, muuten ihan hyvä ilma.
  Oikein hyvää alkavaa viikkoa kaikille.


  Hyvät huomenet Porista..+5,6..pilvistä..tuuli etelästä 5m/s..mukavaa alkavaa viikkoa kaikille..

  Huomenta Hyvinkäältä Klo 7.58 +2,5, pilvistä. Mukavaa alkanutta viikkoa kaikille
  Leutoa maanantaiaamua Pohjois-Espoosta. Taivas on melko selkeä tänä aamuna, lämpöä +3,1 astetta ja tuuli navakkaa 10 m/s, puuskissa voi olla hiukan enemmänkin.

  Ja nyt on todella lämmin päivä vuodenaikaan nähden. Kokkolassa ja Porissa on tällä hetkellä +6 ja jopa Oulussa ja Kuopiossa ylletään +4 asteeseen. Jossakin uutisessa eilen todettiin että tänään saattaa jossakin rikkoutua peräti +8 asteen raja. Suht harvinaista helmikuussa.

  Ja nyt lomaviikon jälkeen pirteänä ensin lenkille ja sitten töihin !

  Tommi Rautio Ja Puerto Williamsissa sataa jo lunta, +6°C lämmintä.

  Osoittaa sen, että vettä on ilmassa. Ja ilma on kylmää.  Kevätlinnut saapuvat Etelä-Suomeen! Viime päivinä on lounaisessa Suomessa nähty monin paikoin töyhtöhyyppiä ja kiuruja. --- Antti Halkka / Suomen Luonto

  Kartta: artportalen.se (Suomen aivan tuoreet havainnot eivät mukana). Ruotsin eteläosissa on jo julistettu meteorologinen kevät alkaneeksi, kuten kartastakin näkyy.  Harjavallan padolla pongattu joku Kellokosken kaveri kairailemassa reikiä ja pilkistä ei tietoakaan! Jokanen voi kuvitella jään paksuuden!. Kukkuu, käki kukkuu!
  Tarja Filatov  

 • Lumettoman mutta jäisen maan läpi pinnistelevät ensimmäiset lumikellot.


  1 kommentti: