Teuvon kuvat

Teuvon kuvat

lauantai 27. elokuuta 2011

Omenamato, omenakääriäisen toukka (Cydia pomonella) Thank you very much in Martinique, you have become the first visitor to this blog.

 

Täysikasvuinen toukka on reilun senttimetrin pituinen ja mustaa päätä lukuun ottamatta väriltään punertava. Kääriäisen toukka kaivertaa omenaan laajan, sen siemenkotaan asti ulottuvan käytävän. Laji talvehtii täysikasvuisena toukkana puun kaarnan raoissa.

Tässä omenakääriäisen toukka. Se ei ole kovin haitallinen, koska harvoin sitä on runsaasti. Se voidaan torjua ruiskuttamalla yleistorjunta-aineella kukinnan jälkeen. Paljon pahempi tuholainen on pihlajanmarjakoi,

museotie viiri alasin 023

Aikuinen perhonen on noin senttimetrin pituinen. Siiven pohjaväri on punertavan harmaa ja sen poikki kulkee useita, ohuita vaaleanharmaita viiruja, erityisesti siiven keskivaiheilla. Siiven kärkiosassa on laaja ruskeankirjava laikku. Lepäävä perhonen pitää siipiään kattolaskuisesti ruumiin sivuilla

 

image

Omenakääriäisen toukkien vioituksia esiintyy nyt tavallista runsaammin, mikäli ruiskutuksia ei ole tehty. Varhaisimmat toukat ovat lämpimillä kasvupaikoilla jo koteloituneet. Osa koteloista kuoriutunee vielä tänä kesänä jos kasvukausi jatkuu lämpimänä. Mahdollisia uuden sukupolven toukkia voi esiintyä syyskuussa. Pihlajanmarjakoin vioituksia esiintyy vaihtelevasti ja toukat ovat vielä omenoissa.

 

 

kirjuri 058

Torjunta-aika:
Selvän lentohuipun, esim. yli 5-10 kääriäistä/pyydys/2 vrk, jälkeen noin 10-12 vrk:n kuluttua alkavat toukat kuoriutua. Toukkien kuoriutumisaika on tavanomaisilla torjunta-aineilla (esim. Gusation) oikea torjunta-aika. Dimilinillä ruiskutus tehdään heti havaitun lentohuipun jälkeen. Poikkeuksellisesti voi olla tarpeen tehdä toinenkin ruiskutus mikäli lento jatkuu runsaana 1. ruiskutuksen jälkeen.

http://www.biotus.fi/DowebEasyCMS/?Page=Omenakaariainen

 

 


Rölli - Mauno Mato

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti