Teuvon kuvat

Teuvon kuvat

torstai 25. elokuuta 2011

Karhunköynnös (Calystegia sepium) Muchas gracias a España, han llegado hoy a este blog, 1.900 visitantes de este blog. Thank you very much for Spain, they have become today, this blog, one thousand nine hundred (1900), a visitor to this blog. Děkuji vám moc za Česká republika, si dnes se 200. návštěvník tohoto blogu. Thank you very much for Czech Republic, they have become today's two hundredth visitor to this blog

 

 

 

Karhunköynnös (Calystegia sepium), myös isokierto tai elämänlanka, on kiertokasveihin kuuluva monivuotinen köynnöstävä ruoho. Karhunköynnöksellä on lukuisia alalajeja, joista Suomessa kasvaa kaksi, valkokarhunköynnös (C. sepium ssp. sepium) ja punakarhunköynnös (C. sepium ssp. spectabilis).

aurinko elämänkanka a auto mikki 019

Karhunköynnös on jopa kolmemetriseksi kasvava ruohovartinen köynnös. Lehdet ovat isot ja herttamaiset. Kukat sijaitsevat yksittäin lehtihangoissa muutaman senttimetrin mittaisten perien päissä. Teriöt ovat suuret, 3–6 cm leveät, suppilomaiset ja väriltään valkoiset tai vaaleanpunaiset. Karhunköynnös muistuttaa peltokiertoa (Convolvulus arvensis).

Karhunköynnös tunnetaan myös nimellä elämänlanka.  Tämä ihmisten kieleen tarttunut nimitys varmaan johtuu siitä että Karhunköynnös kasvaa loisena ja kasvaa ylöspäin toisen kasvin vartta pitkin ja melkein tukehduttaa sen. Karunköynnös on siis elinvoimainen ja levittyy hyvin ja kukat tulevat lankamaisen varren lehtihankoihin ja on vaikea hävittää, siitä nimi elämänlanka.

Otin tämän kuva päivityskuvaksi tänään 28.18.2011, kun aiemmin hankkimani tiedon mukaan mainitaan että karhunköynnös kasvaa jopa kolmemetriseksi niin tämä niin tämä sähköpylvään harusta pitkin kasvanut elämänlanka on ainakin kuusi metriä pitkä.

mersu ja sekalaista 015

mersu ja sekalaista 017

 

 

aurinko elämänkanka a auto mikki 017

 

Suomessa alalaji valkokarhunköynnös kasvaa alkuperäisenä harvinaisena etelärannikon merenrannoilla muun muassa pensaikoissa ja levävalleilla. Valkokarhunköynnös on meillä myös koristekasvina viljelty ja sitä tavataan usein viljelykarkulaisena puutarhoissa, joutomailla jne. Se on uustulokkaana melko laajalle levinnyt Etelä-Suomessa ja paikoin Keski-Suomessa. Toinen alalaji punakarhunköynnös on Suomessa myös koristekasvina käytetty ja sitä esiintyy paikoitellen viljelykarkulaisena.

 

aurinko elämänkanka a auto mikki 008

 

aurinko elämänkanka a auto mikki 013

 

 

Nämä karhunköynnökset kuvattu Noormarkunjoen varresta Noormarkku, Myllykoskella ja siitä ylöspäin Lamboudin sillan pielestä.

 

 

Elokuun puolenvälin aurinko paistaa jo ennen puolta päivää aika matalalla.

aurinko elämänkanka a auto mikki 012

Porin Kirjurinluodossa, Kokemäenjoen rannassa ei elämänlankaa ollut, muuta risukkoa kyllä.

kirjuri 006

 


Heikki Kinnunen - Elämänlanka

Katri Helena – Elämänlangat 

Katri Helenan vuonna 2006 valmistuneen albumin nimikkoraita on upea Kerkko Koskisen säveltämä ja Jukka Itkosen sanoittama balladi.

Elämänlangat kertoo jo elämää pitkään kokeneen ihmisen tarinan, jossa käydään läpi niin elämän rosoista kuin loisteliasta puolta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti