Teuvon kuvat

Teuvon kuvat

torstai 8. huhtikuuta 2021

Elinikäinen projekti...Lifelong project ...Livslångt projekt ...

 Nykyään ollaan suomessa huolissaan  siitä.,  mitenkä hiilinielut suomessa  säilyy.   Kemijärvelle nousee  suuri biotuotelaitos  jossa tuotetaan kiinalasille vessapaperia,  Hallituksessa on vihrärätkin pitänyt tästä projektista pientä ääntä kun se tuo  jonkun kymmennen työpaikaa.   Sensijaan  yksityishenkilöitä aijotaan viedä  puulla lämitettävän saunan ihanuus.  


Sen verran huolisani hiilinieluista olen että päätin hoitaa oman osuuteni  hiilnielun säilymiseen.  Päivä kävelyllä nappasin  vuorimännystä kaksi käpyä, toinen niistä ei vielä ollut vapauttanut siemeniän tuulen vietäväksi uusille kasvupaikoille. 
Chiliejä olen jo  aiemmin keväällä,  omien viimevuotisten chilimarjoen siemenistä idättänyt,   ne on helppoja idättää kun parissa viikossa taimet ilmestyvät ja miltei sataprosentinen itävyys niissä.   Tillin siemeniäkin syksyllä keräsin omalta kasvimaalta , nekin itävät hyvin .   Tilit ehtivät tuottaa satoa vaika ne suoraan loppukeväällä, ilmojen lämmityä suoraan pihalle  kylvää.

Männynsiementen idättäminen on mulle outo juttu , mutta sen tiedän etteivät ne ole kovin nopeita itämään.  Neljä viikoa  vähintään menee, ennenkuin kannataa alkaa   jotain näkyvää odotella.
Jugurttipurkin pohjasta idätypurkin leikkasin, mullan otin vaimon kukkamaasta, oletus oli ettei männyn siemenet tarvitse mitään  erikoismultaa itääkseen, kun  luonnosakaan eivät tiedä millaiselle alustalle  laskeutuvat.  Yllätys oli se , että kuinka paljon kukkamaassa on  7x7 ,  0,0049  neliömetrin  alalaa muita, syksyllä pudoneita siemeniä.  Ja viel mahdotoman nopeita itämään.  Neljä mpäivää sitten mullan kukkamaasta otin ja siihen joukon männyn siemeniä kylvin, mutta jotain muuta sieltä nyt tulee.   Mahtavatko nuo rikkaruohoa olla vai jotain kukkamaassa kasvaneitä,  miniän tuomien kukkien  taimia. ?   Olen nyt vähän epävara, pitäsikö nuo nyt nyppiä pois vai vosiko vähän pitempään odotella ja katsoa mitä niistä tulee,   ei kai se mannynsiemeniä haitaa vaikka jotain muutakin heidän idätyspurissa kasvaa kun ei luontokaan sitä katso mihin mänty kasvaa.
Viime kesän siirsin katajan taimen pihaan, se näytää selvineen talvesta.  Mustarastas koiras katselee kartanaoruusun juurelle .   Kartanoruusun juurella on varmaan jotain elämää kun  rastas siellä ruoka näkee.  Kevät on kovin hitaasti edennyt, viimeyönnäkin on tainnut useampi aste pakasta ollut.  Ennen viikon lopun lumisateita haravoin jo pensaidan juuret.   Tänään  8.4.201  Aurinko paustaa Noormarkussa pilvettömältätaivaalta, joten kasi se vähän lämmitääkin.   Huomiseksi ilmatieteen laitos enustaa salamointia, saapa nähdä mihen sää tästä kehityy. 
On mulla viimeviikon lumimyräkäastä sää kuva.  Tässä on kaikki elementit silloisesta säästä.  Lumi tuli taivaalta  kovan , puuskaisen tuulen saatelemana .  Lähetin  YLE  varsinaisuomelle tämän sää kuvana, muteihan siellä taiteelisille  sääkuville mitään arvoa anneta.  Säkylän mahtava tuulen  rannalle  ajamat jää vuoret heitä kiinnoisti vaikka ne kuvat oli jo aiemmin joka mediassa esillä ollut.

  No olen nyt ainakin  oman osuuteni hiilinielun säilymiseksi tenyt, vaikka henkilökohtaisella tasolla  se taitaa olla liian pitkä projekti kun olen jon 62 vuotias, niin saattaa käydä niin etten , nyt istuttamieni männyn siemenien tuotosta näe  täyskokoisina. 


Kameroiden ja niiden tarvikkeiden keräilyä harrastan.  Uusien keräilykappaleiden  hankita on vähän jäissä nyt kun ainoat tulot on työmarkkinatuki.    Kuhan tästä eläkeelle pääsen niin sitten taas kykenee  harrastamaan.
Kaksi Nikon objektiivia.  Nikon Nikkor 50mm  1:1.8  sarjanumero 4010074  tätä kutsutaan  panukakuisi  matalan kokonsa vuoksi.   Tämä on myös para normaaliobjektiivi mitä Nikon on koskaan  valmistanut.  Kuva vasemanpuolein  on aito Nikkor.    Oikeanpuoleinen,  Nikon Lens  Series E  50mm 1:1.8  sarjanumero 3323862   on fyysisteti samankokinen kuin Nikkor mutta tenisesti havemmalla tehty . Kuvan laadussa ei silti näe eroa dikitaalikameralla otetussa kuvassa.  Series E  linnsit on tehty   Kevytrakenteiseen Nikon EM runkoa varten Nikon EM  kameroita valmistetiin vuosina  1979 -  1982  Tämä on yksinkertainen  seiko  automaatti  sulkimella varustettu kamera aloitelijoille, kamerassa  ei ole muuta käsisäätöä kuin asennot Auto jollin kamera säätää suljinnopeuden 1 - 1 /1000  sekunnin välleillä,  salamalle M 90 1/90 sekunttia sekä B  pitkille suljinajoille, suljin auki niin kauvan kuin laukaisinnappia  painaa,  silloin tarvitaan jalustaa ja lankalaukaisinta. 

 
Nyvää päivän jatko lukijoilleni.  


juuri ja juuri nollan alla ollut viime yönä täällä Räpsöössä: -0,4° oli jäänyt miniminä mittarin muistiin. Täytyypä huomenna kurkkia salamatutkia.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti