Teuvon kuvat

Teuvon kuvat

perjantai 15. heinäkuuta 2011

YK:n pääsihteeri Ban Ki-Moonin ja Presidentti Tarja Halonen Porissa

 

Hanne ja Milla-Marialla tänään kaupunkipäivä  ja kuinka sattuikaan niin he näkivät Ban Ki-Moonin ja Presidentti Tarja Halosen.

 

suomi areena 021

Me teemme tästä maailmasta paremman yhdessä, oli YK:n pääsihteerin Ban Ki-Moonin sanoma suomalaisille.

suomi areena 022

 

suomi areena 024

 

Presidentti Martti Ahtisaari

http://www.cmi.fi/office-of-president-ahtisaari/contact-martti-ahtisaari.html

suomi areena 011

Ulkoministeri Erkki Tuomioja

Päivällä ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd) sanoi STT:lle, että vastikään tiukennettua Suomen aselainsäädäntöä pitäisi kiristää edelleen.
Tuomiojan mielestä viranomaisilla pitäisi myös olla paremmat mahdollisuudet tunnistaa epäillyn kaltaisia ihmisiä.

- Tuomiojalla on täysi oikeus lausua mielipide, mutta vielä on hätäistä vetää johtopäätöksiä lainsäädännön muuttamisesta. Ensin on syytä katsoa Norjan tilanne rauhallisesti loppuun. Varmasti tämä kuitenkin nostaa uudestaan aselainsäädäntökeskustelun, sanoo Räsänen IS:lle.
Hän myös kertoo tänään todenneensa pääministeri Jyrki Kataisen (kok) kanssa, ettei Suomessa ole tässä tilanteessa tarvetta nostaa valmiustasoa.

suomi areena 009

Porin satoa http://www.tuomioja.org/

Olin Porissa kahdessa Suomi Areenan keskustelutilaisuudessa, molemmissa moderaattorina eli kyselijänä ennemmin kuin vastaajana. Ensimmäisessä Sanomalehtien liiton tilaisuudessa vastaamassa oli viisi vallankäytön vahtikoirien eturiviin kuuluvaa päätoimittajaa. Pyrin pitämään keskustelun jo roomalaisten identifioimassa tärkeässä quis custodiet ipse custodies -teemassa, eli siinä kuka valvoo näitä valvojia. Brittiläisen Murdochin pressi-imperiumiin kuuluneen News of the Worldin lopettaneiden skandaalien päätoimittajat eivät nähneet heijastuvan Suomeen, vaikka puserrettaessa sentään myönsivät, että suomalaisessakin journalismissa voisi olla parannettavaa. Kiitos kuitenkin mahdollisuudesta vastavuoroiseen mediakritiikkiin, johon lupaan palata vielä perusteellisemmin.

Ulkoministeriön tilaisuudessa  Arabimaailman mullistuksista olivat keskustelemassa BBC Worldin toimittaja Lyse Doucet, egyptiläinen kansalaisoikeusaktivisti, suoraan Tahririn aukiolta Poriin saapunut ja sinne heti palannut Esraa Abdel Fattah sekä presidentti Martti Ahtisaari, jotka toivat hyvin monipuolisesti ruohonjuuritasolta median kautta valtiollisiin suhteisiin ulottuvan kirjon keskusteluun. Tämäkin on aihe, johon aivan varmasti tapahtumien ja muutosten edetessä tullaan palaamaan.

Näiden tilaisuuksien lisäksi pidin ensimmäisen pressikonferenssini ulkoministerinä, jossa kävin läpi hallitusohjelman ulko- ja turvallisuuspoliittista osiota. Jatkuvuutta ja yksituumaisuutta korostanut ja kenties sen vuoksi vähän tylsä esitykseni näyttää saaneen asiallisen vastaanoton mediassa, poikkeuksena Hufvudstadsbladetissa kirjoittanut Yrsa Grüne. Hänen kritiikkiään on kuitenkin vaikea ottaa vastaan ja siihen vastata henkilökohtaisesti, kun sen ydin näyttää olevan pettymys siihen, ettei hallitusneuvotteluissa ulko- ja turvallisuuspolitiikasta saatu irti dramatiikkaa.

Erityisesti tämä dramatiikan puute näyttää kiusaavan Grünea Natoon liittyen. Ei ole tietenkään estettä sille, että hän tai kuka tahansa jatkaa Nato-keskustelua eikä se ole hallituspuolueiltakaan kielletty. Laajalla yksimielisyydellä sovitun hallitusohjelman kirjaukset heijastavat kuitenkin sitä tosiasiaa, ettei tällä vaalituloksella eikä millään muullakaan eduskunnan enemmistöön nojaavalla hallituskokoonpanolla ole tukea Suomen linjan muutoksille – suuntaan tai toiseen.

Grünen narina siitä, että jatkuvuuskin täytyy perustella uudessa tilanteessa, sivuuttaa sen tilaisuudessakin korostamani asian, että hänenkin kirjoituksessaan mainittu finanssikriisi näkyy globalisaation hallinnan vahvistamisen hallitusohjelmassa saamassa painotuksessa, yhtä lailla kun EU:n tilanne Eurooppa-politiikan linjauksissa.

Samalla kun Grüne valittaa uusien avauksien puutetta hän myös irvailee Ruotsin pääministeri Reinfeltin äskettäiselle globalisaatioavaukselle, jonka sisällöksi jäi ilmoitus, että asiaa varten asetetaan uusi komitea. Olen puolestani aivan varma siitä, että tämän hallituksen aikana tulemme vielä näkemään myös selvästi uusia avauksia ja aloitteita. Niiden valmistelussa on kuitenkin hyvä noudattaa sitä periaatetta, että niitä tehdään huolellisen ja myös jatkoaskeleihin paneutuvan valmistelun jälkeen eikä pelkkinä julkisuusheittoina, joita sitten joudutaan jälkikäteen täsmentämään ja selittelemään sen selvittämiseksi, mitä niillä oikein tarkoitettiin.

Erkki Tuomioja 15.7. 2011

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti