Teuvon kuvat

Teuvon kuvat

maanantai 11. elokuuta 2014

Lauri kusi ikkunaan....Lauri urinerat i fönstret ....Lauri urinated in the window ....Lauri orinó en la ventana ....Lauri urinou na janela.....劳里撒尿在窗口...........Лаури помочился в окне ........Lauri urinato nella finestra ..... ....Lauri urinierte in dem Fenster .........Lauri a uriné dans la fenêtre ....


Eilisen Laurin päivän jälkeen kesä alkaa olla lopuilaan.  Laurin jälkeen puut eivät enää kasva. "Lauri kusee lehteen" eli lehdet alkavat kellasttua, eikä vihtoja voi enää tehdä.  Laurin nimipäivä 10.8 Tähän vuoden aikaan nähdään usein aamuöisin tähden lentoja joita kutsutaan Laurin kyyneliski.   Superkuukin  osui Laurin päivälle niin kyllä taivaan merkit ova selvät, syksy saaapuu ajalaan tänäkin vuonna.

Meillä kotona syksyn merkki on se kun ikkunat höyrystävät kun kastepiste laskee alle plus viidentoista asteen.  Viime yönä kastepiste oli +13.5 astetta. Etelän puoleisin selektiivi ikkunaruutuihin tiivistyy kosteutta samoin kuin auton laseihin.  Nyt aurinko kuivaa nopeasti ikkunaruurut mutta syksyn ehtiessä pitemmälle  ikkunaruudut saataavat ola pitkään iltapäivään läpinäkymättömät.  Pakasten saapuessa ikkunat jäätyvät.

Lauri kusi ikkunaan


Ensi kertaa kaste ulottui neljänenkerroksenkorkeudelle, Avomaankurkun lehdille oli tiivistynyt kastepisaroita


Parvekeella kasvun loppumuminen  näkyy kurkkujen lehtien kelstumisena.   Kurkkuja on vielä tulossa,  yhdessä taimessa on ainakin kaksikymmentä, parin sentin pituista, pientä kurkkua kasvamassa. Muuttolinnut kokoontuvat Laurin aikoihin laumoihin. Metsämiehet valmistivat Laurina lintukeiton, jonka lihoja ei saanut veitsellä leikata eikä luita rikkoa. Luut piti haudata maahan lahjana maanhaltijalle, jotta lintuja riittäisi metsästäjille jatkossakin. Pohjanmaalla eränkävijät virittivät Laurina ensimmäiset paulansa.  Sepelkyyhkyn metsästys alkoi eilen, sorsastus 20.8.   Joten vanhan suomenuskon  syys uskoista pidetään yhä kiinni.


Laurina piti viimeistään tehdä elonleikkuu, mutta syysrukiin kylvö peltoihin vasta aloitettiin. Päästiin jo maistelemaan uutisviljasta tehtyä puuroa eli »laurinhuttua» sekä uuden sadon papuja, herneitä ja perunoita. Lauri oli myös lampaiden kesävillan keritsemispäivä sekä otollinen päivä parantavien lääkekasvien keräämiseen.

Laurin aikoihin ilmat viilenivät ja »Lauri hallahousun» tuomaa hallaa pelättiin. Erityisellä jännityksellä odotettiin kolmea kylmää Laurin jälkeistä »rautayötä». Jos niistä selvittiin, uskottiin pellon säästyvän. Laurin sanottiin myös heittävän toisen kylmän kiven veteen. Jos Laurina oli kaunis ilma, sitä piisasi Perttuliin asti ja tuli hyvä syksy. Sade taas ennusti märkää syksyä.

Janakkalan Laurinmäellä järjestettiin suuret Laurin päivän juhlat ja markkinat. Pidoissa uhrattiin hämäläisten pyhään uhrilähteeseen, josta on myöhemmin löydetty muun muassa vanhoja rahoja ja neuloja. Vasta kirkon kielto 1700-luvulla lopetti tavan. Lähteen läheisyydessä sijaitsee myös hiisi eli uhrilehto.

Laurina piti viimeistään tehdä elonleikkuu, mutta syysrukiin kylvö peltoihin vasta aloitettiin. Päästiin jo maistelemaan uutisviljasta tehtyä puuroa eli »laurinhuttua» sekä uuden sadon papuja, herneitä ja perunoita. Lauri oli myös lampaiden kesävillan keritsemispäivä sekä otollinen päivä parantavien lääkekasvien keräämiseen.

Laurin aikoihin ilmat viilenivät ja »Lauri hallahousun» tuomaa hallaa pelättiin. Erityisellä jännityksellä odotettiin kolmea kylmää Laurin jälkeistä »rautayötä». Jos niistä selvittiin, uskottiin pellon säästyvän. Laurin sanottiin myös heittävän toisen kylmän kiven veteen. Jos Laurina oli kaunis ilma, sitä piisasi Perttuliin asti ja tuli hyvä syksy. Sade taas ennusti märkää syksyä.    Tänä vuonna Laurin päivä oli kaunsi  joten aurinkoista säätä riitää Pertunpäivälle 24.8. asti

Janakkalan Laurinmäellä järjestettiin suuret Laurin päivän juhlat ja markkinat. Pidoissa uhrattiin hämäläisten pyhään uhrilähteeseen, josta on myöhemmin löydetty muun muassa vanhoja rahoja ja neuloja. Vasta kirkon kielto 1700-luvulla lopetti tavan. Lähteen läheisyydessä sijaitsee myös hiisi eli uhrilehto.


Lähde Suomenusko yhteisön facebooksivu https://www.facebook.com/suomenusko?fref=ts


Noormarkussa koulu alkoi tänään ja Yhtenäiskoulun pihamaalla on nyt melskettä päivinkin.  Luokilla 0-2 noin sata koululaista! Koko koulussa reilut 450
 Viikon aluksi taas huonoja uutisia Kokemäenjoelta:Runsaasti kuolleita kaloja Kokemäenjoessa

http://www.satakunnankansa.fi/Satakunta/1194920356545/artikkeli/runsaasti+kuolleita+kaloja+kokemaenjoessa.html

Porin ympäsristöjohtaja Lankiniemi uskoo, että kalat ovat kuolleet helteiden lämmittämien vesien takia.

Pauli Reitto Miksei ne kuole etelässä vaikka siellä on aina kuuma?

Markku Kulmala lohi vaatii kylmän veden mutta suutari etelästä tulleena/tuotuna sopeutunut vähintään etelä euroopan ilmastoon

Teuvo Vehkalahti Uskoisin jos todella on joku muu on vaikuttanut  Kokemäenjoen kalakuolemiin kuin myrkyts niin sitten kyseessä on läpimän sään aiheuttama hapenpuute, tosin joki virtaa koko ajan niin onko hapenpuute mahdollien?  Varsinjkin kun kuolleita kaloja on löydetty myös merialueelta. Morjes. Kokemäenjoessa makaa satoja kuolleita suutareita. Tänään löytyi pelkästään oman mökkini ympäristöstä 42 suurta yksilöä ja kaislikoissa sekä lumpeiden alla on rutkasti lisää. Näky ja haju on järkyttävä. Viikonloppuna en saanut muita kiinni kuin sinun sihteerisi jonka ohjeesta tein poliisille ilmoituksen. Siellä ilmeisesti nyt toimitaan, mutta jaan tätä tietoa joka tuutista kunnes kalat tutkitaan ja meille jokivarren ihmisille kerrotaan totuus. Pyydän nopeita toimia, nyt kalat on pinnalla ja näytteitä saatavilla. Parin päivän sisällä ne on jo hajonnut ja pohjissa.

Wiki:stä nopeasti poimittua....

"Suutari on tyypillisesti rehevien, seisovien vesien kala, joka tulee toimeen vähähappisessakin vedessä. Se elää pohjan tuntumassa ja syö lähinnä pohjaeläimiä kuten äyriäisiä, matoja, kotiloita ja hyönteisten toukkia. Suutari kutee alkukesällä matalassa rantavedessä kasvillisuuden seassa."

http://www.satakunnankansa.fi/.../runsaasti+kuolleita...

www.satakunnankansa.fi
Luotojen alueiden kesäasukkaat ovat viime päivinä kiinnittäneet huomiota kuolleisiin kaloihin, joita kelluu runsaasti Kokemäenjoessa. Ympäristövirasto on saanut ilmoituksia...
Asiantuntija epäilee: Kalakuolemien syy nikkelissä


Porista löytyi viikonloppuna runsaasti kuolleita kaloja, erityisesti suutareita, sekä luotojen alueella että merialueelta Pihlavanlahdelta Lyttylän ja Sådön alueelta.
Asiantuntija epäilee nikkelipäästöä kalakuolemien syyksi.


2 kommenttia:

 1. This is a good tip particularly to those new to the blogosphere.
  Short but very precise info… Thanks for sharing
  this one. A must read article!

  Check out my weblog; home renovator (www.homeimprovementdaily.com)

  VastaaPoista
 2. Kylläa Lauria naurattaa Teuvon sutkaus :)))))

  VastaaPoista