Teuvon kuvat

Teuvon kuvat

maanantai 13. tammikuuta 2014

Porissa on pakkanen, moni kakku päältä kaunis...Pori is the air ...Björneborg är luften ...Pori es el aire ...Pori é o ar ...Pori jest powietrze ...Pori est l'air ...Pori ist die Luft ...Pori is de lucht ...Pori è l'aria ...Пори это воздух ...ポリは空気である...波里是空气...Πόροι είναι ο αέρας ...Pori er luften ...Pori er luften ...Pori on õhus ...

Äkkiä sää muttui talviseksi, pienestä se on kiinni sääkin.  Porissa / Noormarkussa ulkolämpömittari näytää nyt aamulla - 15.6 astetta ja tähdet vilkuun taivaalla.  Taitaa tulla valoisa talvipäivä tästää maanantaista.  Päivän pituus on jo 6 tuntia 11 minuuttia.

Pakkanen 


Lumi tuo valokuvaukseenkin pientä totuuttelua. Lumen valkoinen valoisuus  sevotaa automaattivalotusta ja pittä alkaa ylivalottamaan parinaukon verran . Tähen piti tulla hämärä valokuva mutta tämä hemmetin blogerin päivitys ohjelma muutta kuvat "paremmiksi" joten esimerkki valokuvaa en nyt tähän saanut  miten lumisessa maisemassa kuvatessa helposti käy.  Tosin ei tämä kovin suuri ongelma nykyaikana ole kun voi digigameran näytöltä tarkistaa miten kamera uusissa olosuhteissa valottaa.  Se on mielenkiintoista miten älylaiteet reakoivat lumeen.   Pitääkin pyytää tänään vaimoa otaamaan pihalla lumikuva Lumialla.


Vielä eilen ei Noormarkun joki ollut kautaaltaan jäässä.  Hyydettä lipui joen pinnalla.. Saapa nähdä tuleeko Kokemäenjoessa ongelmia hyydepatojen vuoksi.  Loppuviikosta pakanenkin hellitää hieman, niin taitaa se vielä jonkin aikaa kestää ennenkuin virtaavat vedet kestävät pilkkijän.  Sentinen jää kuulemma tarvitaan että se pilkki kalastajan kestää, valokuvaajan kestää vasta viisisenttinen jää, jos sekään.


http://www.satakunnankansa.fi/Satakunta/1194866857607/artikkeli/odotettua+naukuvampi+pakkanen+purkanee+tulvavaaran.html


Kovin suurta lumenkertymää ei  tullut kuttuurimaisemaa kaunistamaan, eikä lunta näyttäisi koko tämän viikon 3 aikana lisääkään tulevan.


Mahtaako tuolla menn nuuttupukkeja


Nuutinpäivä päätti lopullisesti joulun juhlakauden. Viikkojen ajan oli nautittu ruuasta ja juomasta sekä muistettu vierailevia vainajia ja haltijoita. Pyhä aika päätettiin iloiseen ja meluisaan juhlaan, jonka perästä voitiin kantaa rukit takaisin pirttiin ja aloittaa muutkin arkiset työt.

Kansanperinteessä Nuutti on tarkoittanut loppiaisen jälkeistä päivää, tammikuun seitsemättä. Päivä siirrettiin kalenterissa nykyiselle paikalleen tammikuun 13. päiväksi vasta 1700-luvun alussa. Monet joulun loppumiseen liittyvät Nuutin tavat ja sananparret kuuluvat oikeastaan loppiaisen jälkeiseen päivään.

Nuuttipukkiperinne on jatkunut Suomessa elävänä viime sotiin asti. Hiiva- eli nuuttipukkien kulkueen ytimen muodostivat kummallisesti pukeutuneet miehet tai naiset. Pukeilla oli päässään pukin tai lampaan nahka, kasvot oli peitetty nahalla tai tuohisella naamarilla taikka noettu mustaksi. Leuassa roikkui pitkä parta. Takkina pukilla saattoi olla nurinpäin käännetty nahka tai olkipalmikoista valmistettu takki. Joillakin oli kädessään seiväs, jonka päässä oli märkä vihta ihmisten huitomista varten.

Nuuttipukit kulkivat talostaan taloon, lauloivat tervehdyssanat ja kyselivät: »Onko hiivoja jälellä?» Talonväen kuului kestitä pukkeja sahdilla ja ruoalla. Jos sahti oli lopussa, pukit veivät oluttynnyreistä tapit ja lauloivat pilkkalauluja. Pohjois-Suomessa huonoihin taloihin kannettiin myös kantoja sisälle. Jos kestitystä kuitenkin saatiin, pukit kiittivät ja lauloivat. Talonväki vastasi pukeille omalla laulullaan.

Talosta toiseen kulkevaan joukkioon liittyi mukaan ihmisiä matkan varrelta. Kulkue merkitsi kunkin talon oveen tai peräseinään tiedon siitä, että talo oli maksanut “veronsa”. Jos kestitys oli ollut runsasta, piirrettiin seinään niin monta haarikan kuvaa kuin talossa oli tarjottu. Piirros sai olla koko talven paikallaan todistamassa talon vaurautta ja vieraanvaraisuutta.

Pukkien keräämät ruuat ja juomat saatettiin koota yhteen taloon, joka oli valittu järjestämään joulukauden viimeiset leikit ja tanssit. Kylän väki saapui sinne iltasella yhdessä syömään, juomaan ja näin hyvästelemään joulun ajan. Pidoissa soitettiin, tanssittiin ja meluttiin. Juhlan päätteeksi kannettiin jouluiset oljet ulos talosta.Siinä se nyt sitten on Nokia Lumia 920 lumikuva
5cm lunta ja traktori auraa pihaa missä järki


Poikkea raitiovunuajelulla Turussa, tiedoss nostalginen matka


Viikonloppuna oli Hämeenlinnassa Hiito Cup hiihtokisat ja Noormarkun Nopsan naiset pärjäsivät hopeasijalle onnea siitä

Hiihto Cupissa omaa vauhtia meni Hämeenlinna. Toiseksi pertsaili Nopsa jättäen taaakseen Vuokatti Ski Teamin. Joukkue oli Kirsi Perälä, Emilia Myllykoski ja ankkuri Kati Venäläinen. Emilia oli osuutensa nopein ja nosti Noormarkun mitalikamppailuun. Onnea tytöille.


Liisatorrii jäärytettää! Ja melkei koko mitalt. Voi ko siähe saatas valot. Olis hianoo, ko siin pelattas vaik jääpalloo, olis rusettiluisteluit ja meininkii!

Hyvää huomenta teille kaikille ja Nuutinpäivää,Tänään kuuluisi joulu viedä ulos.Täällä on pakkasta -11,5 astetta,kaunis talvipäivä näyttäisi tulevan.Mukavaa alkanutta viikkoa kaikille kavereille.

Huomenta ja viikonalkuja Kuusankoskelta! -10, pohjatuulta 5 m/s, ilmanpaine 999,82hPa. Maisemointilunta satanut, nyt poutaa.
Kärsämäki 13.1 Klo 5,59 - 16.5 Huomenta kaikille ja hyvää uutta viikkoa.


Huomenet Sallasta -26 näyttää mittari klo 6,00

Hyvää maanantai huomenta Alvajärveltä ! Mittarissa -15.6 astetta tuulee tähtiäkin näkyy ! hyvää alkanutta viikkoa !

Maanantaihuomenta Hyvinkäältä! Klo 7.58 -11.7. Mukavaa viikonalkua kaikille
Kuntoilijat ja eläimet ?

Merkitse jo kalenteriisi Kuva & Kamera -messut 7.–9.3.

1 kommentti:

  1. Voiko mukavaa ku Liisan tori jäärytetään, nousee mieleen nuoruuden luistelut !
    Kuvassa on Annankatu 19 tyhjä tontti,nykyinen lasten leikkipiha Koulun ja lastenpäiväkodin välissä.

    VastaaPoista