Teuvon kuvat

Teuvon kuvat

maanantai 13. elokuuta 2012

Hermot meinasivat mennä Kirvaa valokuvatessa…Nerves began to go Kirvaa (Aphididae) photograph…Los nervios comenzaron a ir a la fotografía Kirvaa (Aphididae)...Die Nerven begannen zu fotografieren Kirvaa (Aphididae)gehen ...Les nerfs ont commencé à aller photographie Kirvaa (Aphididae) ...I nervi cominciato ad andare fotografia Kirvaa (Aphididae)...Нервы стали ходить Kirvaa(Aphididae) фотографии ...神経がKirvaa(Aphididae) 写真を移動し始めた...

 

Ei pitäisi hötkyillä kun alkaa makro valokuvailemaan. Pitkää pinnaa kasvattaa se kun sitä opettelee.  Eilen kyllä meinasi pinna palaa, kun makro valokuvaamaan  lähtiessä aurinko paistoi nätisti.  Kuvauspaikalle päästyäni havaitsin vihreän piikkiperse ötökän.  Samalla Aurinko vetäytyi tumman pilventaa. Ja valaistus olosuhteet muuttuivat radikaalisesti ja sadekin uhkasi. Keli veti niin hämäräksi että piti käyttää aika isoa aukkoa ja silti valotusaika jäi aika pitkäksi. Vihreä piikkiperse ötökkä paljastui makro objektiivin läpi katsottaessa kirvaksi (Aphididae)joka kaitsi perhettään.

 

Alkutilanne oli tämä kun silmä juuri ja juuri havaitsi kasvin lehden pinnalla jotain siihen kuulumatonta.

vihreä öttökkä 066

Makro-objektiivin läpi katsoessa ötökkä paljastui vihreäksi kirvaksi.Kirvan tunnistaa helposti takaruumiissa olevista kahdesta "putkesta". Imukärsällään ne imevät kasvin nestesolukkoa aiheuttaen näin lehtien käpristelyä ja kuivumista.

Kirva kasvin lehdellä

vihreä öttökkä 007

Kirva kaitsii perhettään. Aikuinen Kirva ja kirvan poikasia kasvin lehden alapinnalla.

vihreä öttökkä 009

 

Punaiset silmät näyttää vihreällä Kivalla olevan

vihreä öttökkä 015

Kun oikein lähelle mennään niin, syväterävyysalue on hyvin suppea ja vielä kun joutuu käyttämään suurta aukkoa objektiivissa niin se entisestään kapenee.  Pieni tuulenvire, oma huojuminen haittaa terävyysalueen säilymistä ja on tuuripeliä onnistuuko kameran laukaisunappia painamaan oikealla hetkellä.  Joka tapauksessa näyttää siltä että lopputuloksena oli Suomen parhaat vihreän lehtikirvan valokuvat.

Kirvojen elämästä sen enempää tietämättä vaikuttaa siltä että ne viettävät perhe elämää. Kaksi isompaa kirvaa ja pienempiä kirvoja.  Vai ovatko ne vain erikehitysvaiheessa olevia kirvoja?

 

vihreä öttökkä 045

 

Auringon välillä paistaessa syväterävyys alue vähän kasvoi-

Kirvoja kasvin lehdellä.. Ne ovat mieltyneet kasvin nuoriin latvaversoihin ja liikuskelevat yleensä lehtien alapinnoilla. Kirvat levittävät joitakin virustauteja mm. mosaiikkivirusta

kirvoja sekalöaist sateenkaari 015

Kirvat (Aphididae) eli lehtikirvat ovat yläheimoon Aphidoidea kuuluvia pieniä, vain muutaman millimetrin kokoisia pehmeäruumiisia hyönteisiä, jotka elävät imemällä kasvien solunesteitä. Maailmanlaajuisesti lajeja tunnetaan noin 4400 ja Suomessakin elää satoja eri kirvalajeja.

kirvoja sekalöaist sateenkaari 034

 

Kirva haistaa vaaran

Ruokailu on kirvoille vaarallista puuhaa, sillä ne päätyvät helposti itse samoja kasveja natustavia lampaiden ja muiden laiduntajien suihin."Kirvat eivät kuitenkaan ole avuttomia uhan edessä. Ne tunnistavat vaaran ja pakenevat", sanoo Moshe Inbar Haifan yliopistosta.

Inbar ryhmineen setvi asiaa antamalla vuohen syödä ruukkuihin istutettuja sinimailasia, jotka vilisivät hernekirvoja. "65 prosenttia kirvoista pudottautui maahan juuri ennen, kun vuohi hamusi kyseisen kasvin kitaansa", tutkijat raportoivat Current Biology -lehdessä.

http://www.tiede.fi/uutiset/3971/kirva_haistaa_vaaran

kirvoja sekalöaist sateenkaari 038
 

Alla olevasta linkistä löytyy vertailu kuvia kirvoista. Ei ole häpeäksi minun ottamani valokuvat noiden joukossa.  Varsinkin kun ne on otettu luonnonolosuhteissa.

https://www.google.fi/search?q=kirvat&hl=fi&prmd=imvns&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=jJsoUPH5JOSB4AT_m4Bo&sqi=2&ved=0CDsQ_AUoAQ&biw=1440&bih=740

Miten karkotat kirvat

Mäntysuopaliuos
2 dl nestemäistä mäntysuopaa
10 l vettä (noin 20 asteista)
Sekoita ainekset keskenään ja käytä laimentamattomana ruiskutteena kirvoja vastaan.

Nokkosvesi
1 kg tuoreita nokkosia tai 250 g kuivattua
5 l vettä
Kaada noin 20 asteinen vesi nokkosten päälle ja anna seistä vuorokausi. Siivilöi neste ja käytä laimentamattomana ruiskutteena kirvoja vastaan.

Raparperivesi
600-700 g raparperin lehtiä
5 l vettä
Keitä lehtiä vedessä teräskattilassa puolisen tuntia. Siivilöi keitos ja käytä laimentamattomana ruiskutteena kirvojen vaivaamille kasveille.

Amerikkalainen ötökkäöljy
1 rkl astianpesuainetta
2,5 dl ruokaöljyä
Sekoita ainekset keskenään. Sekoita 1–2,5 teelusikallista öljyä 2,5 desilitraan vettä ja sumuta kirvojen kiusaamille kasveille. Käytä varoen kesäkurpitsalle sekä kukka- ja punakaalille.

Kaikki käsittelyt voi toistaa muutaman päivän välein, kunnes kirvat ovat kadonneet.

Lähteet: Hyötykasviyhdistys ja Marttaliitto

 

Eniten katseluksi jutuksi on noussut Nakkilan tappuritapahtuman valokuva:

Nakkilan tappuritapahtuma 100 ja 1 valokuvaa.Nakki...

 

765 Sivun katselua

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti