Teuvon kuvat

Teuvon kuvat

torstai 28. heinäkuuta 2011

Vielä ehtii käymään kotiseutumuseo Kaharilla. Noormarkku on Porin eliittikaupunginosa jossa katuvalotkin valaisevat kesä yötä.

 

Noormarkussa katuvalot syttyivät eilen 23.05 vaikka porin kaupunki säästää.

valot 006

Porin katuvalot pysyvät sammutettuina aina elokuun loppuun saakka.

– Tämä herättää varmasti keskustelua, toteaa Porin teknisen palvelukeskuksen rakennuspäällikkö Harri Juhola.

Katuvalojen syttymisestä päätti jo heinäkuun kokouksessaan Porin kaupunginvaltuusto.

Pori Energia ja tekninen palvelukeskus keskustelivat puolestaan asiasta tänään ja totesivat, että valtuuston päätöstä noudatetaan. Katuvalot syttyvät vasta elokuun viimeisenä päivänä.

Katuvalojen kesäajan pimeänä pitämisestä syntyy säästöä noin 25 000 euroa. Tekninen palvelukeskus ylitti budjettinsa alkuvuoden poikkeuksellisen kovan lumitalven ja sitä seuranneiden kasvaneiden aurauskulujen takia.http://www.satakunnankansa.fi/Satakunta/1194688927614/artikkeli/pori+saastaa+katuvalot+pimeina+elokuun+loppuun.html

Keskiyön maisema kuva Noormarkun Laviantieltä 27.07.2011

valot 2 002

 

valot 2 005

 

Ötökkä kuvaus polkuni kulkee kotiseutumuseo Kaharin piha-alueen poikki enkä vielä kertaakaan ole nähnyt siellä kesävieraita. Niinpä ajattelin tässä muistuttaa että Kaharin ovet ovat vielä avoinna kesävieraille. Museo on avoinna arkisin klo 10.00-16.00 ja oppaana toimii Maria Salo

 

kahari 008

Omistajaluettelon vanhin merkintä koskee Matti Juhani Kaharia, joka eli vuosina 1750–1835.
Isorivi ja muita rakennuksia
Tilan punaiseksi maalatun päärakennuksen rakennusvuotta ei tarkalleen tiedetä, mutta se sijoittunee 1780-luvulle. Isoriviksi kutsuttua taloa on kunnostettu myöhemmin useita kertoja. Alkuperäinen tyyli on kuitenkin säilytetty. Pihapiirissä on luhti, joka on siirretty Kaharille vuonna 1852 Harhalan kylän Harhalan talosta.

.kesäkuu 5. 2010 010

 

 

 

 

kahari 015

 

Kaharilla on arvokasta esineistöä.
Yhdistyksellä on luetteloituna noin 2 400 esinettä. Niistä arvokkaimpia ovat kehto ja kuninkaanpöytä.
Kehto on aikoinaan kuulunut Noormarkun rautaruukin perustajan maaherra de Carnallin perheelle ja sittemmin Ahlströmin suvulle. Niin sanottu kuninkaanpöytä on saanut kunniapaikan kotiseututalon tuvassa. Kuningas Kustaa IV Aadolf ruokaili tämän pitkän pöydän ääressä Lankosken kartanossa, kun hän seurueineen vieraili Suomessa vuonna 1806.

 

.kesäkuu 6. 2010 028

.kesäkuu 5. 2010 015

 

Porin kantakaupungista pääsee Noormarkkuun Porinlinjojen linja-autolla numero 66

http://www.porinlinjat.fi/LinkClick.aspx?fileticket=_nst-iGu-kE%3d&tabid=62&mid=467

 

Kävelymatkan päässä Kaharilta löytyy muitakin vanhoja rakennuksia esim. Taitokeskus Noormarkku toimii n. 200 vuotta vanhassa punamullatussa hirsitalossa jonka omistaa A. Ahlström Oy. Talon nimi on Uoti.

jokinen toukat makkarakoski 048

Uoti sijaitsee Laviantien ja Makkarakoskentien liittymässä

Taitokeskus Noormarkku
Laviantie 26
29600 Noormarkku

Sekä tietysti Myllykoski jonka rannalta otin Minun Satakuntani kuvakilpailun voittaja valokuvan.  Jos käy ensin Taitokeskuksella niin Myllykoskelle pääsee kun jatkaa makkarakoskentietä eteenpäin makkarakosken sillan yli , vähän matkan päässä on hevostalli ja siitä lähtee vasemmalle Koivukuja jonka toisessa päässä näkyy Myllykartano ja Myllykoski ja siitä on sitten pieni matka Osterille josta linja-autolla pääse takaisin Poriin.  Toki tänne Noormarkkuun saa omallakin autolla tulla.  Mutta kannattaa se jättää parkkiin ja kävellä pieni Noormarkkulainen maakunta retki.  Omat eväät mukaan, niin varmaan löytyy mieluisa evästyspaikka.

 

päivä myllykoski 006

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti