Teuvon kuvat

Teuvon kuvat

keskiviikko 26. heinäkuuta 2017

Joka Naisen niksikirja, käytännöllisiä neuvoja vuodelta 1951, kyberhyökkäyksen varalle..

Järkiperäistä leipomista on monien leipälajien valmistaminen  yhtäaikaa, mikä edellyttää kuitenkin, että leipomiseen on käytetävissä runsaasti aikaa yhteen menoon.  Jos tehdään esim. kahden maitolitran taikina, voidaan taikinasta erottaa kaksi kahvikupillista, sekoittaa siihen yksi kahvikupillinen voita ja leipoa pieniä rinkeleitä, jotka kastetaan hienoon sokeriin.  Suunnileen neljännestä osasta taikinaa tehdään tavallista vehnäleipää.  Jäljelle jääneeseen taikinaan lisätään ruisjauhoja, siirappia, rasvaa ja mausteita, jolloin siitä saadaan hyvä ruokaleipä.
 2.  Ensin alustetaan vehnätaikina ja heti kun se on noussut, ruokaleipätaikina.  Kaikki leivotaan vuorollaan ja sillä aikaa kun leivät nousevat pellillä tehdään sokerikakku, vanukas jne.  Viimeksi mainitut paistetaan sen jälkeen kun leipä on paistunut.  Kun leipominen suoritetaan näin ankaraa rationalisointia noudattaen, ei lämpöä hiukaakaan hukaan.


Leivinpöydän korvike

 Jollei ole erikoista leivinpöytä, voi keittiöpöydän päälystää ennen leipomista pergamiinipaperilla, koka kiinitetään kulmistaan muutamalla piirustusnastalla.  Näin säästytään pöydän puhdistamiselta leipomiosen jälkeen.

Paistinuuni kypsentää nopeammin,  jos keittolevy paistamisen ajaksi käänetään ylösalaisin tai sen tilalle muutetaan renkaat, mikäli liedellä ei keitetä.
 2. Paistinuunissa paistettaessa ei lämminvesisäiliöön saa lisätä kylmää vettä, eikä asettaa liedelle kylmiä kasareita, koska se sitoo lämpöä.

Peltien jähdyttämien

 Kun pellit leipomisen  välillä on nopeasti saatava jäähdytetyksi, on ne valeltava alapuolelta kylmällä vedellä.

Leipomis- ja ruokatarpeiden mitaaminen

on aikaa vievää työtä.  Jottei sitä tarvitse joka kerta erikseen suorittaa, on viisainta muuttaa painomitat tilavuusmitoiksi ja merkitä nämä uudet mitat siististi keittokirjaan.

Tuore hiiva

nousee lämpimään veteen pantuna pinnalle, kun sen sijaan vanha laskeutuu pohjaan.

Hiiva sekoitetan suolaan

  Kun hiiva sekoitetaan suolaan, nousee taikina tavallista paremmin, jollei hiiva joudu näin seisomaan, vaan sekoitetaan heti taikinaan.

Kuivunut hiiva

 Murusiksi kuivunut hiiva saadaan  käyttökelposeksi, jos se liotetaan haaleaan veteen ja siihen sekoitetaan sokeria.

Hiivan säilyttämien

  Hiivan saa säilymään pari kolme viikkoa tuoreena jos sen levittää kohtalaisen suuren lasitölkin pohjaan, joka pannaan ylösalaisin reunojaan myöten vedellä täytettylle lautaselle.  Hiiva ei saa tietenkään koskettaa vettä.

Hyvät vehnäjauhot

  tuoksuvat raikaalta ja maistuvat hyviltä.  Ne ovat hiukan kellahtavia.  Kun niitä hiukan sysäisee, ne kasaantuvat yhteen, mutta hajaantuvat yhtä nopeasti.

Huonot vehnäjauhot

  ovat hyvin valkeita tai sinertäviä ja niissä on usein mustia pilkkuja.


Jauhoja voi kokeilla

  kaatamalla niitä puoleen lasilliseen spriitä.  Hyvät vehnäjauhot uiskentelevat pinnalla, mutta jos niitä on väärennetty kipsillä tai jollain muulla aineella, ne laskeutuvat pohjaan.  Meillä tällaisia väärennyksiä tosin sattuu harvoin.


Toukkia jauhoissa

  Jos epäilee jauhoissa olevan toukkia, voi jauhojen päälle asettaa pellavarievun, johon toukat kerääntyvät, mikäli niitä on.

Jauhot ja taikina

  Jauhot ja taikina on aina säilytettävä kuivassa paikassa, johon kuitenkin pääsee raitis ilma.  Kosteat jauhot on tarkastettava ennen kuin niitä käyttetään.

Jauhot seulottava

  Jos jauhot seulotaan, tulee taikinasta kuohkeampaa, sillä siihen tulee ilmaa, mikä edistää sen kohoamista.

Hiiva taikinan

  voi tehdä suoraan kattilkaan, jossa on lämmitetty taikinaliemi.  Näin taikina nousee nopeammin japestäviä astioita tulee vähemmän.



Leipäviipaleet eivät kuivetu

  jos niitä pidetään juustokuvun tai jonkin alassuin käänetyn vadin alla.

Kuivunut leipä tuoreeksi

  Kuivasta leivästä saa maukkaan, jos sen käärii pariksi tunniksi märkään vaateeseen ja panee sen jälkeen lämpiämään uuniin.


 Edellisen päivän leivän

   saa tuoreeksi asettamalla sen kiehuvaan vesikattilan kannelle tai leivänpaahtimeen n. 15 minuutiksi.


Leipäjauhe

  Vanhan leivän voi käyttää hyväksi kuivattamalla sen uunissa tai lämpöjohdon päällä ja survomalla sen tämänjälkeen jauhoiksi, joilloin se säilyy kuinka kauan tahansa.


Lämmitetty ranskanleipä

   Ranskanleivän viipaleet asetetaan asbesti- tai sähkölevylle ja niitten ylle pannaan kattila kumoleen.  Viipaleet käänetään, jotta ne lämpenisevät molemilta puolilta.

Paahdettu leipä

   1. Kuivuneet leivänviipaleet kastellaa äkkiä kuumassa vedessä, paahdetaan paistinpannussa tai keittolevyllä -- puolella lämmöllä - ja syödään voin tai marmelaatin kera.  Hyvää ja halpaa.
  2. Tavallistta mustaa leipää ja näkkileipää voi paahtaa aivan yhtä hyvin kuin ranskanleipääki.  Paahdettu leipä on nautittava ennen kuin se jäähtyy.


Palanut leipä

  Jos kakku tai paahdettu leipä on palanut; saa palaneen raastetuksi pois helpommin ja nopeammin raastinraudalla kuin veitsellä, ja jälkikin on tällöin paljon siistimpi.

Homehtunut leipä

  Homehtuneesta leivästä voi poistaa hometahrat harjalla tai talouspaperilla tai puhtaalla rievulla, minkä jälkeen leipä huuhdotaan kylmällä vedellä,  mieluimmin virtaavassa vedessä.  Sen jälkeen se pannaan lämpiämään uuniin., jossa se saa olla, kunnes on läpeensä lämmennyt.  Silloin se maistuu aivan tuoreelta.

Pehmeneet keksit

   Keksit, jotka ovat alkaneet pehmetä ja muuttua mauttomiksi, pannaan pelille 5 minuutiksi lämpiähköön paitinpannuun, jolloin ne jälleen käyvät mureiksi ja maukkaiksi.


Leipälaatikkoon ei paperia

  Leipä- ja kakkulaatikkoihin ei pidä milloinkaan jättää pehmeätä paperia, sillä se vetää itseensä rasvaa, joka pian härskintyy ja antaa leivälle pahan ja vanhan maun.  On parempi panna leipä heti hyvin pestyyn ja puhdistettuun tyhjään astiaa.

Homeenhaju leipälaatikossa

   Homeenhaju häviää leipälaatikosta, jos siihen kaataa parin cm:n vahvuudelta kuuma etikkaliuosta ( 1l kuumaa vettä ja 1 dl etikkaspriitä)  ja jätää sen seisomaan muutamaksi tunniksi, minkä jälkeen laatikko huuhdotan kylmällä vedellä.

Leipä säilyy tuoreena

  pitempään, jos leipälaatikkoon pannaan raaka halkaistu peruna, Se estää myös homehtumista.



27.7.2017

Minun maisemani Suomi 100 vuotta kuvakilpailussa. minun maisemavalokuvani on saanut tähän menessä   7539 ääntä.  Klikaa vene kuva hiirellä auki ja käy äänestämässä.


Tänää saa taas käydä äänestämässä minun suomi 100 vuotta kuvakilpailun kuvaa. Kiitos!!

KILPAILU.MINUNMAISEMANI.FI





Homehtumista vastaan

  1. Jos ruokakomero on kostea, niin että vehnäleipä pian homehtuu leipälaatikossa, on hyvä panna laatikkoon pari kolme sokeripalaa, jotka imevät kosteuden itseensä.  Niitä täytyy sen vuoksi usein vaihtaa.
  2:  Pestyn ja kuivan leipälaatikon pohjalle pannaan voipaperi ja sille sirotellaan ohut kerros bentsoehappoista natriumia  ( 1 g riittää tavallisen kokoiseen leipälaatikkoon), jonka päälle suoraan leipä asetetaan.  Säilömisaineesta ei tule mitän makua.

Näkkileipä paketti

  Taitava emäntä ei revi näkkileipäpakettia auki liimauksistaan vetääkseen sitten ulos leivät, vaan leikkaa saksilla kannen pakettiin.  Näin saa leipälevyn kerralaan mukavasti ulos niiden menemättä rikki.  Murut ja pikkupalat kerääntyvät pussin pohjalle , mistä ne saa mukavasti otettua talteen, kun leipä on loppunut.

Lämpimän leivän leikkaaminen

  Vastaleivottua lämmintä leipää leikatessa on parasta kastaa veitsi kuumaan veteen ja kuivata se  nopeasti.  Leipä leikataan sitten kuin sahaten.  Tällä tavoin leipä ei murru eikä tartu veitseen.

Hunajan säilyttämien

  Hunajaa ei pidä säilyttää metalliastiassa, sillä tina ja rauta pilaavat sen.  Kesällä hunaja pyrkii käymään.  Jos hunajatölkin, jossa on käymistilassa olevaa hunajaa, asettaa varovasti lämpimään veteen, sulaa hunaja.  Pinnalle muodostunut kuoha on helppo kuoria pois ja hunakja on jälleen käyttökelpoista.  -- Väärenetty hunaja laskeutuu pohjaan, jos sitä tiputtaa alkoholiin.

Vanha kovettunut hunaja

  tulee kuin uudeksi, jos sitä lämmittää kuumassa vedessä.

Hunaja sämpylän väliin

  Kun sämpylän väliin panee hunajaa ja hienoa sokeria, saa yhtä herkullisia sämpylöitä kuin mantelimassan avulla.

 Siirappia mitatessa

  jää siitä suurin osa mittaan.  Sen saa kuitenkin lähtemään niin tarkkaan, ettei sitä jää pisaraakaan, jos mitan ennen  mitaamaan ryhtymistä voitelee kuumalla rasvalla tai pistää kuumaan veteen.

Mantelin ja pähkinän kuoriminen

  1. Manteteleista ja pähkinöistä saa ruskean kuoren lähtemään helposti, kun panee ne kuumaan veteen.

  2. Jos huuhdotut mantelit panee karkean pyyheliinan väliin ja hieroo niitä muutaman kerran voimakaasti, irtaantuvat kuoret.  Kun mantelinkuorista tarttuu väri, joka ei helposti lähde pois, on tarkoitukseen käytettävä omaa erikoista pyyhettä.


Mantelin hienontaminen

 1. Jotta mantelit eivät lentelisi ympäriinsä, kun niitä hienontaa on leikuulaudalle sitä ennen ripoteltava hienoa sokeria.

 2.  Ennen manteleita ryhdytään hienontamaan, muserretaan ne kevyesti kaulitsemalla.


Mantelit vehnäleivän koristeena

   Vehnäleivän koristeeksi voi käyttää korppujauhoja muutamien raastettujen mantelien kera.


Kuivunut marsipaani

  tulee aivan kuin tuoreeksi, jos sen ympärille kiestoo märän kangastilkun.

Pähkinät likoon

  Kun vanhat pähkinät saavat vuorokauden tai pari liota kylmässä vedessä, tulevat ne aivan tuoreiksi.

Sokerikuorutuksen säilyttämien

  Jos sokeriluorrrutusta on jäänyt yli tarpeen voi sen peitää märällä pellavatilkulla, ja se on yhtä hyvää vielä viikon kuluttua.

       

                                              RUOKALEIPÄ



Ruisleipä
 
  On tärkeä että taikina on soipivan kovaa, ts. ettei nyrkillä taikinaan painettu reikä valu umpeen, että se on hyvin vaivattu ja hyvin noussutta.  Sopiva uuninlämpö on tärkeä asia.  Hapanleipä on paistettava hitaasti; siksi uuni ei saa olla kovin kuuma.  Ku leivät on pantu uuniin ei saa tulla vetoa, ennen kuin leivät ovat kutakuinkin kypsiksi paistuneet.


Vanha leipä

 1. Vanhan ruokaleivän tai vehnäleivän voi käyttää taikinaan, jos sen ensin liottaa vedessä.  Enimmän veden annetaan valua pois ja leipä sekoitetaan tiakinaliemeen.  Muten taikina tehdään kuten tavalliesestikin.

  2. Sokerin ja hiivan avulla saa vanhasta leivästä mainiota kaljaa.


Taikinaliemi

   1.  Perunain keitinvesi, jossa on keitetty kuorittuja jauhoisia perunoita, sopii hyvin käytettäväksi hapanleipätaikinaan.

  2.  Punajuurien keitinvesi sopii erinomaisesti ruisleiväntaikinaliemeksi

  3.  Makaronien keitinveden poisheittäminen on tuhlausta, koska sen voi mainiosti käyttää sekä ruis- että vehnäleivän taikinaliemeksi.

   4.  Kalja, sekä vanhentunut että tuore, sopii erinomaisesti ruokalivän taikinaliemeksi, sillä näin saadaan mehukasta ja kuohkeaa, hyvää ja säilyvää hapanleipää ja maustettua ruisleipää.

   5.  Ydinluun keitinliemi sopii hyvin ruisleivän taikinaliemeksi ( kastikeliemestä puhumattakaan)

   6.  Piimä sopii myös hyvin taikinaliemeksi.

   7.  Marjamehu tai - keitto sopivat paitsi vehnä- myös ruokaleivän taikinaliemeksi.



Ruokaleivän mausteet

  Jos appelsiininkuoria jauhaa lihamyllyssä ja kaataa niiten päälle siirappia, saa mainiota ruokaleivän, korpun ym. mausteta.

Leivän halkaiseminen

  Jos leipiin tekee 3 - 4 viiltoa, kun ne on pantu pellille, ne eivät halkeile sivuilta.


Leipien laskeutumien

   Leivät eivät laskeudu eivätkä jää matalaiksi, jos taikina kaulitaan ja pyöritetään sen jälkeen leiviksi.

Leipien tarttuminen toisiinsa

  Jos vierekkäin tulevat leipien syrjät voidelaan, eivät leivät kasva kiinni toisiinsa, vaikka ne pantasiin aivan lähekkäin.  Ne vain kohoavat ja tulevat kauniiksi.

   

                                                       VEHNÄLEIPÄ


Vehnä taikina

  1.  Vehnäleivästä tulee erinomaisen hyvää, jos sokeri ja margariini tai muu rasva sekoitetaan keskenään vähän ennen kuin ne pannaan taikinaan.  Margariini on aina sulatettava, voin voi sulattamattakin.
  2.  Sokerin säästämiseksi voi sen sekoittaa taikinaan vasta leivottaessa.


Taikinan nouseminen

  Jos haluat tarkistaa, onko taikina riittävästi noussut, voi pitää sytytettyä tulitikkua taikinan yläpuolella.  Jos liekki sammuu, on taikina noussut,  muuten ei.


Taikinan tarttuminen pöytään

   Taikina pyrkii joskus itsepintaisesti tarttumaan leivinpöytään.  Silloin se on hyvä viedä välillä hetkeksi kylmään paikkaan, puhdistaa pöytä huolellisesti ja sirotella siihen hiukan perunajauhoja.


Vehnätaikina vähän voin kera

   Jauhot ja kylmä vesi vatkataan tulella niin ettei muodostu kokkareita.  Vataanista jatketaan, kunnes taikina tiivistyy.  Sitten sekoitetaan hiukan kiehuvaa vettä.  Taikina on yhtä hyvän maukasta kuin siinä olisi runsaasti voita. mutt miten ravitsevaa tällainen vehnäleipä on, on toinen juttu.

Vehnäleivän nostattaminen

   Ajan voittamiseksi voi vehnäleivän nostattaa suoraan paistinpellillä.

Vehnäleivän voitelemiseen

  voi munan sijaan käyttää sulatettua voita, kermaa, sokerivettä, sokeroitua maitoa tai kahvia.


Vehnäleivän voitäyte

   tahtoo valua pois paisttettaessa.  Jos täyteeseen sekoitetaan hieman munanvalkuaista, pysyy se leivässä.

Kylmää voita taikinaan.

   Taikinaan tarvitaan usein ehdottomasti kylmää voita,  Sen leikkaaminen on helponta juustohöylällä.


Vanha vehnäleipä

   tulee hyvänmakuiseksi, jos sen leikkaa viipaleiksi, ruskistaa ne voissa tai margariinissa ja sitten kieritelee kanelissa ja sokerissa.

Korput

   Jos korpuiksi tarkoitetut pikkupullat panee yöksi suljettavaan lasitölkkiin, voi ne seuraavana päivänä helposti halkaista käsin.


Korppujen leikkaaminen

  Jos korppuja leikatessa käyttää karkeahampaista veistä, ei synny murusia.  Kauneimmat korput saa kuitenkin haarukalla halkaisemalla.

Pitkät korput

    Kun tehdään pitkiä korppuja, on käytänöllisempää leikata leipä ensin pituussuuntaan ja sitten poikkisuuntaan, koska se säästää huomattavasti aikaa.


Pikku korput

  Kun leivotaan pikkukorppuja, ei välttämättä tarvitse tehdä pullia, vaan taikinan voi kaulita n. 1 cm vahvuiseksi ja painaa sitten korput pienillä muotilla.  Ku nämä ovat paistuneet, halkaistaan ne kuten tavallisetkin.  Jos taikinaan panaan leipomisvaiheessa hiukan bikarbonaatta tulee korpuista tavallista mureampia.

Pyöreät korput

 saa syntymään kätevästi tekemällä taikinasta pyöreän pitko, joka leikataan yhtä suuriin osiin.  Ne asetetaan paellille laikkauspinta alaspäin.




                                                 KAKUT JA PIKKULEIVÄT



Taikina- ja ruoka-astian paikoillaan pysymien

  Kun on vatkattava kakku- ym. taikina tai hämmenettävä jotain ruokaa,  pysyy astia hyvin paikoillaan, jos sen alle asettaa märän rievun tai säilyketölkin kumirenkaan.  Kaupoista on saatavissa erikoisia telineitäkin tätä tarkoitusta varten.


Murotaikinaa

  ei pidä vaivata kovin paljon, sillä siitä se tulee liian hauraaksi

Murotaikinan tarttuminen

  kaulimeen kesähelteellä saadaan estetyksi jos taikina pannaan kahden jauhotetun paperin väliin, jolloin se voidaan vaivatta kaulita kuinka ohueksi tahansa.

Vaivatta vasemmalta oikealle

  Jos leivonnais-, ruoka- ym. ainekset vatkataan oikealla kädellä vasemmalta oikealle, rasittuu käsi paljon vähemmän kuin jos vatkaisi oikealta vasemmalle ( vastapäivään).  Useimpia taikinoita voi vatkata kumpaankin suuntaan. .

Syvä vatkausastia

   Vatkaaminen käy nopeammin, jos sen suorittaa kampivispilällä korkeassa ja kapeassa savi- tai posliniruukussa.  Sokerikakku, jonka vatkaamiseen keittokirjan mukaan tarvitaan 20 - 30 minuuttia, vatkautuu näin 5 minuutissa.

Voin ja sokerin juoksuttaminen
 
    Jotteivat voi ja sokeri, jotka on vatkattu valkoiseksi ja kuohkeaksi vaahdoksi, juoksetu kun munat sekoitetaan joukkoon, on taikinaan samanaikaisesti sekoitettava lusikallinen jauhoja.


Suolaa pehmeihin kakkuihin


   Pehmeästä kakusta tulee kuohkeita, jos niitä vatkatessa pannaan taikinaan veitsenkärjellien suolaa.


Kuohkea ja mehukas sokerikakku

   Jotta sokerikakusta tulisi sekä mehukas että kuohkea. on munat vatkattava ensin vesitilkan kanssa ( 1 rkl.)  kunnes taikina on aika lailla paisunut, ja vasta sen jälkeen vispilöidään siihen sokeri.


Sokerikakun nopea vatkaaminen

  Sokerikakun saa vatkatuksi huomattavasti nopeammin kuin muuten, jos munia vatkatessa lisätään muutama pisara, enintään ruokalusikallinen, kiehuvaa vettä.


Rusinat ja korintit kakkutaikinassa

   Rusinat ja korintit on jauhotettava huolellisesti ennen kakkutaikinaan panemista, jotta ne eivät laskeudu pohjalle.


Säilöttyjen munien valkuaisen vatkaaminen

   onnistuu paremmin, jos munat ennen rikkomista huuhdellaan kylmässä vedessä.


Munankeltuaisen  joutuisa vatkaaminen

   Munankeltuaiset sokerikakkuun on vatkattava lämpimään veteen asetetussa kulhossa.  Näin säästyy aikaa ja taikinasta tulee kuohkeampaa.


Voipaperia kakkumuottiin

   Kaikki tietävät, että leipomispellit voi rasvata voipaperilla, mutta monetkaan eivät tiedä, että voipaperiain voi yhtä hyvin sijoittaa kakkumuotin pohjalle ja kaataa siihen kakkutaikinan.  Kun paperi on tasaisesti rasvainen, irtaantuu kakku siitä helposti, varsinkin jos paperia pyyhkii kuumaan veteen kastetulla siveltimellä sen jälkeen, kun kakku on otettu uunista ja kaadettu pois muotista.

Kakkumuotin jauhottamiseen

  ovat riisi- ja mannaryynit melkein sopivampia kui korppujauhot, koska kakku tällöin irtaantuu helpommin.  Varsinkin riisryynijauhotuksella saa kakkuun tasaisen ja kauniin pinnan.  Korppujauhoilla on kuitenkin uskolliset puoltajansa, joitten mielestä muuta jauhotusta käyttäen kakkuun tulee harmaa pinta.  Kokeilla voi jokainen.


Muotin rasvaaminen

   Sen sijaan että muotti jauhotettasiin ja voideltaisiin voilla, on edullisempaa voidella se öljyllä ja sirotella sille hienoa sokeria, jolloin ei ole palamisen vaaraa ja kakku saa kauniin kullankeltaisen värin.


Kakun peitepaperi voideltava

   Sokerikakun peitteeksi paistamisen ajaksi pantu pergamiinipaperi on voideltava voilla sisäpuolelta.


Uunin lämmön kokeileminen

   Uunin pohjalle ripotellaan lusikallinen vehnäjauhoja.  uuni on liian kuuma, jos jauhot heti mustuvat.  Sopivassa lämmössä ne ruskistuvat kauniisti, mutta jäävät taas liian vähäisessä lämmössä vaaleanruskeiksi.


Sukkapuikko parempi kuin vispilävarpu

  Parempi kuin vispilävarpu kakkujen ja ruokien kypsyyden koettelemiseksi on ruostumaton sukkapuikko, jonka voi ripustaa sellaiseen paikkaan, että se on aina käden ulotuvilla.


Uuniin  katsominen

  Kun uunissa paistumassa olevaa kakkua tai vanukasta katsotaan, on uuninluukku suljettava hiljaa, jottei paistos laskeutuis tai muuten vahingoittuisi.


Kakun irroitaminenmuotista

   Ellei kakku tahdo irtaantua muotista, kietaistaan tämän ympärille märkä pyyheliina.  Jollei ensimmäinen kerta auta, irtaantuu kakku toisella yrityksellä kyllä ehyenä.  Myös voi  muotin pistää hetkesksi  kylmään veteen, jolloin kakku tavallisesti irtaantuu.



28.7.2017


Minun maisemani Suomi sata vuotta kuvakiplailussa valokuvani on saanut mtähän menessä   7588 ääntä.   Kilkaa hiirellä vene kuva auki ja äänestä

Tänää saa taas käydä äänestämässä minun suomi 100 vuotta kuvakilpailun kuvaa. Kiitos!!

KILPAILU.MINUNMAISEMANI.FI



Kääretortun paistaminen

   Kääretortun paperia ei tarvitse rasvata, jos sitä voitelee kylmällä vedellä sen jälkeen, kun torttu on otettu unista.


Kääretortun paistaminen ilman paperia

   Kääretortun voi paistaa ilman paperia seuraavasti: pannulle pannaan vähän voita ja se pistetään uuniin.  Kun voi on levinnyt koko pannun yli, otetaan tämä uunista ja anetaan sen jäähtyä, minkä jälkeen sille kaadetaan torttutaikina.


Kääretorttu ei halkeile,
jos sen paperin alla, mihin torttu kääritään, on märkä pyyhe, ja jos hilloa hiukan lämmitetään.

Munkkien valuttaminen

  Kun munkit otetaan kiehumasta, ne voi mainiosti asettaa valumaan metalliseen tai plastikaiseen munatelineeseen, jossa on syvennykset.

Kuohkeita vohveleita

    Vohveleista tulee kuohkeampia, jos taikinaan sekoitetaan hiukan lunta.

Pata sokerikakun paistinuunina

   Sokerikakun voi mukavasti paistaa tavallisessa padassa.  Taikina kaadetaan regasvuokaan, pata kuumenetaan kunnollisesti, vuoka pannaan pataan ja kansi päälle.  Paistetaan heikolla liekillä, ja kakku on vähintään yhtä hieno kuin jos se olisi uunissa paistettu.


Omenakakku paistetaan vesikattilan päällä

  Omenakakun kypsentämiseksi ei välttämättä tarvitse lämmitää uunia, vaan voi menetellä seuraavalla tavalla;  korpunmuruset ruskistetaan vähässä voiss ja ladotaan niinkuin tavallisesti vuorottaisina kerroksina omenasoseen kanssa vuokaan.  Se peitetään kannella ja pannaan kiehuvan vesikattilan päälle n. 10 minuutiksi.  Kakku on valmis ja uunissa paistetun veroinen.

Peltien voiteleminen

   Leivottaessa on pellit aina voideltava kylminä, sillä leivonnaiset irtaantuvat silloin paljon helpommin kuin muuten..  Jos peltiä tarvitaan heti muudelleen, saadaan se äkkiä jäähdytetyksi kastelemalla sen pohja  ulkopuolelta kylmällä vedellä.  Jos lämpimälle pellille pannaan leivonaisia, jotka eivät ole kohonneet, ne sulavat.





30.7. 2017


Minun maisemani Suomi 100 vuotta kuvakilpailun  valokuvani saanut tähän menessä  7668 ääntä


Tänää saa taas käydä äänestämässä minun suomi 100 vuotta kuvakilpailun kuvaa. Kiitos!!

KILPAILU.MINUNMAISEMANI.FI




Täytekakku käden käänteessä

  1.  Jos kotona on valmis sokerikakku, voi siitä kaden käänteessä valmistaa täytekakku.  Se leikataan kolmeen osaan, väliin pannaan omenahilloa ja vanilijakastiketta ja päällystetään kermalla tai sokerivesikuorrutuksella.

   2.  Täytekakun voi valmistaa niinkin, että paistaa pohjat paperilla.  Voipaperille asetetaan suuri lautanen ja piirretään sen mukaan lyijykynällä ympyrä, jonka sisälle taikina asetetaan ja paistetaan.  Kakun leipominen käy näin paljon nopeammin kuin jos  leipoisi yhden suuren kakun ja leikkaisi sen useampaan osiin.  Taikinan täytyy tällöin olla tavallistta sokerikakkutaikinaa sakeampaa.

    3. Vieläkin nopeammin ja kätevämmin saa täytekakun kääretortusta yksinkertaisesti kuorruttamalla tämän.

    4.  Yllättävien vieraitten tulessa taloon saa nopeasti loihdituksi täytekakun kostuttamalla ja kuorruttamalla kuiritun,  pitkittäin viipaleiksi leikatun ranskanleivän.


Sokerikuorrutuksen valuminen

 tortun reunoja pitkin saadaan ehkäistyksi ripotelemalla tortun pinnalle hiukan jauhoja.


Juoksuttunut voikuorrotus

  1. Voikuorrutus, joka on jähmettynyt seisoessaan, juoksetuu helposti, kun sitä ryhtyy uudelleen vatkaamaan.  Jos sitä rahtusen lämmittää vesikattilassa ja sitten vatkaa sitten voimakaasti teräsvispilällä, tulee siitä jälleen tasaista ja kiinteää, niin että sitä on hyvä pursottaa.

  2. Jos voikuorrotus on juoksettunut, voi siihen sekoittaa 1 rkl. kuumaa  voisulaa ja vatkaa sen uudelleen, jolloin se tulee jälleen sieäksi ja tasaiseksi.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti