Teuvon kuvat

Teuvon kuvat

lauantai 25. syyskuuta 2010

Miksi Ruska värjää maiseman Why fall colors will stain the landscape ¿Por qué los colores del otoño se mancha el paisaje Hvorfor faller farger vil farge landskapet Por que cores se mancha a paisagem Warum fallen die Farben färben die LandschaftPourquoi couleurs de l'automne se colorent le paysage なぜ紅葉の風景を染色する

 

 

Kasvien lehdissä yhteyttämistä hoitava lehtivihreä peittoaa yleensä kaikki muut väriaineet ylenpalttisella runsaudellaan.  Vasta syksyllä valon vähetessä ja lämpötilan laskiessa, kun kasvit alkavat siirtää lehtivihreää talteen juuristoonsa ja varteensa. Niin silloin muut muut väriaineet pääsevät esiin.  Tätä ilmiötä kutsutaan ruskaksi.

Lehdet sisältävät useita erilaisia väriaineita.  Vihreä tulee lehtivihreästä, syvänpunaisen sävyt antosyaaneista, keltaiset, oranssit ja punaiset sävyt puolestaan syntyvät karoteeneista, ksantofylleista  ja antoksantiineista.  Väriaineen määrä, kasvin solunesteen happamuus ja muut tekijät vaikuttavat  lehdissä esiintyviin voimakkuuteen ja sävyyn.

Täällä  eteläsuomessa, satakunnassa syksy on yleensä leuto eikä täällä mielletä ruskaa sinä muodossa kuin lapissa käyneet sen kokevat. Mutta on täällä vaahteroita jotka tarjoavat ruskan erivaiheissa monen värisiä lehtiä ihailtavaksi, koivut kellastuvat ja tiputtavat lehtensä vielä vihreänä pysyttelevälle nurmelle tai ajotien asfaltille jossa ne hetken luovat kontrastia ennen kuin ruskistuvat.

 

31.10.09 014

 

3.10 a 022

 

3.10 a 003

 

aamu 008

aamu 025

 

Tämä kuva on otettu luonnon luomassa studiossa. Aamu aurinko paistaa vaahteran lehtiin oikealta jolloin lehtien muodot tulivat paremmin esiin. Kuva on otettu ala virtaava tummaa joenpintaa vasten 300mm asetuksella ja lyhyellä terävyysalueella, jolloin tausta saatiin alivalottumaan .  Kuvan käsittely ohjelmia ei tarvita mikäli kuvaustilanteissa jo harkitsee kuvan valmiiksi.

aamu 012

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti