Teuvon kuvat

Teuvon kuvat

keskiviikko 7. helmikuuta 2018

Oikea talvi saapunut Noormarkkuun....The right winter arrived in Noormarkku ...Den rätta vintern anlände till Noormarkku ....

Pitkästä aikaa oli tänään hieno talvikeli päiväkävelyllä.   Ainoa haittapuoli  päiväkävelyllä on se kun  tuttuihin maisemiin turtuu kun aina kävelen saman lenkin.  Jonkun ulkopaikkakuntalaisen Noormarkussa käydessä kultuurimaisema sataa sävähdyttää.  On joki ja keskellä kylää vapaanavirtavaa Myllykoski.   Tänään tiistaina Mylykoski tarjosi minulle blokitekstin otsakkeen kun se kertoi minulle että, oikea talvi on saapunut Noormarkkuun.


Noormarkunjoen virtaus on lisääntynyt sen jälkeen kun Ahströmin uusi Talvikki voimalaistos käynnistyi ja Noormarkunjoen yläjuoksun vedenkorkeus nousi 30 cm.   Tämä talvi toi pitkästä aikaa Noormarkkuun  kovemmat yöpakkaset,  parhaimillan yöllä on olut yli viisitoista pakkasastetta ja se on riittänyt jääkannen muodostukseen.  Myllykoseken rannat ovat saaneet lumisen jääkuorutuksen.

Pitkään aikaan ei Myllykoskella ole talvista vierasta, Koskikaraa näkynyt leutojen talvien  johdosta.   Nyt silä erotti jotain outoa kosenrantajäällä ja Koskikarahan siellä oli tullut etsimään uutta ruoka paikkaa. 
Jokin kumma aavistus sai minut asentamaan kameraan  pikkutelen,  MC Soligor C / D  zoom+macro 80 - 200mm 1:4.5 Ai


Sillä jo saa koskikaran ikuistettua sen luonnollisessa ympäristössäVaikka  Nikon D 200 rungoss polttoväli kasvaa puolitoistakertaiseksi niin  vähän lyhyt 200mm  on kotaraisenkokoisen linnun tarkkaan kuvaamiseen.  Lähemmäksi ei parane mennä että ruokailu häiriinny.Nykyteknologialla on sentään helppo rajata kuvaa, jolloin kohteeta saa vähän paremmin erottuvan.   Kokikara todistaa oikean talven saapuneen  Noormarkuun. 
Avoveden paikat ovat pienentyneet niin paljon etti sorsia enää Noormarkun joella Noormarkun keskustassa näkynytTänä talvena on suomessa arvosteltu suomen teiden talvikunnostuksen huonoutta, eikä syyttä.  Tässäkin tapausessa halvin tarjous ei takaa laadukastta työtä.  Vanha viisaus on ettei köyhän kannata ostaa halpaa .


Finpyyntiekin kiltää liukkauttaan.  Harva autoilija sitä silti huomioi ajonopeudessaan.  Ei edes sen vertaa että ajaisi suomen yleistä taajamanopeuta 40 km/ h Suojatietä ylittäessä harvoin kuuulee sitä, että kaasujalka olsi keventynyt  ennen suojatietä vaikka sitä joku on ylittämässä.   Taajamissa pitäsi olla peltipoiliseita aenemmän kuin joissai metsätaipaleilla.


Kaikki eivät ole harmissan jalankulkuteiden likkaudesta. päin vastoin , nyt on vaihteeksi hyvät potkukelkka kelit.Päiväkävelyllä piti työpaikan ohi vaan kävellä, mutta luonto ei antanut periksi.  Piti käydä Kaharin pihan lumityöt tekemässä.Lumi ei enää minua häiritse.  Oikeastaan hyvä että on satanut lunta tavallista enemmän, nyt saa katuharjalla  kauniimmat polun reunat.


Oikeastaan pitäsi olla talonmies Pikkaraisen risuluuta jolla polun saisi vanhanaikasien nätiksiOikean talven saapumisen on huomannut siitäkin että Kaharin porstuan ovi on kovin vetoisa, aurinko paistaa aurinkoisena päivänä läpiMuseon vanha tulipesä joutuu kylmänkarkoitustyöhönVanhassa leivin nuunissa on suojattomat vastukset , kai niiden tarkoitus on imitoida hiilostta


KOPE lukee tyyppikilvessä joten tehdastekoinen vasus taitaa ollaNoormarkun uuden K-Marketin rakennustyö taitaa olla jo loppusuoralla
Hyvää paäivän jatkoa lukijoilleni 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti