Teuvon kuvat

Teuvon kuvat

torstai 11. tammikuuta 2018

Noormarkunjoki jäätymässä...Noormarkunjoki freezes ...Noormarkunjoki fryser ...Noormarkunjoki külmub ...Noormarkunjoki замораживает ...

Ei ole talvi vielä kummoinenkaan ollut, muutaman kerran olen saanut työpaikalla lumitöitä tehdä mutta pakastta ei juurikaan ole ollut Noormarkussa.   Eilisen  päiväkävelyn lomassa panin merkille sen, että Noormarkunjoki on saamassa jääkannen.  Tämä oli merkillepantava jutu kun toissapäivänä  länsisuomen uutisissa mainitiin että Kokemäenjoen virtausta ollaan hidastamassa jotta joekeen muodostuisi hyydepatoja estävä jääkansi.

Noormarkunjkoen Myllykosken alla on viratusta senverran paljon että, jäät kiertää kehää.   Eilinen sumu peittää näkyvyytä , mutta olipa maisema vähän erinäköinen kuin viimeaikoina on ollut.


Vainiolansillan alapuolella jääkansi oli joen mutkaan asti koko Noormarkunjoen levyinen


Isotalon puiston joen mutkan jälkeen joki oli taas avoin melkein koko leveydeltään .  Kuva Koivukujalta


Sorsien uimatila pienenee ja se näkyy sorsien määrässä.  Alkuja syystalvella Myllykoskella oli kaksi sorsapoikuetta, yhtensä soesia oli parhaimillan laskettu olevan 38, nyt enää kymmenkunta




Koivukujan omeanapuut sumussa




Joulun ajan myrsky oli pari viikoa myöhässä, Aku-myrskyksi nimetty myrräkkä rantautui suomeen 7.1 2018

Noormarkussa Aku-myrsky ei saanut aikaan muutakuin sen, että puista tippui kuivat oksat hangelle.   Toista se on Kainuussa jossa maan omistajat ja sähkövekon omistajilla ei ole yhteistä tahtotilla siitä että johtokujat saatasiin riittävän leviksi  etteivät tykkilumiset puut ulottuisi sähkölinjoen päälle.



Myllykartanolla on ollut jonkin asteinen öljyvhinko.  Olisikohan kaupungin auratraktorista hydrauliletku pettänyt?   Oli mikäoli, mutta puhdistamatta on jäänyt



Noormarkussa  entinen meijeri, sittemin väliaikainen kirkko, nykyinen Kultuuritalo Myllykartano on  myynnissä.  Porin kaupunki haluaa päästä eroon vanhoista kiinteistöistään joissa on merkitävää korjausvelkaa.  Myllykartanon ostaja saa kaupanyhteydessä melkein satametriä Noormarkunjoen rantaa.  Mahtaako kaupaan sisältyä myös osuus vesialueisiin ja kalaveden  osuus ?    Se on merkittävä etu kun Noormarkunjoesta on tullut lohijoki.   Uusi omistaja voi mahdolliseti myydä ranaltaan kalastulupia .


https://www.meillakotona.fi/kysymykset/mita-hyodyn-osuudesta-vesialueisiin




Siitä on jo melkoseti aikaa kun viimeksi olen päässyt umpihangessa kävelemään.   Olen ollut jo 18 kuukautta kuntouttavassatyössä, ja sen huomaa, kunto on ihan nolla.   Kun on pelkästään tasaisella kävellyt niin ei sellainen riitä kunnon ylläpitämiseen saatikka kohottamiseen.  En muist milloin viimeksi olisin viimeksi niin paljon hengästynyt kuin eilen umpilumseesa kävelessä




Kuntouttavatyö on tuponut varmaan viisi lisäkiloa lisää keuhkoja painamaan.  Ei kyllä uskalla puntarin pääe astua ettei saa sydänkohtausta pelkästä kauhisumisesta.

Kuntouttvatyö  vaihtui vuodenvaihteessa työelämäkokeiluun, samalla olen koittanut ruokavalio muutoksen .

Olen lissänyt iltapalaan chian siemeniä, esin sotkin ne jugurtiin, mutta jugurtti on huono iltapala kun se pitää vielä aamusokeritkin korkealla.





Nyttemmin sekoitan chian siemenet shotiksi piimään, piimä on hyvä se ei nosta paljonkaan sokerita, tänäkin aamuna sokerit oli 5.7 mmol/l   mikä on terveelläkin hyvä sokeriarvo. Chian siemenissä on paljon magnesiumia  jonka pitäsi olla lihaksille hyväksi.  Sitä en tiedä montako kiloa Chian siemeniä pitää syödä ennekuin jotain parnatavaa vaikutusta itsesään havaitsee, mutta ruokalusikallinen päivässä pitäsi riittää.   Tovon kuitenkin , että ruokavalion muutos ja työelämäkokeilu  olisi hyväksi terveydelle.


Eilinen sumu jäi kuuraksi puiden oksille.  Aurikokin kun vielä paistasi niin maisema olsi vaihteeksi erittäin kaunis


Tätä päivitystä kirjoittaessa, klo 10.00  ulkolämpömittari näyttää - 5 asteen pakkastta.   Päivä on jo pidentynyt, päivän pituu on tänään 11.1.2018   6h 4min  Aurinko laskee klo 15.43.



Tänään on vuoden ensimmäinen apteekki päivä.  Sain taas ajoitettua lääkehankinnat siten, että haen tänään vernpainelääkeet jotta niihin kohdistuu Päävalehtelija Juha Sipilän hallituksen toissavuonna säätämää 50 euron omavastuuta.   Ikävämpää olisi jos se kohdistusi elämää ylläpitävään insuliiniin.  Onneksi insuliinin oston saan venutettua  helmikuulle jolloin  läkkeiden omavastuu on tullut jo maksettua.


Mikään muu kuin Päävalehtelia Sipilän hallitus ole näin paljon Suomen köyhiä kyykyttänyt.  Nyt se jatkaa saamaa politiikaa sinisen tulevaisuuden edustajien tukemana.   Tosin nyt on työttömät tiulilijalla , tosin työttömien joukossa on pitkäaikaissairaita joten samoja ihmisä tämä nöyryyttämien koskee.

Tämä köyhin kyykyttäminen on ollut varmaan tiedossa jo viime vuosituhannen puolella  kun  kaikki perintöaseet on kerätty ´kansalta pois.  Tyhjin käsin on vähän paha nousta  barrikadille.



Hyvää päivän jatkoa lukijoilleni



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti