Teuvon kuvat

Teuvon kuvat

maanantai 5. lokakuuta 2015

Tänäänkin paistaa Aurinko....The sun is shining today ....Solen skiner idag ....El sol brilla hoy ....الشمس مشرقة اليوم .....Il sole splende oggi.... 阳光灿烂的今天........Солнце светит сегодня ..........Die Sonne scheint heute .........Le soleil brille aujourd'hui ....

Uusi viikko alkaa ja ilmatieteenlaitos lupaa koko Noormarkku-viikon ajakasi  4.-11.10.2015 aurinkoisia päiviä Noormarkuun / poriin.   Korkeapaineen ansiosta  sää kyllä kylmenee päivisin  alle kymeneen asteseen ja öisin  ollaan pakasalella.  Me kantasuomalaiset olemme  syksyn ja talven kylmiin säihin tottuneita, opetetiinhan meitä jo alakansakoulussa että suomalasille on vuodenajat lottovoitto.  Ja tuohan noormaali sää maahan tulleille syyrialaisillekin vaihtelua tasapaksuun arkeen.  Niin paljon sää ei kuitenkaan vielä etelässä kylmene että vesistöt jäätytisivät, joten pakolaisille ei vielä kannata lahjoittaa potkukelkaa ja  pilkkivälineitä.Lauantain perjantaillisen valio-myrskyn  jälkeen jo heti aamustta paistoi aurinko Noormarkussa lähes pilvettömältä taivaalta.  Auringon saa valokuvattua varhain aamupäivällä kun se on vasta nousemassa lakikorkeuteensa.  Jos auringon eteen ei osu pilveä toistuu aurinko pyöreänä ja auringon säteet terävinä.  Keskipäivän aurinko on jo niin kirkas että taivas palaa valokuvassa puhki ja maisema jää vastavalossa tummaksi.

Aurinko Noormarkun taivaalla 3.10.2015


Varjot pitenevät lokakuussaLauantaina kävelin pitkästä aikaa Snällintien kautta.   Toivo on aina  kyllällä nähdesäkin pyytänyt minun ottamaan hänestä valokuvan ja johonkin lehteen laittamaan.  Nyt hän kyseli kotioveltaan samaa asiaa ja  enkä raaskinut sitä häneltä kieltää.  Toivo on 75 v vanha ja hän kaipaa naisseuraa  illanratoksi.

Noormarkkulainen kultuurimaisema Eva Alhströmin sairaalanmäeltä kuvattuna


Eva Ahlströmin sairaala  koivun ja tornin välissä on taivaalla  kuuValio-myrsky kaatoi Noormarkunjoen rannalta ikivanhan koivun


Koivu oli laho ja ontto ja sen kaatumista on osattu odotaaValio-myrskyn kaataman koivun sisäässä kasvoi / kasaa sieni, halkinaisen rungon raoista sienen itiöt ovat puun sisään pääseet.  Niin syvällä sieni kasvoi etten ylettynyt sitä poimimaanRuokasieniksi arvottomia sieniä on noussut, Punalahokka,  on syötävää kuusenkantosientä muistuttava lahokkalaji, joka kasvaa kannoilla. Se on väriltään punakeltainen ja maultaan syötäväksi kelpaamaton. Siitä on kuitenkin saatu väriä kankaisiin.


Nurmitupaskynsikäs, (Lyophyllum connatum) on kupera tai laakealakkinen, jopa suppilomainen sienilaji. Lakki on väriltään valkoinen tai kosteana lyijynvärinen. Heltat ovat valkoiset. Jalka on valkea tai harmaanvaalea ja latvasta valkojauheinen. Malto on valkoista ja sieni on syötävä mutta sitä ei tule sekoittaa myrkyllisiin malikoihin. Sieni kasvaa suurina rykelminä ruohikoissa, puutarhoissa, teidenvarsilla kulttuuripaikoilla. Se on yleinen Etelä-ja Keski-Suomessa.  Parempi on jätää pomimattaPörhösuomuhelokka, (Pholiota squarrosa) on kellertävä, pörhösuomuinen kantosienilaji. Se on väriltään kellertävä, ja muistuttaa kannoilla myös kasvavaa mesisientä. Pörhösuomuhelokan itiöt ovat ruskeita ja pinta selvemmin suomuinen kuin mesisienen. Pörhösuomuhelokka on varsinkin vanhana  maultaan pahanmakuinen, syötäväksi kelpaamaton laji. Sitä on joskus epäilty lievästi myrkylliseksi.  Näitä kasvoi kuusen ympärillä useampikinNoormarkussa VT 23 kirkon kiertoliittymässä oli jolatain pudonut non 20 cm halkaisiainen osa


Kovin on ruosteessa


Liekö joku kuorma-auton ilmajousituksen osa/ säiliö?


Vainiolansillalla otin selfien facebookin profiilikuvaksi


Porilainen järjestää Noormarkku-viikon kuniaksi valokuvakilpailun


Lähetin porilaisen noormarrkuaiheiseen kuvakilpailuun Vainiolan sillan kuvan kun se vaan on Noormarkun ja Porin ja varmaan koko satakunnan kaunein silta.  Eikä siitä mihenkään pääse että Alhströmin bruuki on kokonaisuudessaan porin komein kultuutrimaisema paikka.  Vainiolan silta on vähän kuin huokausten silta.   Monet häävalokuvatkin sillä on otettu


Vainiolansilta aamu sumun hälvetessäAri Hautamäki Kuvaamasi silta nostetaan ensi keväänä pois, kävin viime viikolla hommaa katsomasa. Tulee uusi saman lainen tilalle,vanha alkaa olla niin laho.


Pääkonttorilla tehdään rappaustöitä, pihassa oli telaketjulla varustettu itsekulkeva nostolava leguan 125.  Tuollainen pitäsi hankkia jos siinä olisi polttomoottori voimanlähteenä.   Olisi kiva talutella sitä ohjaimen kanssa pitkin kylää, saisi vähän erillaisia maisema kuvia eri korkeuksilta.


Koivukujan uuden päiväkodin perustukset alkaa olemaan valmiin näköiset  Piilikujalla


Uusi liittymä ja kadunpätkä piilikujalla. Sisään käynti päiväkotiin muuttuu uuden valmistuttua.


Noormarkkuviikon ohjelma allaolevasta linkistä

http://www.pori.fi/material/attachments/noormarkku-toimikunta/PxReTwRCx/NOORMARKKU-VIIKON_OHJELMA_2015.pdf

Aurinkoista viikkoa lukijoilleni

Poliisi valvoo tehostetusti raskasta liikennettä koko maassa kuluvan viikon tiistaina ja keskiviikkona 6. – 7. lokakuuta. Valvontaan osallistuvat kaikki poliisilaitokset.

http://www.iltasanomat.fi/autot/art-1444006559703.html

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti