Teuvon kuvat

Teuvon kuvat

torstai 27. elokuuta 2015

Kylläpä syyssade piristi...They think September rain boosted ...De tror September regn ökade.....他们认为9月降雨提振.... ...Ellos piensan lluvia septiembre impulsó.........Они думают, что сентябрь дождь росту ........Ils pensent que la pluie Septembre stimulé ...Pensano pioggia settembre potenziato .......Sie denken, September regen verstärkt ... ...

Eilen vihdoin saatiin sadetta Noormarkkun / poriin,  muualakin suomessa satoi.  Ennen sadetta tiistain ja keskiviikon välinen yö oli lämmin, yöllä ei lämpötila laskenut alle + 17 asteen.  Koko kesän olisi pitänyt yhtä lämpimiä öitä olla. Silloin kasivit olisivat tuottaneet paremman sadon.  Minäkin uskalsin  ensikerran jättää etelän hedelmäpuut yöksi parvekeelle.   Sitrunaapuut kokivat ensikertaa vesisateen lehdillään.

Samoin puolitoisttavuotta vanha Manradiinpuu sai kokea ensimmäisen vesisateen, siitä oikein näki kuinka vesisade sitä piristi.  Se on alkanut kasvataa lehdenhankoihin uusia haaroja ja se on jo 1m.5 cm korkea ja se on alanut pienen tauon jälkeen taas pituutta kasvamaan.  Puun pituuskasvun näkee paremiin kuin rungon tukevoitumisen, juuresta manradiinipuu on jo 10mm halkaisijaltaan.


Keväällä istuttamisttani jättipalsamin siemistä yksi iti ja se kukiikin kauniistti.  Tarkoitukseni oli se olisi houkutellut pölyttäviä hyönteisä niin kuin luonnossa vapaana ksvavana se tekee.  En kuitenkaan yhtään pölyttäjää ole nähnyt parvekeen jättipalsamissa vaikka niitä muuten on  parvekeella pörrännytkin.  Mahtaqako jättipalsami ilman pölytystä siemeniä tuottaa?


Tomaateja on tulossa monta terttua, osa on jo väriä vaihtamassa mutta pitkä matka on vielä siihen että ne kypsysivät pomittavaksi. Saataa kesä loppua kesken.   Tämän tomatin juurella kasvaa kuukausimansikka ja siihen on ilmestynyt ensimmäiset marjat.  Muualata on varmaan jo mansikkasato kerätty talteen kun meill vielä odotellaan.Avomaankurkku sato jää vaatimattomaksi, kolme vähän isompaa kurkkua kasvaa ja joitakuita pieniä alkuja hellejakso sai lähtemään ksvamaan.  Avomaan kurkun piti olla itsepölyttävä mutta valaosa kuista on lakastunut ilaman että kurkku olisi alkanut kasvamaan.


Parvekeella kasvaa toinenkin luonnon kasvi joka on siemenesttä kasvanut, se on tuulen mukana ilmeiseti parvekelaatikkoon jäänyt.  Siinä on samalaiset kukat kuin maahumalassa mutta vaaleamman punaiset.  Kimalaisille se ei ole kelvannut mutta viikonloppuna sen löysi pieni 6mm pituinen kukkakärpänen.


Molemmilta puuttu vielä nimi, kukan ja kukkakärpäsen jos tuntee niin saa kommetoida


Kahtena päivänä kukkakäränen kävi töissä.  Sphaerophoria-suvun kukkakärpäsnaaras
Vesisade piristti pihan kukkamaan uuteen kukoistukseen. 


Tänään torstaina 27.8.2015 on palattu tänänä kesänä niin noormaaliksi tuleesen säähän, viitisentoistta astetta on lämmintä ja harmaata.


Päiväkevelyllä sitten näkee onko vesisade mitenkä piristänyt luontoa sen vertaa että yhden tatin löytäsin.  Jole eilinen vesisade tattien kasvamiseen vielä riittänyt niin perjantaina poriin saadaan uusi vesisade, niin sitten viikonloppuna varmaan jo tatteja löytyy.


Käykää antamassa äänennen noormarkun yhtenäiskoulun hyväksi http://www.pilkkoset.fi/fi/aanestykset

Äänestä nyt ja vaikutat mikä alla olevista vanhempainyhdistyksistä saa seuraavassa kuussa...
pilkkoset.fiTanssiorkesteri Ippe Mansikka lisäsi 7 uutta kuvaa albumiin 25.8.15 Tortinmäen Lava.
Hyvää päivänjatkoa kaikille lukijoilleni


Viimeyönä Kemissä koivuharjulla noin klo 04.00 hamppeja ollut liikkeellä. Ilmeisesti tutkineet takapihoja jos löytyisi jotain nätisti varastettavaa. Jaksavat näköjään kytätä ikkunan takana jos sälekaihtimien raosta sattuu näkemään sisälle ja käydä terassilla käppäilemässä, vaikka kämpässä kaikki valot päällä ja liikettä! Ja sisään kyllä tullaan jos terassin ovi sattuu olemaan auki. Äkkiä saa napattua läppärin tai telkkarin mukaan, jos olettaa että asukas käy vaikka tupakalla... Pientä vihaista koiraa voro ei kuitenkaan uskaltanut kohdata ja lähti äkkiä käpälämäkeen pihan kautta pellolle. Poliisit olivat äkkiä paikalla, mutta voro kerkesi hypätä auton kyytiin Hakalankadulla ja kaahata pakoon Pajusaareen päin. Tuntomerkkejä: Porrasperäinen tumma henkilöauto (mahdollisesti volvo) Sinertävät ajovalot.
Pitäkää ihmiset kaikki ovet säpissä kaikkina aikoina!!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti