Teuvon kuvat

Teuvon kuvat

torstai 19. maaliskuuta 2015

Älkää peljästykö, ei tule maailmanloppua ....Do not be amazed, not end of the world......Var inte förvånad, inte slutet på världen....不要惊讶,不是世界末日..........Не удивляйтесь, не конец света ...........Non abbiate paura, non fine del mondo .........Wundere dich nicht, und nicht am Ende der Welt ..........Ne soyez pas surpris, pas la fin du monde .........No os asustéis, no fin del mundo ....

Huomenna Aurinkom pimennee Suomen yllä, ei ihan kokonaan,  keskimäärin  80%  ja kyllä sekin  keskellä päivää oudolta tuntuu kun  olemme  jonkin aikaa saaneet  nauttia pilvettömistä, Aurinkoisista päivistä.  Edellisenkerran koin  osittaisen auringonpimennyksen  4.1.2011


Haapijärven  maisema ositaisessa Auringon pimenyksessä  keskellä päivää




Perjantain auringonpimennys ajoittuu keskipäivään. Se alkaa paikkakunnasta riippuen noin kello 11 ja päättyy noin kello 13.30.  eteläisessä suomessa  auringosta näkyy hetken  kapea sirppi.  Pimennyksen kulkua voi seurata missä tahansa  maankolkassa , jossa taivas on riittävän selkeä.







Tähtitieteellinen yhdistys Ursa muistuttaa, että auringonpimennyksen katselu on haitallista suojaamattomille silmille. Näkymätön infrapuna- eli lämpösäteily vaurioittaa verkkokalvoa jo muutamassa sekunnissa. Vahinkoa ei huomaa heti.

http://www.kaleva.fi/teemat/luonto/suomessa-nakyy-lahes-taydellinen-auringonpimennys-suurin-pimennys-lapissa/691297/


Kuun sirppejä näkyy usein  Auringon sirppejä harvemmin,  Suomessa edellinen täydellinen auringonpimennys nähtiin heinäkuussa 1990, ja seuraavan kerran se tapahtuu lokakuussa 2126.

Kuvan kaltainen osittainen Auringonpimennys nähdään huomenna 20.3.2015  puoleltapäivin.  Silloin ei pidä pelästyä vaikka  hämäryys valtaa maiseman keskelläpäivää, maailanloppua ei tule tälläkään kerralla



Seuraava osittainen auringonpimennys nähdään Suomessa elokuussa 2018.  silloin Suomi on 100 vuotta vanha kansakunta


Kevätpäiväntasaus on lauantaina  jä yötkin lämpimiä  kun korkeapaine  on väistynyt , sateitaa ei kuitenkaan ole luvassa vaikka niitä oikeastaan kaipaa kun ilmanlaatu on ajoittain porissa huono katupölyn johdosta jota ei tunnuta milLään saada poistettua   kaduilta.


Suomalainen keksintö mullistaa katuhiekan puhdistuksen.
Kotkalaisen Oy Granula Ab Ltd:n patentoitu innovaatio estää hiekkapölyn muodostumisen kaduilla hiekkaa poistettaessa ja vähentää merkittävästi katupölyn aiheuttamia allergia- ja astmaoireita.  Yrityksen valmistama ja kehittämä Granlux DeDust -neste sitoo ja imee pölyä tehokkaasti polaarisen ominaisuutensa ansiosta.

http://www.yrittajat.fi/fi-FI/keskisuomi/tiedotte/uutisarkisto/tata-on-odotettu-suomalaiskeksinto-jattaa-pollyavan-kevatkatupolyn-historiaan


Telkät ovat saapuneet Noormarkunjoelle ja ne varmaan pesivät  totutuun tapaan tänäkin vuonna joenrannan pesissään.





Laulujoutseniakin on Noormarkunjoella nähty



Kovin lähelle  lintuja ei kanata mennä vaikka Laulujoutsen isokokoisena ei olekaan niin arka kuin telkät





Laulujoutsenet eivät varmaankaan Noormarkunjoelle jää pesimään vaan seuraavat lajitovereitaan  hetken levättyään pohjoiseen



Telkät sensijaan jäävät Noormarkunjoelle jos vain saavat rauhassa asettua aloilleen, vielä ne ovat kovin arkoja ja epäluuloisia ja poistuvat nopeasti paikalta kun niitä varomattomasti lähestyy.



Tänään jatketaan  västäräkin odottelua ja toivotaan etti hiomenna olsi kovin pilvinen sää jotta Auringonpimennystä pääsisi  nauttimaan täydellisesti.  Auringonpimennyskuvan kanattaa ottaa vaikka edellis yön   revontulikuvia oli netti piukassa niin Auringonpimenys on harvinaisempi ja karmimapi kokemus.


Katso Nasan interaktiivisesta kartasta, miten paljon aurinko pimenee omalla paikkakunnallasi.


Täydellisenä auringonpimennys näkyy Färsaarilla ja Huippuvuorilla. Myös Islannin itäosissa auringonpimennys on lähes täydellinen.

Muista suojalasit

Älä koskaan katso suoraan Aurinkoon, ei myöskään auringonpimennyksen aikana, koska silloin voi hyvin lyhyessä ajassa saada pysyviä näkövammoja tai jopa sokeutua! Myynnissä on erityisiä suojalaseja, joiden läpi pimennystä voi tarkkailla turvallisesti.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti