Teuvon kuvat

Teuvon kuvat

perjantai 29. elokuuta 2014

Kertyypä parissa vuodessa pölyä.....Dust accumulates in a couple of years .....Damm samlas i ett par år.......在几年的灰尘积累...........Пыль накапливается в течение нескольких лет ..............La polvere si accumula in un paio di anni .............Staub sammelt sich in ein paar Jahren ..........La poussière s'accumule dans une couple d'années ............ A poeira se acumula em um par de anos ..........El polvo se acumula en un par de años .....

Olen  harastanut valokuvaustta armeija-ajoista lähtien , kun tupakarvei myi minulle cosina merkkisen järjestelmäkameran.  Kamerat vaihtyuivat matkan varella suosikiksi nousi Pentaxin spotmatic.   Kun kahdeksankymmenttä luvun alkupuolela  perustin perheen eikä talous oikein sietänyt sitä että joka toinen Laihon tili meni paperikuvien negatiivien kehitykseen ja kuvien tekmiseen, piti keksiä jotain muuta harrastetta valokuvauksen tilalle.  Uusi harrastus piti sivuta valkovumaamista, oten loogista oli että aloin keräämään vanhoja kameroita.  Niihin aikoihin niitä vielä porissakin oli ja niitä sai edullisesti. Niitä kertyi pikkuhiljaa niin paljon  että niitä oli jo sängynalla  pahvilaatikoissa, kelarissa isosssa matkalukussa. jne.  Kun muutimme  nykyiseen asuntoomme Kunasrinteesen  asensin laatikkokameroiden hyllyn eteiseen korkealle katon rajan etteivät lapset pääse niihin käsiksi.



Oikeassa reunassa mustat: Kodak no 2 brownie 116 1916, Kodak no 2 hawkeye model b 1913, Kodak no. 2a brownie model b 1916 sekä Ernemann Film 120 K Box Camera 6x9 1920-1926 laatikko kokonaan puuta. Vasemmalla kodak instamatic 100 päällä Eho-Altissa: Err tee Box noin 1930 5 zeiss ikon box tengor joista vanhin vuodelta 1928.  punanaamainen box coronet eclair lux.   viisikymenluvun  Agfa box spezial, sekä Kodak brovnie a, b, c ja D mallit. Diaprojoktori on jostain 1950-1960 luvun taiteesta zettolux projector votgtländer  lattar 1:2.5 85mm objektiivilla.  Nämä ovat saaneet melko rauhassa hyllylään olla mutta aika ajoin näin syksyllä  tulee niitä näpelöidä


Vähän useammin kyllä tarvitsisi niistä pölyjä pyyhkiä  kun näyttää parissa vuodessa tuota pölyä kertyvän ylenmäärin.



Pölykerroksen alta paljastui Agfa box 64  spezial  1931 sekinon jo yllättäin  83 vuotta vanha , käytön jälkiä näkyy kulumina, joten ei keräilymielssä tämänkään arvo taida paljon kahtakymppiä ylittää, joten saa rauhassa pölytyä tämäkin vielä seuraaavat vuodet.



Euroajan alun jäkeen ei minunkaan kamerakokoelmat ole paljon karttuneet.  Markka-aikana  näitä vanhoja laatikkokameroita sai  porin kirpputoreilta ja osto ja myyntiliikeisttä  viiden, kymmenmarkan hintaan  jolloin huonopalkaisella Laihon rengilläkin niitä oli varaa sillointällöin perheelisenäkin hankkia.  Euroaika vanhojen keräilykameroiden hintoja nosti niin paljon että niiden hintakehtiys toi paremman arvon nousun kuin pörsiin osakeet.

 Suomalaiset äänestivät riemurinnoin suomen EU:hun, vaikkei elämä muuten mihinkään ole muuttunut niin kyllä eläminen euro rahan aikana on kallisttunut.   Nyt porin kaupunki nostaa urheilupaikkojen vuokria ja maksuja. Yksityisten liikkujien lisäksi tiloja kaupungilta vuokraavat seurat joutuvat yhä tiukemmalle. Kaupunki korottaa myös liikuntapaikkojensa vuokria 15 prosentilla.


Tämä tietää sitä että porissa on urheiluseuroista tulossa eliitin lasten kasvatuspaikka   .Korotukset korotaa urheiluseurojen jäsenmaksuja entisestään.  Tällaiset liikuntatoimen maksukorotuset luovat epätasa-arvoa.  Toisaalta on hyvä että se maksaa joka käyttää eikä luoda painetta kunnallisveron nostoon.  Nämä vero ja maksu asiat ovat sellaisia että suo siellä vetelä täällä


Jorma Lindqvist Kyllä. Ääriesimerkkinä joku Ässät, joiden junnutoiminnan vuosikuluista olen kuullut tosi uskomattomia hintoja. Mutta tuntuu myös siltä, että monet vanhemmat ovat valmiita maksamaan ja osallistumaan lastensa urheiluharrastuksiin niin kuin homma olisi lopulta enemmän vanhempien juttu. Kenttien ja kaukaloiden laidoilla huutaa isä jolta on oma lapsuus jäänyt elämättä -tai päälle.

Marjastaa ja sienestää suomessa saa vielä ilmaiseksi jokamiehenoikeuden turvin.  Herkutatteja nous niin  paljon että se ylitti eilen televison uutiskynnyksen 



Eilen kävin Markun  kanssa Pomarkun aarniometsissä sieniä poimimassa.  Matkalla valtatie 23:n pientareilla näkyy jo syksy.


Valtio on  myynyt  Destian sijoitusyhtiö Alhström Capitalille 148 miljoonalla eurolla. JHL pitää kauppaa myös huonosti ajoitettuna.  Alhström  on jo aloittanut  tehostamiskuurin ja ulkoistanut sorateiden hoidon pinemiile yksityisille yksiköille.




Tässä taludellisessa tilanteessa vie aikansa ennekuin pienmmät tiehoitoykiköt saavat kalustonsa nykyajan vaatimusten tasolle.


Markku Varjonen Aivan oikein Ahlström. Seisokkikustannukset pois veronmaksajilta. Tarve kilpailutetaan kohde kohteelta.


Ahti Mäkipuro Asuin -90 luvulla Littoisissa Solmuttajankujalla ja kuja oli soratietä! Varusteena olivat näin syksyisin lapio ja harava, olin varmaan muiden asukkaiden mielestä hullu merikarvialainen... Nykyään kujalla on asvaltti eli ei tarvi kenenkään täyttää kuoppia!



Pomarkun aarniometsät oli sieniä täynnä, mutta väärää merkkiä.  En ole koskaan haperoihin mieltynyt.  Nyt niitä olisi kyllä ylenmäärin tarjolla.  Haperot kasvat niin nopeasti   ettei sammaleet ehdi  hatulta putoamaan


Ei ollut kanttarelleja  eikä mustia torvisieniä, kangasrouskuista puhumattakaan.


Sadekin yllätti vaikka jo Noormarkusta lähtieassä siellä satoi



Emme ole sokerista tehtyjä joten sateen tauottua jatkoimme sienten etsintää  Markku   mäntyjen keskellä silmä tarkkana


Puolukoistta sai pienen välipalan.  Ei marjoja Pomarkun metsissä kyläkään  niin paljon ollut että thaimaalaiset tehopoimijat niistä päiväpalkoille olisi päässyt.


Ilveskissakin nähtiin.



Kangastatti (Suillus variegatus) on hyvä ruoka- ja kauppasieni.


Kangastatti



Sieni kori ei nyt pomarkun metsästtä täyttynyt mutta paikoitellen oli kyllä aika kaunis valo ja mieli virkistyi



Tämä kuvaa vielä ladata,  Pomarkussa kunnioitetaan perinteitä ja sipulitkin kuivataan sinällä 







halllitus leikkaa eläkeindeksiä, pitää voimassa eläkeläisten rangaistusveron, korottaa polttoaine-, sähkö- ym veroja ... taidan antaa hallitukselle henkilökohtaisen epäluottamuslauseen

Teuvo Vehkalahti pitää vaan kovasti kulutta että saadaan talous nousuun...

Marjo Outi Anneli Sirviö Huomenta eipä tule takuueläkkeseenkään 10 € korotusta vaikka ensin luvattin. Jos ymmärsin oikein.

Sirpa Haverinen tämä hallitus on aivan mätä, vasenkäsi ei tiedä mitä oikeakäsi tekee.

Yrjö Lipasti Liityn mukaan epäluottamuslauseesi taakse, jos sopii. Alijäämäinen kansantalous ja rampautunut vientiteollisuus eivät korjaannu veroja korottamalla.

Marja-Liisa Kumpu Edelleen hallitus on kokouksessaan ei ymmärrä miten talous menee kasvuun eläkeläiset ovat suuri osa kansalaisia ja jos ei ole ostovoimaa niin on aikaa käydä muissa maissa ostoksilla tai jopa muuttaa esim espanjaan tai portugaliin jossa eläke on veroton ja ruoka ja vaatteet edullisempia Suomen hintatasoon verrattuna

Ilkka Joenpalo Huono budjettiesitys. Täytyy olla tosi uskollinen puolueen soturi, että tätä puolustelee sen kansanosan keskuudessa, joka taas laitettiin maksumiehiksi.

keskiviikko 27. elokuuta 2014

Pian on sieniä metsissä....Soon there will be mushrooms in the woods ....Snart kommer det att finnas svamp i skogen...... 很快就会有在树林里的蘑菇....,.....В ближайшее время будет грибы в лесу ..........Presto ci saranno i funghi nel bosco ...........Bald wird es Pilze in den Wäldern sein ........Bientôt il y aura des champignons dans les bois .........Em breve haverá cogumelos na floresta ..... ....Pronto habrá setas en el bosque ....

Eilinen päiväkävely johdatti minut Ketunpesänmäkeen vanhoille oikopoluille Havulinnanmäesttä hautausmaalle,  metsäpoluille.  Tarkoituksena löytää herkkutatti päivän lihakastikeen kyytipojaksi.  Mitään tatteja ollut, mutta metsäpohjakin alkaa pikku hiljaa näistä sateistta kastua ja sieniä todella nousee kuin sieniä steella.

Näitä keltaisia haperoita oli tarjolla enemmänkin, en niitä kuitenkaan pominut, kun en ole koskaan niitä harrastanut, tuntuvat mauttomilta.  Kyselin kuitenkin neuvvoa facebookin Suomen Sieniseura ry. sivustolta.  Jaakon sienisalaati resepti vaikutti mielenkiintoiselta.


Jaakko Kortekangas Haperoita on nyt saanut jo jonkin aikaa ja olen käyttänyt tänä kesänä näin: kiehautan haperot, huuhtelen kylmällä vedellä ja annan jäähtyä. Teen salaatin kermaviilistä, salottisipulista ja haperoista. Mausteena suola, pippuri ja tilli sekä vähän sitruunaa. Mahtavan raikas ja kevyen tuntuinen sienisalaatti!

Pia Tammisto Nämä haperot on niin vaikeita. Samannäköisiä kaikki punaiset ja keltaiset, eivätkä ne edes tuoksu minun nenääni millekään.  Onkos niissä mitään makua valmistettuna (ja miten ne valmistetaan) kun eivät edes tuoksu miltään?

Leena Järnfors Maista, pahan makuista ei syödä.  Paistat pannulla sipulin kanssa, vähän kermaa sekaan. Aavistus suolaa ja maustepippuria. Tai sellasenaan paistat munakkaaseen vaikka. Keltasissa haperoissa ei ole myrkillisiä lajeja. Punaisissa on vähemmän suositeltavia, mutta ne maistuvut pahalta. Siis vaan kosketa sientä kielellä, maku kyllä tulee suuhun ja sitten sylje pois.


Laura Helander Vasta aloitettiin viime syksynä tää harrastus miehen kanssa ja nyt innostuttiin haperoitakin keräämään (kun on metsät täynnä madottomia haperoita). Ei voi sekoittaa mihinkään "vaaralliseen" tuota keltaista haperoa, tosta ei valu maitiaisnestettä ollenkaan ja maku on mieto.



Seitikki ei ole syötävä sieni, Seitikkiä on joskus käytetty lankojen värjäykseen


Leena Järnfors Jollaillakin seitikeillä saa kaunita punaisia sävyjä, mutta toi ei kuulu niihin.  Suomuorakkaalla pitäisi saada hienoa violettia. En ole kertaakaan onnistunut. Missä vika?

Waltter Jakowlev Mallon väristä riippuen haisu- tai löyhkäseitikki.  Niitä värjäysseitikkejä ovat ennen kaikkea veri- ja verihelttaseitikit. Myös muut samaan ryhmään kuuluvat kelpaavat värjäykseen.

Pirjo Soininen Halkaise se, jos sisältä sininen niin saat myös sinistö väriä





Herkkutattejakin Raisiontien piantereella kasvoi.  Joku oli jo isoja tatteja paikan päällä halkaissut, olivat kuitenkin madonreikäisiä etteivät oleet herkuttelijalle kelvannut.  Siinä tutkittujen sienien lomassa kasvoi yksi pieni vauva herkkutatti  ja sen pomin mukaan.  Se oli niin pieni etten kuvaa kehtaa näyttä.  Mutta panulle ohuina siivuinna, voita omanmaan persiljaa ja ruohosipulia ja kaupan suolaa ja ripaus mustaapippuria, niin kyllä vei kielen mukanaan.  Vatsakin toimi aamulla hyvin.



Näin sinisiä laakeahattuisia sieniä en ennen ole nähnytkään 


Vihertuoksumalikka (Clitocybe odora)





Seppo Kytöharju Vihertuoksumalikka (Clitocybe odora) näyttäisi olevan.

Topi Linjama Aniksentuoksu tuntuu täällä asti
Waltter Jakowlev Tuoksuu anikselle melkein kuvaruudun läpi. Sieni jonka saattaa sopivalla säällä jopa löytää tuoksun perusteella.




Wikipedian mukaan Viher tuoksumalikka  on kelvollinen ruokasieni,  vähän kyllä epäilyttää


http://fi.wikipedia.org/wiki/Vihertuoksumalikka






Yksinäinen Haaparousku kasvoi puistossa.  Mahtaako tässä tarvita sieneen metsään mennäkään kun puistossa kasvaa niiin paljon herkullisia sieniä. 















  • Unelma Kyllikki Bergström Mun herkkusieniä . Kaikki rouskut 

  • Kenneth Bergroth Herää kysymys...oletko ,Unelma, muita poiminut ja/tai maistanut? 


    Valkoinen  Jauhosieni, Jauhosieni kuuluu lahottajasieniin. Nimensä se on saanut siitä, että se tuoksuu jauholta.
    Jauhosieni on ruokasieni, mutta tunnistaminen on vaikeaa.  Ranskassa se on hyvin suosittu ja arvostettu.  Parhaimilaan jauhosieni on tuoreeltaan panulle pikottuna, maustaa myös haperoita



    Jauhosieniltä (Clitopilus prunulus) näyttävät ja täytyypä sanoa, etten ole eläissäni nähnyt näitä yhdellä retkellä niin paljon kuin tänään! Ainakin Turun seudulla lajilla näemmä on hurja vuosi - onkohan muuallakin näin?




    Iso valkoinen jättimalikka kasvoi ruohonseassa suojassa



    Sen hattu oli suuri, yli vaaksan mittainen,   hatun läpimitta noin 17sm.    Sieni tuoksuu karvasmanteliöljyltä ja on syötävä. Sieni tulee kuitenkin keittää koska se voi raakana aiheuttaa pahoinvointia. Se esiintyy suurina noidankehinä valoisissa lehtimetsissä, puistoissa ja hakamailla. Se on Etelä-Suomessa harvinainen.








    Vanhassa kartanonpuistossa ei pitäisi mitään ylimääräisiä lannoitteita olla joten sienet ovat varmaan yhtä puhtaita kuin metsässäkin.  Yllättäviä mausteita kyllä puistosttakin löytyy.  Supi koiralla on yllinen reitti Isotalonpuistossa ja kakkapaikka.  



    Pekka Rajamäki Supikoiran mahantyhjennys, Suomeksi sanottuna supin kakkaa. Ne on moniruokaisia, vilja, marjat, sienet ja raadot, kaikki kelpaa ja kuvasa on sitten lopputulos.   Jos tuo läjä on suuri, oikein litratolkulla sontaa niin saattaa olla karhun, kuvasta ei oikein selviä kasan koko. Supilla on ainakin talviaikaan tapana kakkia yhteen paikkaan, lähellä talvikortteeria ja silloin se näyttää tältä. Tämä kaveri on käynyt jossakin ruokintapaikalla, sen verran on viljaa joukossa.

    Henkilön Pekka Rajamäki kuva.

    Teuvo Vehkalahti ei tuo mun kuvaama paska kasa paljon puudelin läjää isompi ole , viime syksynä kakkijalla oli sama reitti ja kasa kasvoi päivittäin ja levisikin, mahtaako asustaa havulinnanmäellä


    Tämän päivän sää on eilisen kaltainen, märkää ja harmaata. 














    Vaikka sieniä nyt kasvaakin kuin sieniä sateella niin älä poimi ruuaksi jolet tunne sieniä.  Eikä välttämättä kanata luottaa näihin netin  tunnistuksiin ja ohjeisiin, vähintään olisi olla hyvä olla painettu sienikirja apuna.  Vielä parempi jos pääsisi sieneen sellaisen kaverin kanssa joka sienet todella tuntee. 

    Tosin eihän se nyt moraaliseti taida olla väärin jos joku netin ohjeita noudataen  saa mahansa kuralle kyllä kokoomuksen  Alexander Stubb lohduttaa ja antaa anteeksi 




    tiistai 26. elokuuta 2014

    Vähän pitää eilisiä puheita perua.....A little to keep yesterday's speeches to cancel .....Lite att hålla gårdagens tal att avbryta.....他以保持昨天的演讲取消..........Немного сохранить вчерашние речи отменить ...........Un po 'per mantenere i discorsi di ieri di cancellare ............Ein wenig auf den gestrigen Reden zu halten, um abzubrechen .............Un peu pour garder les discours d'hier d'annuler ...... .......Um pouco para manter discursos de ontem para cancelar ........Un poco para mantener discursos de ayer para cancelar .....

     Niin vaan kävi että en pääskyset vielä oleet muuttomatkalle lähteneetkään.   Säästömarkun räystään alta lähti kaksi pääskysttä eilen aamupäivällä kun siitä ohi kävelin.  Mahtoiko niillä olla vielä myöhäisiä poikasia kun eikai pääskynen muuten pesällään käy ihan vaan sadetta pitämässä?



    Pääskysten kuvaamiseen ei vanhan reaktioaika ei riittännyt mutta västäräkin sain kuvattua.   Niitä oli useampikin  Ahlströmin  omenatarhassa.



    Pitkästä aikaa tuli oikein innosttutua luonnon kuvaamiseen.  Vesimittarit olivat kokoontuneet neuvonpitoon ja jalkojaleputtamaan samalle heinälle ja joku siivekäskin ötökkä vielä lensi


    Kovin kiire ei enää vesimittareilla ollut, kai Noormarkunjoen vesi on jo jähtynyt ja ilmakin oli kole jaoten ei vaihtolämpöiset ötökät ole kaikkein virkeimmillän


    Idänlehtikuoriaise ovatr syöneet  rantalepän lehden pitsiksi. 


    Tällä kimalaisella ei ollut kiire mihinkään, turkkikin oli märkä.  Kovin se silti koitti ruokailla ohdakeenkukalla.  Kimalaiset kestävät varmaan turkkinsa-ansiostta koleita säitä paremmin kuin muut pölyttäjät


    Rannassa oli vielä joku kukkiva pensas ja se kiinosti  mustaa keltaraidallistta  mehiläistä


    http://www.hyonteismaailma.fi/nain-erotat-ampiaisen-mehilaisen-ja-kimalaisen/

    Ei näitäkään kymmentä enempää ollut mutta pajon virkeämpiä ampiaiset olivat kuin muut pölyttäjät.


    Joku marjapensas tämä on vaikka vielä näin myöhään kukkii


    Kovin on pieni sarana etu ja takaruumiin välillä


    Kyllä nämä on varmaan viimeisiä hetkiä hankkia talvivarastoa .  Tänään taitaa  Noormarkussa / porissa sataa koko päivä ja lämpöitla on juuri ja juuri yli plus kymmenen asteen  tarkalöeen +11.9 astetta


    Saattavat nämä tämänpäivän kuvat jäädä viimeisiksi hyöteis, ötökkä / pölyttäjä kuviksi tältä kesältä








    Päivänkakaraa muistuttavalla peltosiniolla oli myös vilkas kysyntä


    Kukkakärpäsiä on monen sorttisia tämä ei ole kaikkein pienmpiä



    Tämä on minulle tuntematon mutta varmaan se kokee muodonmuutoksen ja ensikeväänä se on joku siivekäs

    Jenni Elina Holopainen Jonkun korennon taisi olla: purikin lujaa!


    Harry Nyström Harsokorennon (Chrysopidae) toukka



    Tässä kukassa on k,lme erikokoistta kukkakärpästä



    Joku on käynnisttänyt sahan.  Pomarkun suuntaan kuljetetiin komeita kuusitukkeja punaisella rekka-autolla, olisikohan  Scania   Noin isot tukit eivät paperitehtaan nielusta mahdu, tulisikohjan noista hirsitalo


    Mahtaako tämä olla tämän vuoden viimeinen kimalaisen kuva 25.5.2014  Syksy on saapunut Noormarkkuun / poriin.


    Tämä sateen harmauttama päivä menee lepäillessä ja lukiessa.  Nyt on luvussa Kaiho Nieminen Suomenniemeltä.   Neljö ja puoli epookkia Jaakko Karjalaisen Suomen historiasta.  Jaakko Karjalainen kuulee juhlahumun kekellä kellojen soivan ja hänen milenvirrassa lipuu eletty elämä.  Sivu 152: Sitten suuret lämpimät tissit, huulet, käsivarret, syli ja reidet sulivat yhdeksi valatvaksi  naiseksi, ja mieli teki pidellä yhtä aikaa siitä kaikesta kiinni. Jaarittujen jälkeen jatkuu sivu 153 Tänne se hätäili kun hän ei meinannut osua oikeaan.  Tänne!  Mätäälle, oravanpesälle, mirriä syöttämään.  Se on niin ikävässä.  Antaa molemille paremman olon.