Teuvon kuvat

Teuvon kuvat

tiistai 7. lokakuuta 2014

Taisi sunnuntaina tulla parhaat ruskakuvat Noormarkusta....Sunday was the best fall color photos NOORMARKKU.......星期天是最好的秋天彩色照片NOORMARKKU.............Воскресенье было лучшие падение цветные фотографии NOORMARKKU .........Domenica era le migliori foto caduta colori Noormarkku .........Sonntag war der beste Herbst Farbfotos Noormarkku ...........Le dimanche était les meilleures photos de couleurs d'automne Noormarkku .... .......O domingo foi das melhores fotos coloridas queda Noormarkku ...........El domingo fue las mejores fotos de color caída Noormarkku .........Söndagen var den bästa hösten färgfoton Noormarkku ....

Pikasen jo innosttuin kun sunnuntai oli vallan mainio kuvauspäivä.  Ruska oli parhaimilaan Noormarkkussa / porissa sunnuntaina.  Turhaan odotelin maanantaina että se siitä olisi parantunmut.  Oikeastaa ei ruska vielä minekään ole kadonnut, valo vaan on kadonnut. Tänäänkin aurinko nousi vasta 7:54. ja laskee  tänään 18:46. Päivän pituus on 10 h 52 min. Ja yhä lyhempiä päivänvalon aikaa kohti mennään.

Sunnuntaina alotin päiväkävelyni Noormarkun kirjastotyömaalta.  Entisen kunnantalon vaahtera on pudottanut jo melko-osan lehdistään.  Ruska näkyy pultaksallakin. Putkitöillä on kirjasto remontii aloitettuSadevesiviemäröinnistta taitaa olla kysymys Porin Vesi saneeraa vesijohto- ja viemäriverkostojaan järjestelmällisesti pitääkseen ne toimintakunnossa tulevaisuudessakin. Vuosittain verkostojen saneeraukseen käytetään noin 2 miljoonaa euroa. Saneerauksen yhteydessä rakennetaan kaduille usein myös puuttuva hulevesiviemäröinti, jolloin työ tehdään kaivamalla katu auki. Saneerauksissa käytetään myös erilaisia putkien ja kaivojen sujutus- ja pinnoitusmenetelmiä, joita käytettäessä olemassa olevaa katurakennetta ei tarvitse rikkoa. Kaivamatta tehtävien saneerausten määrä lisääntynee jatkossa.

Verkostojen suunnittelun tekee Porin Vesi itse. Rakentamistyötä Porin Vedelle tekevät Porin teknillinen palvelukeskus ja yksityiset urakoitsijat.Jotenkin tuntuu oudolta että nykyaikana kaupunki johtaa jätevetensä suoraan jokeen, ei ole hyvää mainosota kun Noormarkunjokea pyritään palauttamaan lohijoeksi. 


Hulevesi järjestelmän rakennus tyuömaa


Ruska katoaa varmaan pian Noormarkunjoen rannoilta kun  nytkin joessa seilaa paljon lehtiä vaikkei ole paljon edes tuullut.  Puiden lehdet putoavat ihan vaan omia aikojaan. 


Isotalon puistossa oli hieno lokakuinen valo.  Pitää vaan poikeata yleiseltä kulkuväylätä että saa vähän uusia kuvakulmia.


Pioston put kellastuvat eritahtiiin.  Tammen lehdet taitavat vain ruskistuaTästä tein naamakirjaan uuden kansikuvan, nyt tarvitsisi varmaan saada uusi profiilikuvakin.Noormarkkulaiset nuoretparitkin ovat löytäneet isotalonpuiston sunnuntaikävely  reitileen.


Etelä suomessa ei ole oikeastaan olenkaan maaruskaa, ruska muodostuu etelässä lähinnä puihin ja pensaisiin. Auringon valo tuo värit esiin.   Valon väheneminen ja lämpötilan aleneminen aiheuttavat yhteyttämisen loppumisen, jolloin lehtivihreä alkaa hajota ja lehden sisältämät muut väriaineet, kuten oranssinpunaiset karotenoidit ja keltaiset ksantofyllit, pääsevät näkyviin.Makkarakoskella pikkusaaren tervalepät ovat jo suurimmaksi osaksi lehtensä pudottaneet latvasta ja lähempänä joenpintaa ne ovat vielä vihertäviä.  Koskella lämpötilaerot  korostuvat korkeusuunnasa.


Orava kantaa suussan tammenterhoa. Tammen satunnainen "istutus" terhosta onkin epäluotettava kun joku eläin tai lintu kuitenkin tammenterhon löytää ja käyttää ravinnokseen.Sunnuntainan valoa riitt.. Markulta  on tiedusteltu miten onnistuisi Isotalosta taulun maalsua.  Aika haastelinen työ oln kun lehmukset peittävät sen  tehokaasti. Eikä lehtien pudottua kultuurimaisemakaan kovin kaunis ole.  Talvimaisema toisi kyllä Isotalon esiin, mutta kuka nyt kylmää taulua seinälleen haluaa.


Jostain on taas karvoja kameran kennon livahtanut, ainakin objektiivin etulinssi näytti puhtaalta. Pöly ja karvaongerlma ei filmiaikana ollut näin käsinkosketeltava kun filmin kuvaruutu siirtyi aina etenpäin ja tilalle tuli kasetista uusi puhdas kuvaruutu.


Vainiolan kaarisilta ruskaas rantakoivuista näkee että ruska on pian ohi NoormarkustaRuskan valokuvaaminen kulminoituu Noormarkussa Ahlströmin puistoihin.


Pajan nurkalla lehtisateen valokuvaaminen onnistui, keltaiset lehdet erottuvat tummaa kiviseinää vasten.


Ahlströmin nurkat on kuvattu miljoonankertaan, mutta aina täällä on kaunista.Joka syksy tämä on ikäänkuin iäisyskysymys, kun joskus saisi valokuvattua  punnoksalta irtoavan lehden leijailukuvan kuvattua,  haastetta taitaa riitää ensisyksyllekkin. 


Porissa ei tällaista ruskakuvaa saa valokuvattua,  Noormarkussakaan ei taida ruska tästä parantua.  Kuluvalla viikolla vietetään Noormarkku-viikkoa.  Mainoksesta pisti silmään Opastettu kierto Villa Maireassa.  Opastetut kierrokset yleisölle 20 euroa/ henkilö, 12 euroa eläkeläiset ja opiskelijat.  Minusta tämä hinnoittelu on vahanaikainen ja syrjivä, työtömille 20 euroa on liian kallis.  ja muutenkin eri ryhmiin jakaminen ei ole tätäpäivää.

Mahataako kukaan enää tarvita kalenterikuvia, tässä sellainen kuitenkin olisi Lokaakuun sivulle

Porilaisia ruskavalokuvien tasoa  voi verrata SK:n  nettisivulta


Syksyn värit kauneimmillaan – lähetä oma ruskakuvasihttp://www.satakunnankansa.fi/Satakunta/1194931499212/artikkeli/syksyn+varit+kauneimmillaan+laheta+oma+ruskakuvasi.html

http://www.satakunnankansa.fi/Satakunta/1194931807471/artikkeli/lukijat+kuvasivat+ruskaa+katso+kuvat.html

http://www.satakunnankansa.fi/Satakunta/1194931617061/artikkeli/syksyn+varit+kauneimmillaan+laheta+oma+ruskakuvasi.html


Maanantaina ei aurinko enää paistanut Noormarkussa eikä ruskanvärit loistaneet. tänään tiistaina sää on vieläkin pimeämpi, oten saataa kameralla olla tänään lepopäiväPasilassa paistaa aurinko! Niin se satelliittikuvissakin pitkin aamua Viron puolella näkynyt kuiva alue jaksoi tulla meren yli. Satelliittikuvista voi seurata selkeämmän alueen liikkeitä. -Seija
Satelliittihavainnot Pohjoismaat
ilmatieteenlaitos.fi


http://ilmatieteenlaitos.fi/pilvet-pohjoismaat?p_auth=1E4TBkwP&p_p_id=WebProxyPortlet_WAR_WebProxyPortlet_INSTANCE_V6Ox&p_p_lifecycle=1&p_p_state=normal&p_p_mode=view&p_p_col_id=column-4&p_p_col_count=2&_WebProxyPortlet_WAR_WebProxyPortlet_INSTANCE_V6Ox_edu.wisc.my.webproxy.URL=http%3A%2F%2Fcdn.fmi.fi%2Flegacy-fmi-fi-content%2Fproducts%2Fscandinavia-satellite-observation-maps%2Findex.php%3Flang%3Dfi-Seija

2 kommenttia:

  1. You live in a very beautiful place. The seasonal change is not much in Florida, USA. Autumn rings cooler drier days, but even through winter temperature is still warm. Not much fall color here either, palm trees or pine trees do not change.

    VastaaPoista