Teuvon kuvat

Teuvon kuvat

torstai 18. syyskuuta 2014

Samat jutut vuodesta toiseen....The same stuff year after year ....Samma saker år efter år ....El mismo año tras año las cosas.......一年后,同样的东西一年........В том же году вещи после года ...........Lo stesso anno roba dopo anno ............Das gleiche Zeug Jahr für Jahr .... .....La même année après année trucs .........No mesmo ano, o material após ano ....

 Ennen kuin syksy on kunnolla alkanut niin jo lööpeissä luvataan ensilumen saapumista.  Samon oli ainakin kaksivuotta sitten  kun tarkistin mitä olin kirjoittanut blogiini 18.9.2012   http://ttvehkalahti.blogspot.fi/2012/09/ikkuna-ruudulta-bongattuaspotted-in.html  Siellä on linkki missä povataan rankan talven tulmista.
Ihan tältä istumalta en oikein usko että tänne Noormarkuun / poriin  tulee edes kunnon yöpakkasia ihan lähiaikoina.

Eilenkin normaalit syksytyöt jatkuivat luonnossa. Pääskyset ovat Noormarkun ilmatilasta poistuneet, mutta västäräkit vielä niveljakaisia hyönteisiä pyydystää.


Jättipalsami kukii viellä kauniina.   Olen kerränyt taskunpohjalle vähän palsamin siemeniä ja laittanut kotona parvekelaatikoon ja sisällä kukkapurkiin mutta eivät ne ainkaan vielä ole itäneet.  Saatavat tarvita kylmäkäsittelyn ennkuin itävät.  Jättipalsamia pidetään haittakasvin kun se peitää muut kasvit alleen.  Kovin paikalinen se on kun tämäkään kasvusto ei ole vuosikusiin mihinkään levinnyt vaikka se sieminiään ampuukin simenkotia koskettaessa.  Siemenet eivät kuitenkaan lennä kovin kauvas, ehkä noin metrinpäähän emokasvista.


Jättipalsameita saisi olla oikein viljeltynäkin kun se on hyvä mesikasvi ja ne kukivat näin myöhään syksylläkin ja mehiläiset jaksavat tuotaa hunajaa pitkään.  Mehiläisistä kanetaan maailmanlaajuisesti huolta kun niiden kannat ovat piennemässä.  Pelätään että ruokakasvien sadot pienenee kun mehiläiskannatr  vähenenevät.  Jättipalsameita viljelemällä saatetaisiin saada mehiläiskannat elpymään.


Eikä jattipalsami ihmisilmälekään mikään ruma kukka ole


Kimalaiset pörräsivät kesän voikukissa ja horsmissa, nyt  nekin ovat löytäneet palsamit.


Mehiläisten lentoaika lyhenee kyllä vääjäämättömästi.  Syyskuun puolessavälissä Päivän pituus on 12 h 41 min. ja tänäänkin sumu lyhentää lentopäivääTiistaina näin vielä kaaliperhosen auringonkukilla


Mehiläisiäkin auringonkukilla oli  muttei niin runsaasti kuin palasameilla, viljelty aurigonkukkapelto on toki laajempi joten kyllä siellä mehiläisiä enemänkin varmaan on.Jos mehiläisillä on ongelmia niin Hirvikärpäsellä tuntuu menevän paremmin.  Eilen yksi hirvikärpäen yllätti minut surahtamalla korvan ohi päänahalle.  Noormarkujoen ranassa, vastapäätä uimarantaa matonpesupaikalla, aivan kylän keskustassa.  Luonto tulee näköjään aina vaan lähemmäksi.
Muuallakin noormarkun asuntoalueilla on hirvikärpäs havantoja

Maija-Liisa Metsäpalo  Myllykallio Meillä on niitä tässä meitin takapihallakin. Hirviä en vielä ole nähnyt, niitä odotellessa.
Krista Perkola  Aittalahdentie Takapihalta meilläkin löytyy. Inhoja ötököitä ja aiheuttaa kyllä riesaaNämä ruskeat harsokorennot ovat harmitomampia niveljalkaisia, jolle mene niitärutistelmaan, haisevat pahalle..Jollei halua tai jaksa omalle takapihalle istutaa kukkia pölyttäjiä varten niin voi perustaa yksinkertaisen perhos / hyönteisbaarin viskaamalla olut tai siideri tölkin takapihan nurmelle, täytyy vann pitää huoli siitä ettei itse juo tölkkiä ihan tyhjäksi.  Ennen lumien tulo on kuitenkin hyvä kerätä tölkit pois että seuraavana kesänä saa rakenettua uudet hyönteisbaarit. 

Teuvon kuvat -Teuvo images: Ikkuna ruudulta bongattua ...

http://www.satakunnankansa.fi/S%25C3%25A4%25C3%25A4/1194927980284/artikkeli/ilma+kylmenee+reippaasti+satakunta+saastynee+ensilumilta+toistaiseksi.html

Ensi viikolle on luvattu jo ensilumia Lappiin ja Keski-Suomeen. Ilma kylmenee myös Satakunnassa, mutta lumen tulolta luultavasti vielä säästytään.


Miten tähänkin suhtautuisi.   Voi hyvinkin olla mahdollistta ainakin jos käyttää jotakin hallusinaatiota aiheuttavaa huumettaJuhan af Grann: "Rakastelin kolmen alienin kanssa!"

http://www.nelonen.fi/uutiset/viihde/589725-juhan-af-grann-rakastelin-kolmen-alienin-kanssa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti