Teuvon kuvat

Teuvon kuvat

maanantai 29. syyskuuta 2014

Pirulanvuorella Auringonlaskua kuvaamassa.....Pirulanvuorella Sunset photographing .....Pirulanvuorella Sunset fotografera......Pirulanvuorella日落拍摄..... .....Pirulanvuorella Закат фотографировать ............Pirulanvuorella Sonnenuntergang zu fotografieren .....

Mikon päivä eli Mikkelinpäivä, jota on sanottu Etelä-Savossa myös pässinpäiväksi. Jälkimmäinen nimi saattaa olla huomattavasti päivän kristillisperäistä nimeä vanhempi. Päivä merkitsi vuotuisen sadonkorjuun ja laiduntamisen lopullista päätepistettä.
Karja oli toimitettava sisälle ennen Mikonaaton auringonlaskua. Karjan hoitajat saattelivat eläimet sisälle äänettömästi ja parhaimpiinsa pukeutuneina. Emännän vastuulla oli karjan suojaaminen taioilla talvikaudeksi. Isännät toivat vuorostaan hevoset ulkolaitumilta talliin. Erään savolaisen tiedon mukaan hevoset kuljetettiin talliin suojaavan vitsakaaren läpi.

Tänään on Mikon nimipäivä, mahtavatko nämä Lavialaiset naudat laiduntaa viimeittä päivää ulkona kun ruoho on vielä kovin vihreää ja maittavaa.


Naiset siirtyivät tupatöihin ja viimeinenkin sato korjattiin talteen, koska »Mikkeli pellot tyhjentää». Palvelusväelle alkoi vanhastaan Mikkona »runtuviikko», joka tarkoitti viikon vapaata palvelusvuoden välissä. Viikolla pidettiin paljon juhlia, väenkokouksia, tansseja ja häitä. Paimenet juhlistivat Mikkona paimenkauden päätöstä kokkoja polttamalla.

Lampaan lisäksi Mikonpäivään kuuluivat myös muut juhlaruoat kuten maitoon keitetty mikonvelli, riivinpuuro ja mikkelinkaali. Lisäksi syötiin lihaperunoita, naurishaudikkaita ja juustoa.

 Mikkelinä uhrattiin haltijoille kiitoksena kotieläinten menestyksestä sekä syksyllä alkavasta uudesta vuodesta. Kun aamulla ensi kertaa astuttiin pihamaalle, vedettiin ilmaa kolmasti henkeen ja huokaistiin:
»Taivas, tuuli, ilma, meri
ja maan mantuinen eläjä,
älä vihoa minua,
äläkä minun omiani!»


Eilen kävin Markun  matkassa Sastamlan Pirulanvuorella auringonlaskua kuvaamassa.  Vähän pisti mietelijääksi kun pilven takaa ei aurinkoa meinannut olenkaan tulla näkyviin.


Syksyinen karu luonto tarjoaa kauniita yksityiskohtia.  Karulla kalliolla kanerva kukkii


Ylhäältä Pirulanvuoren näkötornista 166 metriä merenpinnasta avautuu laajat metsämaisemat  johon ruskan värit tuo syvyyttäMarkun retkeilessä Palojärven rannalla maalausaiheita kuuvamassa minä odotelin auringonlaskua Pirulanvuoren näkötornissa.   Aurinko laski eilen kello 19.10


Vähän oli pitkiä minuutteja yksinäisiä minuutteja odotella korkealla näkötornissa.  Tuulin alkoi auringonlaskun lähestyessä voimitumaan ja torni huojui vienosti.   Miekkajärvi ja Lavijärvi. Jälkimmäisen rannalta erottuu pikkiriikkisenä yksityiskohtana Suomelan koulu josta tulee Lavian ja Porin pakkoliitoksessa osa porin koluluverkkoa.
Varis lensi vielä minuakin korkeamalla.  Mistä lie yöpymispaikansa löytyvänSuodenniemen taivaalla oli mielenkiintoinen pilvi muodostelma


Kymmentä vaille seitsämän ( klo 18.50)  Aurinko laski Karhijärven suuntaan.  Tähän aikaan vuodesta ei taida tämän parempaa auringolaksu kuvaa Pirulanvuorelta saada.  Aiemmin kesällä kun aurinkomlaskisi Laviajärven taakse niin silloin se varmaan värää alla olevat järvet.  Valkoiset kumpupilvet heijastaisivat paremmin valoa alas ja järvimaisema saataisi olla valoisempiEnnen lopullista auringonlaskua piti kavuta tornista alas ettei pimeässä tarvinut portaiden sijantia arvailla.  Markkukin oli kavunnut jo takisin Pirulanvuoren huipulle auringon viimesäteitä kuvamaan.Markku Mäkelä Kiipeillessäni mietin kuka hullu ottaisi tällaisen puoliramman 60 vuotiaan oikeasti töihin ja maksaisi vielä palkkaakin, ei kukaan. Eläkeratkaisussa ei olekaan tarkoitus työllistää meikäläisen ikäisiä ja vieläkin vanhempia, vaan tarkoitus on ettei tarvitse maksaa eläkettä ollenkaan.Aika hulpeita mäkiä pohjanmaantiellä kun oikei  kaltevuudesta varoitetaan Ilta pimenee nopeasti enn puolta kahdeksaa näytti tältä


Taiteilijantyö on välillä vaarallista kun talenettava maisema ei katso paikaa. Tämän oli asiakaan välillä huomata.
Taiteilijan saadesa inspiration niin ei se katso paikkaa...


Kankaanpäästä Noormarkuun valtatie 23:lla on hirvivaara lähes koko  matkan  ja suositusnopeus on 80km/h  Varsinkin kun hirvenmetsästys on alkanut niin hirviä on normaalia enmmän eikää niitä illanhämäetyessä tien pientareelta helposti erota.  Kaikki autoilijat eivät tästä hirvivaarasta välitä vaan ohi on päästävä


Pomarkku sentään vähän pitää ääntä isestään  Pomarkun mainoskyltti on valaistu


Sillan kaiteiden välissä on turvalinen ohittaa.....Kotiin Noormarkuun palatessa auringonlasku oli vaihtunut kuutamoksi.  Kuu on nyt kasvava sirppi ja puolikuu on  1.10.Aiemmin päivällä thaibasilika houkutteli kukilaan mehiläisen mettä nauttimaan.


Jotenkin pyörryksiin  mehiläinen thaibasilikan kukasta tuli kun se intoutui itseään lasipöydän kanestta itseään peilaamaan.


Vielä merkille pantava asia on se että Ahlaisten Peitoon tulivoimapuiston tuulimyllyt näkyvät meidän keittiönn ikkunasta kunhan koivut pudottavat lehtensä.  Iltaisin niiden valot on vilkuvat ja näkyvär hyvinkin tänne ast.  Kuvasta erotaa valkoiset propelin siivet puiden oksien lomasta


Reilun 10 km päässä Peitoon tuulivoima puisto on meiltä.
Uusi päiväkoti Noormarkkuun: katso listalta, mihin Pori aikoo investoida ensi vuonna

http://www.satakunnankansa.fi/Talous/1194930237346/artikkeli/uusi+paivakoti+noormarkkuun+katso+listalta+mihin+pori+aikoo+investoida+ensi+vuonna.html


Jäähallin peruskorjaus 0,6 M€  Tämä saisi kyllä mennä kokonaan ässien piikiinkoostetta ja joku sanakin peräkkäin


http://linkerquu.blogspot.fi/2014/09/porin-paivan-kuvasatoa.html


Tuossa homassa saataa mennä ikä ja terveys,  Kaikista asioista voi valittaa mutta tässä yhteiskunnassa virkamiehillä on tapana toimia siten että minkä päätin niin päätin ja se pitää.

Kotkalainen Ari Kahri aikoo kannella päätöksestä eteenpäin vaikka EU:n elimiin saakka.


http://www.iltasanomat.fi/tyoelama/art-1288743530426.htmlViimeinen lauttarunko lähti

Technip Offshore Finland Oy:n toistaiseksi viimeinen spar-tuotantolauttarunko lähti viikonlopun aikana kohti Yhdysvaltoja. Lautarunko tulee käyttöön Heidelbergin öljykentälle Meksikonlahdelle.
Toistaiseksi telakalla ei ole vahvistettua uutta runkotilausta.

http://www.satakunnankansa.fi/Satakunta/1194930265702/artikkeli/viimeinen+lauttarunko+lahti.html

Noormarkun yhtenäiskolun  6 luokkalaisa tänään 1. lokakuuta paikalla oppimassa porin yrityskylässä

http://www.radiopori.fi/uutiset/yrityskyla-pyorii-porissa-oppilaat-innoissaan

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti