Teuvon kuvat

Teuvon kuvat

tiistai 19. elokuuta 2014

Kiusa se on pienikin kiusa.....Nuisance, it is a small nuisance .....Olägenheter, är det en liten olägenhet......冇,它是一个小麻烦............Неприятности, это небольшая неприятность ...........Fastidio, è un piccolo fastidio ..........Ärgernis, es ist ein kleines Ärgernis ............Nuisance, c'est une petite nuisance ...........Incômodo, é um pequeno incômodo ..... .....Irritante, es una pequeña molestia .....

Lulin että kaikenlainen pölytystoiminta on säiden viilettyä ja sateiden alettua loppunut.  Ei ollut, muutama sitkeä sissi vielä jättipalsameita  pölytti.  Vähän huonosti ampiasen lento kuva onnisttui kun  käyttämässäni yleisobjektiivissa on niin huono valovoima.  Nikon DX AF-S NIKKOR 16-85mm 1:3.5-5.6  ED VR.  Suljin ajat märän ja hämärän jättipalsamimuurin varjossa jäi vähän pitkikisi.

Jättipalsamin siitepölyn tahrima ampiainen Jättipalsamin kukalla


Päättelin vanhalla mettalimiehen logiikala että mehiläisen täytyy olla eläkeläinen kun se on noin harmaantunut.  Eihän se mahdotonta  ole kun kesä jo näin pitkälle on edennyt.  Ihmismaailmassa Kansallinen Kokoomus haluaa pidentää työpäivää 40 viikkotyötuntiin.  Eihän tämä mikään uusi asia ole, monta vuotta on jo haluttu poistaa Pekkasapäivät, eli työajan lyhenyspäivät.   Kaikki muut hallituspuoluueet haluavat lisätä työllisyysastetta ja parantaa työssäjaksamistta,  mutta mitenkä se toimii jos  työtätekevät tekevät entistä pitempää työpäivää.  Silloin tarvitaan vähemmän tehtaassa työntekijöitä ja siten työllisyysaste Huononee.  Päivittäisen 8 tunnin työajanlyhennys on nykyään 21 minuuttia ja ne saa useimmin ns. säästää, jolloin voi pitää palkallista lomaa vaikka kerran kuukaudessa noin yhden päivän. Osa yrityksistä antaa liittää kertyneet tunnit vuosilomaan.  Laiholla pekkaspäiviä säästettiin pitempien arkipyhien yhteyteen jolloin työntekijät saivat pitemmän pyhävapaan eikä työnantajan tarvinnut keksiä töitä silloin kun muutenkin oli hiljaisempaa venäjän kaupassa. .   Nimitys "pekkaspäivät" juontaa vuoteen 1984, jolloin työajan lyhentämiseen tähtääviin päätöksiin osallistui ratkaisevasti valtioneuvoston kanslian tulopoliittinen selvitysmies Matti Pekkanen.

Jaana Vitikka Os Kantoluoto Samaa miettinyt minäkin. Meillä myös palsamissa pyörii tuon tyyppisiä ampiaiskimalaiskukkiksiamitälie pörriäisiä...Teppo Mutanen Ei, vaan jättipalsamin värittämä.
Jaana Vitikka Os Kantoluoto Ou jee...jättipalsami...maan vaiva...
Jaana Vitikka Os Kantoluoto Siis tuo on pölytyksen tulosta?? Mikäs on pölyttäjä ampiainen?
Teppo Mutanen Kyllä palsameissa oikeat ampiaisetkin käy. Ehkä niissä on mettä. Etupäässä tietenkin kimalaiset ja mehiläiset niissä käy.
Eva Date Eräänä vuonna kun täällä oli runsaasti jättipalsamia (jotka sittemmin on pois kitketty) täälläkin pyöri aivan valkoisia ampiaisia niissä. Tosin niitä palsameita kasvelee nyt siellä sun täällä tuolla metsän puolella.
Outi Kimalainen Jättipalsami on hirveän hyvä siitepöly-ja mesikasvi, vaikka onkin monimuotoisuudelle haitaksi vahvasti. Ja ampiaiset ovat pölyttäjiä myös 
Pauli Kaasinen Meidän kaupunginosassa käy jättipalsamin kukissa juuri tuota ampiaislajia. Mikähän on kyseessä?
Anneli Kelovesi-Virtanen Hieno kuva, kasvi on muuten tosi herkkä leviämään vieden alleen muun kasvillisuuden.

Teuvo Vehkalahti Naapurin puolella oli tienpientareella lemmikejä ja muita kukkia joissa oli kaikenlaisia ötököitä joita kävin parina kesänä kuvaamassa. Ajattelin ettei kuvamiseni häiritse kun talossa ei kukaan asu. Tämä oli kuitenkin pantu merkille ja naapurin ukko kävi myrkyttämässä ja niitämässä kaikki kasvit tien pientareelta. Ei enää  tarvitse käydä sielläkään makrovalokuvailemassa. Eilen otin noita palsamin siemeniä talteen ja ne putosi vahingossa taskusta ukon tien pientareelle, kiusa se on pienikin  kiusa, mahtavatko itää.
Pauli Kaasinen Teuvo, luin varmaan saman kommentin ampiaislajista, jolla thorax on harmaantunut siitepölystä. Kyseessä on laji, joka suvun muista edustajista poiketen käy nimenomaan kukilla, täällä nimenomaan jättipalsamilla. Ettei olisi ollut norjanampiainen (Vespula norwegica)? Jättipalsami on vanha puutarhojen koristekasvi ja sitä on istutettu myös mehiläiskasviksi. Nykyään lajia kuitenkin näkee useammin puutarhoista luontoon karanneena kuin puutarhoissa. Laji sietää myös varsin varjoisia kasvupaikkoja, mikä lienee osasyy sen aiempaan suosioon puutarhoissa.
Ruokaisa ja nuoret versot käytettävissä parsan lailla.


Lounais-Suomessa on satai eilen  paikoin jo yli 30 mm ja sateiden pitäisi vain jatkua.   Täällä Noormarkussa satoi vain aamupäivällä vähän tihkuttain.  Tänään porinseudulle on luvattu ukkosta, kai sekin taas ohi menee. 

Sää valokuva Noormarkusta

Tihkusateinen Noormarkunjoen Myllykoski 18.8.2014
Kesä ei vielä ole kuitenkaan   loppunut.  Vasta kun  yöpakkaset saapuvat tarvitsee pikkulintujen muutta ruuan perässä lämpimimmille seuduille.  Västäräkit ainakin vielä löytävät ruokaa.  Uros västäräkillä pitää kiirettä, askeleet ovat pitkiä ja määrätietoisia
Naaras västäräkki näyttäis vähän murjottavan. Västäräkit eivät pikku pakkastta kavahda, muutton täytyy lähteä silloin kun hyönteisruoka loppuu. 
Pääskyset ovat ensimmäisiä muuttajia, syysmuutto on elo–syyskuussa. Meikäläiset haarapääskyt talvehtivat eteläisessä Afrikassa.  Eilen Haarapääskysi lensi saalistamassa Vainolansillan ympärilläOlen tehnyt Vainiolansillasata  vähän keäisemmän jutun.Teuvon kuvat -Teuvo images: Silta, on se Noormarkun ja ...

ttvehkalahti.blogspot.com/2013/.../silta-on-se-noormarkun-kauneinthe.ht...
8.7.2013 - Silta, on se Noormarkun ja Porin kaunein…The bridge is Noormarkku the most beautiful ...Bron är Noormarkku den vackraste ...El puente es ...

http://ttvehkalahti.blogspot.fi/2013/07/silta-on-se-noormarkun-kauneinthe.html

Taitaa sieniäkin vielä metsään kasvaa kun niitä jo sateen jälkeen on noussut puistoonkin Eilen luoetusaa  Roope lipasti  Perunkirjoitus kirjassa kävi juuri niinkuin epäilinkin.  Jalmarin elämä oli valheellistta, sodan kranaatinsirpalearvetkin olivat tuleet Jalmarin  selkään  acne vulgariken johdost.  Uusi perillinenkin  oli löytynyt  Jalamarilla oli unohdettu lapsi, tyttö josta veljeksillä ei ollut tietoa.  Omaisuus meni useampaan osaan eikä sekään ollut kuin omakotialo ja alle kymppitonni euroja.  Matkaan jahkaantui Jannen EX vaimokin, Elli  jolle löytyi hoitopaikasta. kolmevuotias tyttö Siiri.  Siirin isästä ei ollut varmuutta, mutta veljesten äidin silmät Siirillä oli.  Lopputulema oli että Elli piti kumpaakin veljestä mahdollisena isänä ja päädytiin että Siirillä on kaksi isää.   Tarina jäi kesken kun perinnön  seasta löyti tallelokeron avain josta ei perunkirjoituksessa tiedetty.  Jalmari oli asunut vuosia Espanjassakin ja hänellä oli sielä kielitaidottomana ystävä joka  oli ajanut hänen pankki asioitaan.  Tapani soitti espanjasta ja kertoi " Tuli mieleeni, että avain voisi olla Cartagenan suomalaiseen pankkiin"  Tämä sai kertojan  sanomaan matkakumppaneiden kysyessä Menetkö? No menen.   Kirjan sanoma oli että elämä on monille parasta silloin, kun kuollessaan voisi palauttaa sen ja sanoa, ettei ole ottanut sitä edes suojakääreestä. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti