Teuvon kuvat

Teuvon kuvat

tiistai 15. heinäkuuta 2014

Vähintään 5-7 vuotta menee Kokemäenjoen tilaan selviämiseen.... At least 5-7 years goes to the Kokemäenjoki survival mode ....Minst 5-7 år går till Kumo överlevnad läge ....

Näin ainakin jos indikaatorina pitää nahkiaista. Poikasvaiheessa ne syövät hajoavaa eläin- ja kasvijätettä sekä pienikokoisia eliöitä. Poikasvaihe kestää 4-7 vuotta. Sen lopulla ne käyvät läpi muodonvaihdoksen, jossa niiden elimet ja elintoiminnat muuttuvat huomattavasti. Nahkiainen on vaelluskala, jonka siirtyminen mereen tapahtuu kevättulvan turvin. Vaelluspoikasten koko vaihtelee 9-16 cm. Nahkiaisten meri- tai järvivaiheesta ei tiedetä kovin paljoa. Merivaiheen on arvioitu kestävän tavallisesti keväästä seuraavan vuoden syksyyn, mutta merkintäkokeiden perusteella ainakin osa nousee kudulle jo saman vuoden syksyllä. Ensimmäisenä kesänä nuoret nahkiaiset liikkuvat varsin laajalti. Ne syövät mm. pohjaeläimiä ja kaloja. Nahkiaiset imeytyvät saaliskalan kylkeen ja raastavat uhrin ihoa ja lihaksia. Nahkiaisen imujälkiä on tavattu mm. silakoista, kilohaileista, kuoreista ja muikuista.  Tänä vuonna pyydetyt nahkiaiset ovat lähteneet vaellukselle jo ennen Harjavallan Norilsk Nickelin tehtaan nikkeli päästöä.  Seuraava sukupolvi 2015 on todennäköiseti  nikkelivuodon jälkeen muodovaihdoksen jälkeen  vaellukselle lähteneitä.


 http://www.rktl.fi/kala/tietoa_kalalajeista/nahkiainen/

Luionto on täynnä pienempiäkin, surullisia tarinoita,  ruskoturilas on tullut matkansa päähän. 


Serica brunnea  

Reisussa rähjääntyy, 


Mistä lie ruskoturilas Laviantien kevyenliikenteen väylälle tupsahtanut.  Uudelle lennolle se ei enää risoilla siivilllä päässyt. paikalaan vain pyöri


Kun se ei asfaltilta pääsyt omin voimin pois niin siirsin sen pientareelle, on se parempim kuoleman paikka turilalle kuin joutua jonkun tallomaksi.  Lopuksi se pääty jonkun linnun ravinoksi kun siilejä ei Noormarkunkeskustassa ole näkynyt. Tälle mustasipiselle  korennonolle en ole saanut vielä tunnistusapua  https://www.facebook.com/groups/212180212270082/?fref=ts   Suomen ötökät - Bugs of Finland


Siimahännäksi sen nimesin kun sillä on komeat pitkät karvat peräpäässä.  Tämäkin korento on viettänyt vedessä, pojasedimentissä nuoruutensa ja sieltä nyt noussut kuusen havuille kuivattelemaan uutta muotoaan.  Onneksi se on saanut vietää nuoruutensa Noormarkunjoessa jonka ranoilla ei ole kemianteolisuutta


Peräpään karvoja näytää olevan 3 ja eteenpäinkin sojotaa pari. Objektiivina oli Soligor C(D ZOOM+MACKRO 80-200MM 1:4.5  Jotenkin sen piirto ei tähän riittännyt , mutta kyllä joku joka näitä on ennenkin nähnyt, pitäis pystyä tunnistamaan.


Olen kuvannut vanhoja moottoriajoneuvvoja  Mobilisti-ryhmän sivulle https://www.facebook.com/groups/mobilistit/   Tässä nostalginen Jaava mootoripyörä valtatie 23:lla

Juhani Viitasaari Aikoinaan Jawa kuljetti monia suomalaisia.Mersun kuvia voi ladata Suomen Mersedes - benz klubin seinälle. https://www.facebook.com/groups/44458998672/?fref=ts


Eilen odotin koko päivän sateen tuloa.  Tummat sade pilvet menivät Merikarvialle  Laitoin tämän kuvan Noormarkunjoelta, jossa ei ole simpukkakuolemia , TV1 sääkuvaksi muttei näyttänyt kelvaneen...


Ajattelli että jään Noormarkun  torille seisomaan ja odottamaan sateen saapumista, en kuitenkaan jaksanut kauan torilla seisoa vann lähdin kotiin päiväkahville.  Juuri kun saavuin kotiin niin silloin taivas repesi ja rankahko sadekuuro ilman ukkosta Noormarkun yllä.  Hetken onni oli se, lämpöita pysyi + 23 asteessa ja sää muuttui miltei tukalammaksi kuin mitä se oli ennen sadetta.


Iltapäivällä Markku  halusi kaupunkiin picknpaystä halpoja manikoita ostamaan,  Ruuhka alkoi jo Söörmarkussa valtatie 8 ja 23 risteyksessäRuuhkaa oli mansikkakojulakin, kahta jonoa jonotetiin.  Mansikka makso 50 senttiä vähemmän litra kuin Noormarkussa S-marketin pihassa.  7 eurolla sai + 2 litraa.


Mikko Alajärvi · 
Oliko halpaa ku tommonen jono oikee?

Markku hämäsi oli muka mansikka jonossa vaikka ostikin serlan tarjous taluspaperita viereisestä kojusta


Markku Mäkelä Ei Mikko ollut halpaa mutta hinta laatu suhde oli paras, koska kuitenkin myytiin Porin alueella parhaalle maistuvia kypsiä mansikoita.Minäkin ostin talauspapereita oikein tukku määrään.  Tuollaisen vihreän serlakassin jossa oli 32 rulla talouspyyhettä ja 48 rullaa vessapaperia sekä kaupanpäälle kolme pakettia  kosteuspyyhkeittä  sai 20 eurolla ilman kuittia.


Kyselin facebookissa  tietääkö kukaan mitä olut maksaa porin Jazzeilla. Yksi on tähän menessä vastannut: Tarja Reitto Muistaakseni 7 euroa.  Porin Picknpays oli olutkin  halpaa  Mallakosken KUOHU  kristallivehnä käsityönä tehtyä  pienpanimo-olutta sai puolenlitran purikissa 1 euro 10 sentin hintaa jolloin litrahinnaksi tuli 2.2 euroa, tämä oli halpaa.  Parasta ennen päivämäärä oli 20.8.2014 mutta ei kai olut mihinkään vanhene, paraneehan viinikin  vanhetesaan.

Noora-Liina Kovalainen Mun mielestä se oli 6,5e.

Jaana Mäkelä Enpäs tiiä, mutta lonkero maksoi viime vuonna 8 egeä.


http://www.mallaskoski.fi/index.php/tuotteet/taysmallasoluet/


Eilinen päiv toi uuden kokemuksen näille kesäkukille, ne saivat ensimmäisnkerran luonnon vettä sateen muodossa.

Tänään tiistaina ilmatieteen laitos ennustaa taas ukkosia Poriin saapa nähdä  ovatko oikeassa.


Eu:ss vireillä taas iso rahankeräyshanke


Ideana on, että jokainen maa maksaisi tietyn summan yhteiseen työttömyyskassaan, josta taas jaettaisiin apua talousvaikeuksissa olevien maiden työttömille. Juhani Huopainen kritisoi Puheenvuoro-blogissaan sitä, että tulonsiirrot maiden välillä lisäisivät moraalikatoa.

http://www.uusisuomi.fi/raha/70015-huono-diili-suomelle-eussa-vireilla-iso-hanke

Pieni muistutus kuvien käytöstä


Tekijänoikeuslaki ulottuu myös digitaalisessa muodossa oleviin teoksiin. Kuvien lataaminen omalle Facebook-tilille tai muualle internetiin ei tarkoita tekijänoikeudesta luopumista. Muille voi kuitenkin myöntää tiettyjä käyttöoikeuksia töihinsä esim. Creative Commons –lisenssillä.

Tekijänoikeus kuuluu kuitenkin aina teoksen tekijälle. Valokuvateoksen tekijänoikeussuoja kestää 75 vuotta tekijän kuolemasta ja tavallisen valokuvan 50 vuotta kuvan ottamisesta. Teoksen ja tavallisen valokuvan raja on häilyvä, mutta teostasoisen kuvan on oltava uniikki otos, jota muu kuin sen kuvaaja ei olisi voinut luoda. Tekijänoikeuksia on kahta laatua: taloudelliset ja moraaliset oikeudet. Taloudellisiin oikeuksiin kuuluu määräämisoikeus teoksen julkistamisesta tai julkaisusta, kappaleiden valmistamisesta ja muuntelusta. Tekijän oikeuksiin kuuluu myös oikeus luovuttaa näitä oikeuksia toisille joko kokonaan tai käyttöoikeuksina. Moraalisia oikeuksia ovat isyysoikeus ja kunnioittamisoikeus. Isyysoikeus tarkoittaa sitä, että tekijän nimi on mainittava teosta käytettäessä. Kunnioittamisoikeus taas merkitsee, että teosta ei saa muunnella tavalla, joka loukkaa sen tekijää.

Valitettavan usein digimuodossa olevan aineiston kopioinnin, muokkaamisen ja levittämisen helppous kuitenkin aiheuttaa tekijänoikeuksien rikkomista.


2 kommenttia:

  1. Sorry Teuvo, en kuvakäsittely innostuksissani ollenkaan muistanut tätä tekijänoikeutta, toivottavasti tästä ei nyt tullut sinulle suurta harmia, yritän muistaa tulevaisuudessa.

    VastaaPoista