Teuvon kuvat

Teuvon kuvat

keskiviikko 30. heinäkuuta 2014

Kävin kirkolla....I went to church ....Jag gick till kyrkan ....Fui a la iglesia ....Eu ia à igreja ....Je suis allé à l'église....我去教堂..........Я пошел в церковь .........Sono andato in chiesa .... ....Ich ging in die Kirche ....

Kunto kuuri jatkui eilen kun päätin käydä kirkolla.  Kesälomat käy kohti loppuaan  joten päätin tehdä pienen muistilistan Noormarkkulaisille kuntapäättäjille  syksyn valtuustokauden alkuun.  Kaikki viat eivät toki ole kuntapäättäjien korjattavissa, mutta viestinviejinä he voivat toimia ja ovat uskottravampai kuin me tavalliset kansalaiset.  Edustuksellinen demokratia on Noormarkkulaisten kannalta pienentynyt kun Noormarkusta on enää vain neljä valtuutettua porin valtuustossa.  Ja  vähän on pelkona että seuraavissa kunnallisvaaleissa äänestysprosentti  laskee entisestään ja saataa käydä ettei perus Noormarkkulaisia pääse porin valtuustoon enää montaakaan.
Suomessa on vireillä kuntalain muutos, jonka myötä kunnallisvaalit järjestettäisiin jatkossa keväällä. Jos laki tulee voimaan, seuraavat kunnallisvaalit järjestetään lokakuun 2016 sijaan huhtikuussa 2017

Aivan autioksi ei Noormarkun kunnantalo ole jäänyt mutta ei sinne sitä kirjastoa ole tullut  mitä kuntaliitossopimuksessa mainitiin ja sovitiin 2009. Noormarkun ja porin  Kuntaliitos tapahtui 2010 alusta alkaen


Pysähtyneisyyttä kuvaa sekin että yleinen ilmoitustaulu on jäänyt syrjään yleisen kulkutien ulkopuolelle.  Noormarkun vaakuna orava sentään vielä kunnanviraston seinässä muistuttaa kunniakaastta menneisyydsetä


Saapa nähdä, mikäli luoja suo, kuinka kauvan kirjasto vielä  on vanhassa osuuspankissa.  Kirjakilta myönsi vuonna 2000 Noormarkulle palkinnon siitä että etttä se oli käyttänyt kirjanhankintoihin vähemmän rahaa asukasta kohti kuin mikään muu kunta suomessa.  Kirja killan palkinot nimetiin silloin Noormarkku- palkinnoksi.  Viimeinen Noormarkku-palkinnon saaja on Kankaanpää vuonna 2008.  Kuntallitoksen yhteydessä Noormarkku.palkinto menetetiin ja vuonna 2009 Noormarkku-palkinto nimetiin Kankaanpää-palkinnoksi.  Noormarkun kirjastossa on hyvä palvelu, mutta muilta osiltaan kirjaston ahkerana käyttäjänä olen sitä mieltä että kirjakitan palkinto voitaisiin  kyllä palautta ja nimetä Pori-palkinnoksi.  Pitäsi siihen jotenkin tarttu kun  Pori ei ole toteuttanut Porin ja Noormarkun välistä liitos-sopimusta  ja siihen kirjattuja toteuttamis asioita.  Oikeastaan kuntaliitto voisi perustaa huonoimmin toteutuneet kuntaliitokset palkinnon ja nimetä sen Pori-palkinnoksi


Kirjaston ohitettua kirkkomaa jo näkyykin


Vuosi 2009 oli merkittävä Noormarkun seurakunnallekkin kun silloin se vielä omilla rahoilla rakennsi uuden hautausmaan ja uuden kiviaidan sen ympärille.  Taustalla näkyy ruumishuone.


Uuden kiviaita oli mittava työmaa, mutta pääosin se toteuti yhden miehen ja kourallisen kaivinkoneen voimin. Taisi silloin tällöin apu-mieskin aidalla ollut.  Jatko ei olekaan niin  ruusuinen.   Porin seurakunta kaatoi tänä keväänä Vanhan hautausmaan ja uudenhautausmaan välissä olleen perinteisen kuusiaidan , eikä entistänyt sitä vaan teki työn yksinkertaisemman kautta ja kuusiaidan tilalle tuli hiekkakäytävä.  Kai silmä siihen tottuu mutta vanhan hautausmaan intiimisyys kyllä meni ja harras tunnelma katosi.


Sipulikattoinen kellotapuli vuodelta 1775


Edellinen  1700 luvulla rakenettu kirkko paloi sisällisodan aikana 1918, Venäläsiten ampumista kranasteita johtuen. Kirkon poltto tapahtui pääsiäislauanttain aamuna 30. maaliskuuta 1918.  Noormarkkulaiset jäivät ilman kirkkoa ja tilapäiseksi kirkosi vihihitiin  vanha meijeri, nykyinen myllykartano urheilukentän vieressä.


Uuden kirkon rakentaminen aloitettiin vasta 1931 A. Ahlström Osakeyhtiön vuonna 1927 Antti Ahlströmin syntymän satavuotisjuhlan kunniaksi tekemän lahjoituksen turvin. Lahjoitukseen sisältyivät myös arkkitehti Armas Lindgrenin tekemät piirustukset.  Käytöön uusi kirkko vihitiin 1933.  Kirkon ovet on auki näin kesäisin kun se toimii tie kirkona.


Jatkoin matkaa kirkoltta pitkin vanhan vaasantie kevyenliikenteenväylää.  Valitsin reitin siksi kun täällä on pyörtiet kunnossa ja voi sandaleillakin kävellä pekäämättä hiekan jyvän kenkään joutumistta. Diabeetikkon pitää pitää huolta jaloistaan ja vältää turhia hiertymiä ja muita ihovaurioita.


Aunen tieltä näkyy Noormarkunjoen  toisella pulella sijaitsevan Eva Alhströmin sairaalan vesitorni


Snällintien risteyksessä olen jäänyt auton alle niihin aikoihin kun tämä kevyenliikenteen valmistui 1980 luvun loppupuolella.  Olöin juuri ssanut verstaalta tunturi senaatorista tehdyn kilpapyörän.  Pitihän sitä heti testailla ja tuli Hurtilan kanssa ajettua kilpaa, hän autolla ja minä polkupyörallä.  Tähen Snällintie risteykseen asti kaikki meni hyvin, aika tasvauhtia pääsimme, minä kyllä vähän jäljessä.   Mutta sitten kivanajo katkesi kun nuori kaunis nainen ajoi kolmiontakaa kylkeeni ja minä lensin pyörän selästä tuonne suojatiemerkin  paikkeille.  Tapahtumasta on pieni muistikuva, vasemman silmän ohi lensi jokin tumma kappale ja se paljastui myöhemmissä tutkimiskissa auton eturekisterikilveksi. Vasemman puoleinen poljin oli sen repäissyt auton keulasta pois.  Vauhtia ja voimaa oli  silloin yli oman tarpeen.  Pysyviksi muistoiksi jäi vasemman silmäkulman 13 tikin arpi, mikä kyllä jää muavastim kulmakarvojen alle piiloon.  7 tikin leuan arpi on näkyvämpi vamma.  Siitäkin olis kerrotavaa kun istuin maantiekadulla plastiikkakirurgin vastaanotolla, mutta jääköön toiseen kertaan.


Vanhalla Vaasantiellä on Noormarkku-Finbyyn kyläyhdistyksen ilmoitus taulu  ilmoitustaulu http://www.noormarkku-finpyy.fi/  Olen varmaan jäänyt ajasta jälkeen mieletäni Finbyyllä ja Noormarkulla oli alkujaan omat kyläyhdistyksensä, ne ovat varmaan yhdistyneet , tiedä häntä ...


Vanhalla Vaasantiellä tuli todistettua seki ettei Itellan ole tarkoitus palvella asiakita parhaalla mahdollisella tavalla vaan liikelaitoksena kerätä mahdollisimman suuret voitot omistajan pohjattomaan kukkaroon.   Autojakeluun siiryttäessä on tien toisella puolella asuvien postilaatiko samaan riviin toisellepuolen tietä autojakelua helpottamaan.  VanhallaVaasantiellä on melkoinen  liikenne niin Itella on tehnyt postin haun asiakaalle turvattomaksi  omaa ahneuttaan.


Suurta meteliä ei ole tästä vaaranpaikasta pidetty kun pelkona on että Itella siirtää postin jätön paikaksi yhteisen laatikon kirkolle, pitemmän matkan päähän.  Jos Itellalle  halutaan kilpailu niin pitää tarjota parempaa palvelua, siitä ollan valmiita maksamaankin vähän enemmän.  On tässä Noormarkkulaisille kuntapäättäjille viestin vienti paikka  Postilaatikojen puolella sijaitsee Galleria Ekqvist  joten yritäjyyttä palvelemaan pitäisi tässäkin kohdin olla suojatie, se houkutelisi paremmin taidenäyttelyä poikeamaan.


Tästä matkani jatkui Forssintielle,   mutta siitä enmän huomenna. Tänään pitä pitää lepopäivä ja odotaa jospa Noormarkussakin sataisi vilvoitavaa vettä.  Ilmatieteenlaitoksen mukaan porissa sataisi kolmen aikaan vettä, mutta voisiko tuota ennustetta usko kun nyt taivas on pilvetön.  Pelkona on se että tietysi menään aivan ääripäähän ja saa vileene myskyisästi

Pasi Rainiola Kiitos, hienoja kuvia. Jos vaikka tähän kommentoisin muutamaa kommenttia blogista ja tiedoksi samalla muillekin Kirjaston rakennustyöt entisen kunnantalon muuttamiseksi alkavat tänä vuonna. Kaava-asiat ovat tätä hanketta viivästyttäneet. Mitä tulee muihin liitossopimuksen kohtiin ja lähinnä liittyen kevyenliikenteenväyliin, niin kaupunki on kyllä osoittanut rahaa niihin, mutta kun ovat valtion ELY-keskus) hoidossa ja myös siten osarahoitteisia, niin sieltä ei ole rahaa luvassa pitkään aikaan. Edes pääväyliin ei tahdo varoja löytyä. Parempia aikoja odotellen siis.

Teuvo:  Hallinto on siis liian hajanasita ja byrogaatista.  Rahat kyllä riitträsi tälaisiin pieniin hankeisiin jos ylipäätään rahavirtoja halitaisiin siten ettei ne lähtisi maasta pois.  EU:n kautta esimerkisi maataloustukien kierrätäminen on  hölmöläistten touhua, vähemmillä kierrätyskuluilla saataisiin enemmän aikaan kotimaassa.


Mutta tulisi edes ukkonen että vois salmoita kuvatKUVA
©2014 Rick Nettles
Double Strike 07/26/14
Peoria, Arizona


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti