Teuvon kuvat

Teuvon kuvat

keskiviikko 16. heinäkuuta 2014

Ätshii!!!.....

Oneksi Noormarkussakin on pikkaisen yöllä satanut vettä.  Sade toi nuhanenille vähän helpotusta.  Kaikki  heinät ja pujot ovat nyt helteen jäljiltä kukassa.


Pujo (Artemisia vulgaris)  kukki punaisin kukin 


Pujoa on käytetty liharuokien maustamiseen. Pujon lehdet edistävät ruuansulatusta ja pehmittävät lihan.  Lihakeitoon ei kuitenkaan kannata laitaa pujon lehtiä roppakaupalla vaan hillitysti pari kappaletta.  Pujo sisältää   myrkyllistä tujonia ja on siten  varsin karvaan makuinen. Pujon sivuversot kukkivat uudelleen syyskuussa ja kukinta voi jatkua ensimmäisiin yöpakkasiin asti.

Hämähäkillä ei varmaankaan ole ollut vatsanpuruja kun se sulataa ateriansa etukäteen ennkuin imee ravinnon mahaansa, saaliista jää pelkät kuoret jäljelle.


Kimalaisia ja mehiläisiä on ollut vähänlaiseti rypsipeltoja pölyttämässä ja pelätään että sadosta tulee huono, aamutelevisiostta kuulin


Leppäketuuja on viimevuotista vähemmän Museotien Balkaninpallo ohdakeessa, kirvoja sitäkin enemmän.  Nämä Museotien balkanninpallo ohdakeet eivärt ole karulaisia vaan ovat taineet olla ennen paikalla olleen kiinteistön koristekasveja.


Heinäiä on joka puolella ja ne kukkivatKeskikesällä kukkivat heinät, joista ainakin 40 lajia tuottaa allergisoivaa siitepölyä.  Noormarkussa ei enää taida varsinaisia heinäpeltoja olla.   Entisaikaan niitä oli vähän joka nurkalla kun oli lehmiäkin melkein joka töllissä.

Noormarkunjoen rantamaisemaa matonpeupaikan suunnasta katsoen.  Taustalla avantouimareiden sauna ja uimaranta


Valokuvaaja ei ole heinät saaneet aivastamaan


Jättipalsami (Impatiens glandulifera)  on aloittanut kuintansa.  Ajattelin kerätä jättipalsamin siemenkotia ennenkuin ne räjähtävät.   Voisin sirotella siemeniä naapurin ukon kisuaksi kun se on kaatanut takapihan kaikki kukkivat kasvit etten saa siellä enää ötököitä valokuvata. Ötököiden valokuvaminen jotenki ärsytii ukkoa vaikkei talossa kukaan asukkaan.   Jättopalsami on Himalajaltata tullut koristekasivi mutta sitä voi käytää myös ruuan lisänä, nuoret versot ovat  käytettävissä parsan lailla.
Maitohorsman lehdissä on runsaasti C-vitamiinia, paras horsma aika on tainnut mennä jo ohi kun Maitohorsma on parhaimmilaan keväällä  ennen lehtien kasvua. http://yle.fi/uutiset/maitohorsma_on_suomalaisen_luonnon_oma_parsa/6148673    Minä odotan että maitohorsman kukintaan tulisi perhosia valokuvattavaksi.


On taas porin kaupungin tekniselle palvelukeskukselle pieni työtehtävä.  Noormarkun keskusta Finpyyntiestä erkanee Kuurintie.  Alkumatkasta sen molemmin puolin on kevyenliikenteenväyl, kansanomaisesti pyörätie.  Toinen puoli jatkuu Rauhalammintielle asti.  Toinen puoli lopuu kerrostalo Postimirkun pihan liittymän kohdalle.  Siitä kuitenkin kuljetaan paljon Mäkelänkujalle ja terveysaseman suuntaan.  Tähän tarvittaisiin suojatie ja hidastetöyssy kun Kuurintietä ei kukaan aja yleistä taajamanopeutta 40KM/h


Hiljaisempi rengasmelu parantaisi taloyhtiöiden asumismukaavuttakin   Kuurintie ja  Mäkelänkujan risteys  Mäkelänkujalta katsoen.  Pienellä panostuksella Noormarkun keskustasta saataisiin turvalisempi ja kaupukimaisempi


Pohjois-Pori

Aluetiemestari Markku Lehtonen  voisi joskus tulla kävelemään Noormarkun keskusta kevyenliikenteen väylät jotta oppisi tietämään Noormarkun liikenne olot.
puh. 044 701 1624
e-mail: markku.sr.lehtonen(@)pori.fi


Griinpiis Jääkarhu porin kiejurinluodon uimarannalla  Kuva Nokia Lumia 920 HPV


Porin kaupungin ympäristövirasto suosittelee Kokemäenjoen kalan syömisen välttämistä toistaiseksi, kunnes tutkimustietoa kaloista saadaan. Saa jakaa.
Kokemäenjoessa ollaan aloittamassa koekalastuksia Varsinais-Suomen Ely-keskuksen toimesta. Tuloksista tullaan pyytämään Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran arvio.
pori.fi

Muista myös:  Pihlavanlahdesta nikkelivesi virtaa nopeasti Porin edustan Natura-alueelle.

http://www.uusisuomi.fi/kotimaa/70562-suomen-historian-suurin-nikkelivuoto-koskaan-syke-myrkkyvesi-virtaa
Taitaa tulla Jyrki Kataiseta euroopan tai jopa koko universumin vihatuin mies jos kyykyttää  EU talouden samoin kuin suomen kansantalouden.

EU-parlamentti on hyväksynyt Jyrki Kataisen talouskomissaariksi.


http://www.iltalehti.fi/uutiset/2014071618493867_uu.shtml


Corriere kuvailee Kataista “taloutta vahtivaksi haukaksi” ja uskoo hänen ajavan liian kovaa säästöpolitiikkaa. Lehden mukaan edellinen suomalainen talouskomissaari Olli Rehn oli “kova” ja uusi talouskomissaari Katainen on “jäätä”.

http://www.uusisuomi.fi/kotimaa/70583-tyly-arvio-jyrki-kataisesta-harry-potter

Riitta Lakso-Adamsson Turha toivoakkaan, että Katainen saa talouskomissariona juurikaan päätäntävaltaa. Suurin valta talousasioissa on edelleen Saksalla= Angela Merkel ja Ranskalla, ne sanelevat käytännössä kaiken, kanto sitä salkkua sitten kuka tahansa. Ja mitä tuo nyt edes 4 kuukauden aikana edes ehtikään ?Porin kaupunginjohto haluaa luopua kiistellystä Hevosluodosta asuntomessujen 2018 paikkana. Messut pidettäisiin vain Karjarannassa.

http://yle.fi/uutiset/pori_luopumassa_kiistellysta_asuntomessupaikasta/7358924

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti