Teuvon kuvat

Teuvon kuvat

tiistai 17. kesäkuuta 2014

Kylläpä erikoista säätä pukkaa, vaarantaako satoa?....Yes special weather fest ....Till någon speciell väder fest ....Sí fest clima especial.....是特殊天气巨星...はい、特別な気象フェスト............Да специальная погода праздник ..........Si fest tempo speciale .........Ja speziellen Wetterfest ........Da Fest vremea special .........Oui fest météorologique spécial .... ....Sim fest clima especial ....

En tätäkään vielä tähän ikään ole saanut kokea kun Aurinko paistaa ja sataa rakeita.   Eilen illalla se jo Noormarkussa  / porissa alkoi.  Kauhia rapina ikkunalauloiddalla kun muutaman millin kokoiset rakeet ikeytyivät pellille.
Aurinko paista ja rakeita sataa, ei sentään lunta

Pomarkusta pohjoistuuli saateli tälläsia kapeita sadepilviä Noormarkun taivalle,  Ne lipuivat parissaminuutissa Noormarkun yli mutta niitä tuli monta sarjassa muutaman miinutin välein.

Auringon ja tumman sadepilven kontrasti oli niin suuri ettei tämän parempia säteitä aurinkoon saanut, mutta jotenkin erikoinen kokemus juhannusviikolla 2014


Täna aamuna sama peli taivaalla jatkui. Aamu aurikossa rakeetkin sai näkymään


17.06.2014 klo Am 9.00 + 7.7 astetta Luoteistuulta 7 metriä/ sekunnissa


Eila Helmi Sanos muuta, välin tulee rakeita, räntää ja paistaa + kylmä kova tuuli päälle. Tuskin enää juhannuksena voi huonommaksi muuttua.Pienemmät yrtti purkit nostetiin eilen parvekeelta sisätiloihin kun illalla lämpötila painu alle kymmenasteen.  Mutta mitenkähän käy perunasadon.  Eilen pintaan nouseet peunanlehdet ovat ruskistuneet.  Viikonverran pinnalla oleet ovat vielä vihreitä, mahtaako joutua  turvautumaan ruotsalaisiin perunoihin.
Markulla   on myös perunankasvatus ongelmia.

Markku Mäkelä
Pari kysymystä teille jotka olette viljelleet perunaa muuallakin kuin perunapellossa. Tässä muovisaaviin 10.5. istuttamissani perunoissa on noin 80 cm pitkä varsi ja kokoajan vain kasvaa, mahtaako juuressa olla uusia perunoita vai kasvattaako vain vartta? Säkeissä olevat siiklit on istutettu kahteen eri aikaan, varhaisimmissakin on pitkä varsi, toissa viikolla istuttamani ovat maltillisimpia varren kasvun suhteen. Toinen kysymys jos haluaisi vaikka joulukuussa uutta perunaa syötäväksi niin kasvaako peruna esim. ikkunalaudalla niin että se kasvattaisi juureensa uusia perunoita.

Johnny-Kai Forssell Peruna kasvaa vaikka sängyn alla, märissä sanomalehdissä!! Monet joulu-uudetperunat olen kasvattanut siten.

Martta Niskanen Viime kesänä meillä innostui varsi kasvamaan, ja valitettavasti sato oli huono.. Nyt meillä pinnassa, ja näyttä tukevammalle. Saas nähdä, kuinka käy.

Terhi Sarmiala Mun äidillä oli tapana kepin kanssa piiskata liian pitkiksi venähtäneitä perunanvarsia. Tekivät sitten mukavammin mukuloita. Naapurin emäntä oli kovin kyllä touhua ihmetellyt.

Markku Mäkelä Eli perunan  varret poikki?

Terhi Sarmiala Ei ne kepillä hakkaamalla poikki menneet, mutta sen verran vaurioituivat, että lakkasivat kasvamasta. Olen kyllä nähnyt ihan niitettyjäkin perunapeltoja.

Pirjo Laine Onko saavissa reijät pohjassa? Perunaa ei saa liikaa kastella

Terhi Sarmiala Sama vanha viisas äitini sanoi, ettei peruna tarvii vettä ennen kuin kattilassa.

Riitta Ranne Pitää antaa kasvaa kukkimiseen saakka! Sitten voi vaikka vähän niitä varsia katkoa.

Tarja Toiviainen-Mäkelä kasteluveden joukkoon kannattaa laittaa lannoitetta muutaman kerran kesässä. Perunat kannattaa myös istuttaa esim. ämpäriin vähän eri korkeudelle etteivät ne kosketa toisiaan tulee parempi sato esim. 3-5 perunaa. Kastelu alussa vähäisempää ja sitten listätä varren kasvaessa. Sitä voi välillä katsoa mullan joukosta miten perunat kasvavat.. vaikka kasvaa vartta, ihan hyvät perunat mullan alla yleensä.

Maija-Liisa Metsäpalo Meillä isäntä laittaa perunansa puutarhakompostin suojiin, josta ne sitten jouluaattona käy kaivamassa. Ihania ovat olleet joka vuosi!

Tarja Sola Markku ethän ole lannottanut liikaa , tämä kasvattaa isoja varsia ja sato jää vähäksi. Istutuksen kanssa vähän perunalannotetta. Vielä sanotaan että perunan pitää kukkia ennen koko satoa saa.

Suomeen kylmää ja märkää: "Hyvin hälyttävää"

Ilmastonmuutos aiheuttaa Euroopassa suurempia satotappioita ja kasvavan elintarvikepulan, uusi tutkimus varoittaa.

        
http://www.taloussanomat.fi/uutiset/2014/06/17/suomeen-kylmaa-ja-markaa-hyvin-halyttavaa/20148541/12

Kylmä oli viime yö. Hallaa monin paikoin ja pohjoisessa myös yöpakkasta. Kylmintä oli Saanatunturilla, pakkasta - 6,2 astetta. Kaikkien aikojen kylmin lukema kesäkuulta on -7 °C, v. 1962. -MattiHuuEi Noormarkussa sentään lunta ole satanut niinkuin  Rovaniemellä

Hemmo Koskiniemi  Rovaniemi 
Kuva: Juhannusviikolla 2014

Karvia on lähempänä Poria, sielläkin on satanut lunta


Olavi Viitasaari    Karvia  Säätila hetki sitten. Hyvää juhannuksen odottelua !
Kuva: Säätila hetki sitten. Hyvää juhannuksen odottelua !


http://www.kaleva.fi/uutiset/kotimaa/katso-lukijoiden-kuvia-juhannusviikko-ja-lunta-sataa/667523/#.U5_RIOv1bZA.facebook

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti