Teuvon kuvat

Teuvon kuvat

perjantai 13. kesäkuuta 2014

Keskiviikkona perhoset lensivät...Wednesday butterflies flying ...Onsdag fjärilar flyga ...Miércoles mariposas volando.....水曜日の蝶は飛んで..........周三蝶飞.......Среда бабочек, летающих .........Mercoledì farfalle che volano .........Mittwoch Schmetterlinge fliegen ........Mercredi papillons volant .... ...Borboletas voando quarta-feira ...

Kylläpä säät nyt vaihtelee,  Lumeton talvi ja aikainen kevät sai ihmismielen toivomaan että kesä olisi pitkä ja lämmin.  Lämpöäkin on riittänyt, mutta taitaa näitä alle viidentoista asteen päiviä silti olla enemmistö.  Perhoset kaipaavat lämmintä säätä ja auringonpaisteta lentääkeen kukaasta kukaan paritelukaveria etsien.  Kekiviikona 12.6.2014 viimeksi oli sellainen sää jolloin perhoset lentelivät.  En niitä montaa nähnyt, mutta pari sellaistakin mistä minulle ei ennen ole ollut näköhavaintoa.  Tai ei  ainakaan muistijälkeä niistä ole säilynyt hatarassa päässäni.


Mustatäplähiipijä (Carterocephalus silvicola)


Se on vähän kumma juttu kun minä näen jonkin minulle tuntemattoman perhosen niin se palajstuu yleiseksi tai hyvin yleiseksi suomessa.   Mustatäplähiipijä on melko yleinen Rovaniemen eteläpuollella.Minulla oli matkassa Sigman 120 - 400mm objektiivi kun sillä kelpo lähikuviakin 1.5 metrin päästä kohteesta ,  Nyt vaan jännitti uuden perhosen tavatessa ja kuvista tuli vähän hätäisiä, mutta saataa olla hyvä että välimatkaa kuvattavaan oli vähän enemmän ettei se lehahtanut karkuun .

Mustatäplähiipijän siipien kärkiväli on 28–31 mm. Sen siivissä on oranssinkeltaisella pohjalla tummia läikkiä


Mustatäplähiipijän toukka syö heinäkasveja joten se oli tyypilisellä paikala poseeramassa.  Metsäkurjen polivakin havaino alueelta löyty, ne eivt vaan vielä ole kukassa,  aikuinen Musttaplähiipijä käyttää sen ravinto ruuakseen.

Muutaman askeleen päässä männyn rungolla istui Metsämittari (Ematurga atomaria) sillä on niin hyvä suoja väri että sitä ei oikein hyvin havaitse, tätäkään en muista ennen tavaneeni vaikka metsissä olen kulkenutkin.  Metsämittari on metsäisten seutuje yleinen mittariperhonen


Tämä Metsämittari oli niin hankalassa paikassa että 1.5 metrin lähin tarkennusetäisyys kävi liian pitkäksi, jos vielä olisin perääntynyt niin olisin joutunut ison kiven takaa kuvamaan ja sitten siipiväliltään  22 - 30 mm  perhonen  olis kadonnut kuvasta.  Tämä taitaa olla haeastaväristä johtuen naaras.


Tämä ruutuperhoselta näyttävä on saman koinen kuin edellä oleet perhoset.  Ruutuperhonen on isompi, siipien kärkiväli on 4-5 senttiä. Tämä ei ole niin iso


Facebookista  https://www.facebook.com/groups/20068130028/?fref=ts    Suomen perhoset sivustolla saa kyllä hyvää tunnistusapua ja siellä tämä tunnistettu ruutumitariksi vaikka pieni onkin.  Sivustolla on myös hienoja perhoskuvia muuteen vaan katseltavaksi jos kiinostusa perhosiin on.


Ampiaisia, mehiläisiä ja kimalaisia on esiintynyt suhteelisen vähän tänä keväänä.  Kartanokimalainen pölytti juhannusruusuja jotka kukkivat iloisesti ennen torstainvastaisen yön rankkasadekuuroa.Facebookisssa on Mu pori o kaunis sivusto https://www.facebook.com/muporiokaunis?fref=ts  ja se julkaisee myös kuvia Porilainen ilmaisjakeluprinttilehdessä.  Mu pori o kaunis sivusto taitaa kuitenkin olla kovin nurkkakuntainen kun tätä kuvaa Lasilasta ei ole jaettu kun Lassila on kaikkein syrjäisin porin kaupunginosa kunnes Lavia liitos toteutuu.


Lassilan  joki


Aika näytää miten Lavia tulee esiin näillä sivustoilla sen jäkeen kun siitä 2015 alusta alkaen tulee uusi osa poria.  Nyt heti pitää pyytää Kairilalaisilta anteeksi kun en tuolla alussa heitä mainunnut.


Tästä perjantaipäivästä ei taida ihan yhtä märkä päivä tulla kuin eilen oli, ilmatieteenlaitos lupaa että ilta yhdeksänaikaan aurinko pääsisi pilven takaa paistamaan.  No ompa hyvä luku sää, nyt on menossa Kari Hotakainen Luonnon Laki  Se kertoo Rautalan auto kolarista ja toipumisesta.  Olen päässyt jo kirjan loppupuolelle ja vähän meni sekaiseksi kun Rautalan Plan kummipoika Baindul Bockarie Siera Leonesta  rupesi soittelemaan aikuisena, ja saapui Rautalan kotiuduttua siaraalasta ovikelloa soittelemaan,  tämä juoni ei oikein mielestäni tähän saisraskertomuseen sovi.  Kolarista toipumisen kertomien olisi realisisempaa kun kertaa kuolweman tuolla puolen on käyty.

Kiitos että viihdyitte seurassani tänäänkin, huomenna aurinko taas paistaa risukasaan. Tänään on kyllä 13. päivä ja perjantai ja tapaturmapäiväTilastot osoittavat karulla kielellä, että humalaisen tuuria ei ole. Niin tapaturmien uhrit kuin esimerkiksi tulipaloissa kuolleetkin ovat hyvin usein humalassa.
Tänään vietettävä Tapaturmapäivä muistuttaa, että selvin päin kesä on turvallisempi.
www.tapaturmapaiva.fiVielä iso kiitos Porin kaupungin puisto-osatolle  Kesäkukat ovat saapuneet piristämään Noormarkkulaisten arkea Lampoudin sillan kaiteisiin
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti