Teuvon kuvat

Teuvon kuvat

keskiviikko 9. huhtikuuta 2014

Rakkaus tuli lentäen, makrokuvattavaksi ......Love came by plane, macro for a photo ......Kärlek kom med flyg ......Amour est venu en avion ..Kærlighed kom med flyet .........Любовь пришла на самолете....愛は飛行機で来た...... .............Liebe kam mit dem Flugzeug ....Amore venne in aereo ........

Tai ei se mitään rakkautta ollut, pelkkää lisääntymisviettiä.  Eilen iltapäivällä pilvi väistyi Noormarkussa auringonedestä ja pääsin pitkästä aikaa lueskelemaan parvekeelle.  Nyt on menossa Max Mantereen Räsynukke rikosromaani.   Rikosromaanit ovat siitä hyviä etei niiden lukemiseen tarvitse kovin paljon keskittyä ja parvekeella on aina sen veran hälinää mikä vie silmät tekstistä aina ajoittain muualle, se västäräkkikin on vielä tulematta pihanurmelle.   Aina välillä kuitenkin pitää silmäille pihaan, jospa jo.  No ei tullut västäräkkiä mutta västäräkin eväät kyllä.  Outo musta möykky lensi vasemman silmäkulma ohi ja kiiniitti välittömästi huomion siihen mikä outo otus nyt. tuli.  Katseen kohdistaminen kohteeseen selvitti ettei kysessä ollut mikään ihme vaan kaksi kärpästä jotka jo lennossa olivat kietoutuneet yhteen ja tulivat aurinkoiselle seinälle jatkamaan rakasteluaan.



En tietenkään taa ollut ajatellut että lukuhetken aikan kameraa tarvitsisi, ei muuta kuin vauhdilla kameraa sisätiloista hakemaan,  siinäkin väärä objektiivi.  Onneksi Sigman makro objektiivi oli odottamassa kamerakaapin päällä eikä sisällä josta sen löytäminen olisi ollut hidas toimenpide.  No linssit vaihtoon ja takaisin parvekeelle kärpäsiä valokuvaamaan.  Näin alkoi tämä tänvuden 2014 makrovalokuvaus aika.



Talven kärpäset viettävät yleensä horroksessa erilaisissa koloissa. Ne lähtevät liikkeelle keväällä lämpötilan noustessa. Kärpäset ova talon etelänpuoleisella seinustalla  lenneleet jo muutan viikon, mutta nyt 8.4 oli jo niin lämmin että ulko kärpästen lisääntymisaika alkoi.  Kärpäset ovat ongelma kun ne ovat  navetoissa tai jossain muualla missä ne pääsevät temmeltämään lannan seassa. Silloin ne levittävät pakteereja.  Sitä en tiedä mihin kärpäset kerrostalon nurkissa muniin mutta joka kesä niitä kuitenkin on ollut vaikkei nyt kiusaksi asti.  Viime kesänä kasvatimme parvekeella tomaatteja ja avomaan kurkkua pienissä kukkalaatikoissa ja niiden lannottamiseen käytimme  Berner  Green Carre Luomu yleislannotetta, joka on kaviperäinen luonnon tuote, se houkutteli tuoksullaan kärpäsiä tavallista enemmän parvekelle.  Nämä ovat varmaan niitten jälkeläisiä.  Mistään suuresta kärpästen invaasiosta ei ole kysymys joten lennelkööt nyt rauhassa jolleivat nyt ihan suuhun änkeä.


Tässä on  päivän erotiikkapläjäys.  Käänteinen dimorfismi, naaras on isompi koirasta. HYönteis maailassa käy usein siten että kun uros on täyttänyt tehtävänsä siitiöiden luovutuksessa, niin se tulee naaran toimesta syötyä tai muuten vaan tapetuksi.  Uros kärpäsnen saataa kyllä pelastua kun sa pääsee pälimmäisenä olessaan lentämään pois.  Tosin saataa se olla kovikin lujasti kiinni naaraassa kun kerta naaras sen selässään ,lenntämällä tuohon seinälle kantoi.


Kärpäset (Brachycera) ovat kaksisiipisiä hyönteisiä. Kärpäset ovat yleensä lyhyitä ja leveitä ja niillä on lyhyemmät jalat kuin sääskillä. Suuret verkkosilmät miltei peittävät pään. Kärpäset ovat nopeita ja kestäviä lentäjiä. Huonekärpänen (Musca domestica), joka kuuluu varsinaisten eli sukaskärpästen heimoon, levittää monia tauteja. Se on n. 8 mm pitkä, mustan-ja harmaankirjava, uroksella on kellertävät laikut takaruumiissa. Muita kärpäsheimoja ovat muun muassa kukkakärpäset, juurikärpäset, petokärpäset, paarmat, mahlakärpäset, täikärpäset ja raatokärpäset.
Suomessa on tavattu yli 3800 kärpäslajia


Jaoin tämän kuvan parittelivista kärpäsestä  facebookissa Suomalaine Luonto sivustolle muttei sielläkän kukaan osannut näille kärpäsille nimeä antaa.  https://www.facebook.com/groups/318403468268899/516911128418131/?notif_t=group_comment

Kevät edistyy muutenkin Noormarkun kevään ensimmäiset toppahousuttomat sääret




Koiraaqtkin alkavat parveilla.  Kylille kaksipyöräisellä ilman vakuutusta ja kypärää, kova jätkä


Sorsat ovat puolisukeltajia


Maanantaina satoi hieman, sen verra että katupöly eilentänyt.  Tänään Aurinko paistaa pilvettömältä taivaalta.  Viikonlopuksi on tulossa vesiateita.  Saisi sataa senverran reippasti että loputkin katuppölyt  valuisivat kaupungin viemäreitä tukkimaan ja pois hengitysilmaa pilaamasta.  Nämä viikonlopun huonommat säät ovat siitä mielenkiintoisia että jo töissä ollesani työviikon säät olivat kauniimpia ja hienompia kun viikonlopun joka vapaa-aikaa.  Siinä mielessä ei näytä maailma muutuneen , säät ei suosi tehdastyöntekijää vieläkään.

Telkkä vesisatteessa




Tänään riittää auringon paistetta koko maahan


Hyvää huomenta Pasilasta! Vielä tänään ja huomenna on aurinkoista suurimmassa osassa maata. Perjantaiksi odotellaan sateita lännestä. Ensi yö on jälleen pakkasyö. -Seija






Tekee hyvää kotimaiselle kysynnälle ja tukee hallituksen 200000 työpaikan luomis tavoitetta....http://www.ts.fi/uutiset/kotimaa/616446/Ytvauhti+kiihtyy+kunnissa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti