Teuvon kuvat

Teuvon kuvat

maanantai 25. helmikuuta 2013

Jäniksillä oli ollut treffit, Kanista edullista liharuokaa …Rabbits had been dating, Rabbit meat to cheap food....Kaniner hade dejta, Kaninkött till billig mat....Conejos había estado saliendo con,Carne de conejo para la comida barata., ...Coelhos estava namorando ...Kaninchen waren aus ...Konijnen waren uit ...Króliki były randki ...Les lapins avaient été datant ...I conigli sono stati incontri ...Кролики были знакомства ...ウサギは交際していた...兔子已經被約會......Κουνέλια είχε χρονολογείται ,Κρέας κουνελιού για φθηνά τρόφιμα.,...

 

Havulinnan mäen rinteessä oli kahdet jäniksen jäljet ja niitä seuraamalla pääsi tapahtumapaikalle.

jälkiä ei varmaan mitään hyvää 026

 

jälkiä ei varmaan mitään hyvää 029

 

Metsäjänikset saavat 3–15 poikasta vuodessa 1–3 eri poikueessa. Tavallisesti lajilla on kaksi poikuetta vuodessa. Kiima alkaa helmikuussa. Naaraan tiineys kestää noin 40 vuorokautta. Naaras jättää pennut omiin oloihinsa tuntikausiksi, ja palaa imettämään niitä ajoittain. Pennut ovat lähes hajuttomia, mikä edesauttaa niiden selviytymisessä pedoilta. Pennut pystyvät huolehtimaan itsestään runsaan kahden viikon ikäisinä.

Kani on jäniksen sukuinen kesytetty nisäkkäisiin kuuluva eläin ja se kesytettiin alunperin lihan ja nahkojen takia.  Kani (lat. Oryctolagus cuniculus) saavuttaa parhaimmillaan sukukypsyyden jo 6-viikon ikäisinä eikä se vie isoa tilaa. Jopa parvekkeelle mahtuu hyvin muutama kanihäkki ja nopean lisääntymisen johdosta siitä saa ympäri vuoden lisäravintoa näin epävarmoina aikoina kun ei tiedä mitä kaupan eineksissä on. Eikä ruuan hinta ainakaan laske. Joten Kanista saa helpolla apua työttömänperheen tai muuten köyhän ruokavalioon. Kaneja syödään maailmassa eniten kanojen jälkeen. Niitä ei kuitenkaan suomessa ole kaupan hyllyllä joten pitää alkaa oma ruokakanin kasvatus.  Elintason noustessa kanille kävi kuin hevoselekin, siitä tuli lemmikki ja suomessa unohdettiin sen ravintoarvo. Minullakin oli vielä 1970 luvun loppupuolella kavereita joiden perheessä kasvatettiin kaneja ruoaksi.

 

Vähän hienostuneempi Kani resepti

Kania sinapissa

1 Kani

3 rkl pehmeää voita
suolaa, mustaapippuria
2rkl tuoretta rosmariinia
3-4 rkl dijonsinappia
2 dl kuivaa valkoviiniä
2 valkosipulinkynttä
2 dl kuohukermaa
1 prk crème fraichea

-kuumenna uuni +175c:een. Leikkaa kani kahdeksaan osaan, hiero voi, mausteet ja sinappi sen pintaan. Aseta palaset uunivuokaan, lisää valkoviini ja valkosipulit kuorineen ja paista uunissa noin 25-30 min. Sekoita kerma ja crème fraiche keskenään ja valele kanit ja kypsennä vielä 25-30 min. Jos kastike on liian paksua, lisää joukkoon kiehuvaa vettä, tarkista suola ja tarjoile salaatin ja vihannesten tai riisin kera.

 

 •  

 • Mykonoksen kanipata - Reseptit | Makuja

  www.makuja.fi/reseptit/mykonoksen-kanipata/

  14 erilaista reseptiä tälle ruokalajille Näytä kaikki reseptit. Viidelle: 2 kg kania (luineen); suolaa ja valkopippuria; 1 dl vehnäjauhoa; 6 sipulia; 3 valkosipulinkynttä ...

 •  

  Näin nyljetään kani - ammattilainen opettaa MasterChef ... - Ruutu.fi

  arkisto.ruutu.fi/video?vt=video&vid=306942

  7.2.2013 – Lihanleikkauksen rautainen ammattilainen Pertti Autiosaari tulee MasterChef-keittiöön vieraaksi näyttämään kilpailijoille, miten kani nyljetään.

   

  • Markku Kulmala Täälä "jänis"paistit päätyvät yleensä tupsukorvan (ilves) ruoka pöytään

  Maija-Liisa Malinen omavaraislihantuotantoa kanista.... kiintoisaa, vaikka karmiikin tämmösen kasvissyöjän selkäpiitä!!

   

  Susanna Joki hihii meidänkin viereisellä pellolla ovat vemmelsääret mellastaneet.

   

   

  Joku muukin oli käynyt ruikkimassa

  reviirimerkin hangelle. Kovin pieni kellertävä merkki on mutta kyllä se kuvassa näkyy kun tarkkaan katsoo. Epäilen kettua kun sellaisen aiemmin olen Noormarkun kyläraitilla omin silmin nähnyt.  Varma en tietenkään voi olla.

  jälkiä ei varmaan mitään hyvää 006

  Tätä reviirimerkkiä ei ole kovin hätäisesti ruiskittu kun on ehditty vähän sen ympärillä tepastella.

  jälkiä ei varmaan mitään hyvää 007

  Noormarkunjoen jäätä pitkin se oli Myllykosken saareen tullut

  jälkiä ei varmaan mitään hyvää 010

   

  Käyntikorttia parempaa mittakaavan osoitinta en nyt tähän hätään keksinyt.  Käyntikortti on 87mm pitkä ja 50+mm leveä.  Joten ei tämä ainakaan kissan jälki ole

  jälkiä ei varmaan mitään hyvää 018

  Vai onko kaski eri nisäkästä hangella kulkenut. Kulmalan Markku  varmaan antaa opastusta tunnistamisessa.

 • Markku Kulmala Sitä aikaa se nyt on kuvassa on kuitenkin rusakon jäljet tosin kaikki pitkäkorvat ovat niitä vemmelsääriä nuo joen jäällä olevat jäljet mietityttää miksi kynnet näkyvät vaikka jälki on aivan pyöreä olisiko ilveksen varpaan väleissä lunta niin kuin koiralla

 • jälkiä ei varmaan mitään hyvää 021

   

  Myllykartanon parkkipaikankupeessa oleva opastaulu taitaisi tarvita vähän päivitystä…  Ei ole hyvää mainosta vielä toiminnassa oleville yrityksille tämän näköinen opastaulu.  Saattaa näin navigaattori aikana opastaulu olla tarpeetonkin, mutta olen kesäaikaan nähnyt turistien sitä tutkivan. Tarttis tehdä jotain.

  jälkiä ei varmaan mitään hyvää 025

  Kahvitauon paikka

  Ei kommentteja:

  Lähetä kommentti