Teuvon kuvat

Teuvon kuvat

sunnuntai 9. syyskuuta 2012

Luoteistuulinen päivä…Diabetes havainto: aamunkoittoilmiö…A windy day ...Diabetes detection: the morning dawn phenomenon ...Un día de viento ..Detección de la diabetes: el fenómeno del amanecer mañana ....En blåsig dag ...Diabetes upptäckt: på morgonen gryningen fenomenet ...Um dia ventoso ...Ein windiger Tag ...Diabetes-Erkennung: die Morgendämmerung Phänomen ...Un jour de grand vent ..La détection du diabète: le phénomène de l'aube du matin ....Un giorno ventoso ...Rilevamento Diabete: il fenomeno mattina all'alba ...В ветреный день ...Диабет обнаружения: феномен утренней зари ...風の強い日...糖尿病の検出:朝夜明け現象...

 

Lauantai oli kovin tuulinen päivä, mutta muuten oli mukavaa kun pitkästä aikaa oli koko perhe koolla. Noora-Liina lähtee pitkälle kolmenkuukauden ulkomaanmatkalle ja hänet näkee seuraavan kerran vasta jouluna. Sen verran valokuvaajan vietti veti ettei ihan koko aikaa tullut seurusteltua vaan yritin saada kovaa tuulta valokuvattua. Se ei olekaan mikään helppo juttu kun valokuva on kuitenkin pysähtynyt kuva.

tuuli märkä ikkuna 003

Luoteistuuli toi mukanaan kuivempaa ilmaa koko maahan.

tuuli märkä ikkuna 004

Tänäänkin on vielä varoituksia merialueilla
Varoitukset merialueilla

Huomautus veneilijöille: Suomenlahti, Pohjois-Itämeren itäosa, Selkämeren eteläosa ja Saimaa: Luoteistuulta 12 m/s.

tuuli märkä ikkuna 005

Tänään, Sunnuntaina vaikuttaisi olevan kelpo ulkoilusää, mutta kertokaa nyt jos tiedätte mikä vika ikkunoissa oikein on kun syksy tulee niin ne eivät ole ainoastaan ulkopuolelta huurussa vaan niissä on oikein vesipisaroita vaikkei sada.

Alavus ikkuna huurussa

tuuli märkä ikkuna 015

RK on lisännyt kommentin tekstiisi "Luoteistuulinen päivä…Diabetes havainto: aamunkoit...":
Ikkunat ovat todennäköisesti Alavuns ikkunoita.Ne vetävät täälläkin huuruun.

 

Kari IsokivijärviKari Isokivijärvi (Yrittäjä)

Alavus-ikkunoiden, ja ainakin Pihla-ikkunoiden lasit huurtuvat ulkopuolelta. Johtuu siitä, että niiden lämpömenekki on saatu niin pieneksi, että niiden ulkopintaan kondensoituu vettä. Ikkunan lasin pinta jäähtyy yöllä, eikä sisältä tuleva 

lämpö nosta pinnan lämpötilaa. Käy kuin kaljapullolle saunassa. Kostea hiljaksiin lämpiävä aamun ilma tiivistyy kylmälle pinnalle. Ilma pystyy +20-asteisena sitomaan vettä satoja grammoja kuutiometriin, kun kovalla pakkasella se pystyy sitomaan vain muutamia grammoja.

Nooran Elämää

Syksyn univormu - Tässä todisteena viikon takainen asukuva eilen mainitusta syysasusta. Myönnettäköön, että 6.9 hengailin täysin samassa asussa ilman pöllöä. Tämä kuva kui...

 

 

Diabetes havainto: aamunkoittoilmiö

Minulle on tullut outo aamunkoittoilmiö, kun normaalisti syö aamulla ja pistää NovoRapid insuliinia totuttuun tapaan, niin se ei vaikuttanutkaan odotetusti. Aamu sokeri oli 8.5 ja kahdesta aamusämpylästä pistin 6 yksikköä ruokailu insuliinia. Tunnin päästä mittasin sokerit uudelleen ja ne olivat nousseet mielettömästi, 16.5:ten.  Aivan kuin ruokailuinsuliini ei olisi vaikuttanut olenkaan. Muita oireita ei ole, tulehdustilahan nostaa sokereita jo ennen kuin räkätaudistakaan on muita oireita havaittavissa.  En enää muistanutkaan että Satakunnan keskussairaalassa ollessani, silloin kun 1 typ. diabetes minussa todettiin, että joku diabeteshoitaja  mainitsi sanan aamunkoittoilmiön.

En muista että kyseiselle ilmiölle olisi annettu mitään erityisiä kikkoja, jotta sitä ei tulisi, johtuu varmaankin adrenaliinin yms. stressihormonien lisääntymisestä aamulla. Täytyy vaan kikkailla insuliinilla, jotta sokeriarvot ei nousisi aivan  pilviin aamulla.  Niinpä pistin ylimääräisen annoksen ruokailuinsuliinina, 6 yksikköä ja lähdin ulos aamulenkille. Takaisin tullessani sokeriarvo oli 6.5 eli aika kohtuullinen. Nyt varmaan pitää alkaa pistämään heti aamupalalla totuttua enemmän insuliinia. Riskinsä siinäkin tietysti on, mistä sen tietää kuinka kauan tällainen aamunkoittoilmiö kestää. Verensokeri mittauksiakin pitää lisätä. Pitkään olen mitannut verensokerin vain aamuisin ja sillä on hyvin pärjätty kun vajaa kuukausi sitten kävin vuositarkastuksessa, silloin pitkät sokerit olivat 6.5 ja endokrinologian erikoislääkäri Pirkko Korsoff  oikein kehui hyvästä sokeritasapainosta. Diabeteksen kanssa eläminen tuntuu olevan yhtä tutkimusmatkailua oman kehon toiminnasta.

 
Äidin kuolemasta on nyt kulunut neljä kuukautta ja on ollut hautajaiset ,asunnon tyhjentäminen , perunkirjoitusta ym. stressiä aiheuttavaa toimintaa ja tässä saattaa olla syy aamunkoittoilmiöön johon ei ole tullut aiemmin kiinnitettyä huomiota kun omahoito on jäänyt sattuneesta syystä vähemmälle huomiolle.
Stressi on osa elämää

Stressin kokeminen on ihmisen normaali reaktio elämänmuutoksiin, ongelmiin, pettymyksiin ja haasteisiin. Stressi on niin normaali osa elämää, että elimistö reagoi siihen hyödyllisin ja ennustettavin tavoin. Diabeetikolle on tärkeää tunnistaa stressi ja ymmärtää, miten se vaikuttaa verensokeriin. Stressin hallinta on osa diabeteksesi hoitoa. Pitkäkestoinen stressi rassaa ketä tahansa. Diabeetikon pitää muistaa, että se heijastuu myös insuliinin tarpeeseen.

Mitä elimistössäsi tapahtuu?

Kun sinulla on paineita, elimistösi reagoi erittämällä stressihormoneja kuten adrenaliinia ja kortisonia. Nämä hormonit saavat maksan vapauttamaan sokeria. Vaikka stressi yleensä nostaa verensokeria, sinusta saattaa tuntua siltä, että verensokerisi on alhainen. Tämä johtuu siitä, että adrenaliinin vaikutukset ovat hyvin samankaltaiset kuin alhaisen verensokerin oireet. Jos et ole varma onko verensokerisi nousussa vai laskussa, tarkista se mittaamalla. Vasta sitten voit ryhtyä asianmukaisiin toimenpiteisiin.

 

 

Yhdessä tiellä kohti
parempaa diabeteselämää!

Elä kokonaisvaltaista diabeteselämää. Pitämällä huolta itsestäsi ja hoitamalla verensokeritasosi tavoitteeseen, voit elää täyttä elämää diabeteksesi kanssa. Tältä sivustolta löydät tietoa ja työkaluja, jotka auttavat Sinua omalla tielläsi kohti tehokasta diabeteksen hoitoa.

Myös Vesa-Matti Loiri ja Samuli Edelmann elävät täyttä elämää diabeteksen kanssa uudessa Tie Pohjoiseen -elokuvassa. Katso ohessa heidän sekä myös Aake Kallialan tervehdykset tien päältä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti