Teuvon kuvat

Teuvon kuvat

maanantai 28. helmikuuta 2011

Käpytikka( Dendrocopos ) Myllykoskella. Tänään on myös Suomen kulttuurinpäivä.Great Spotted Woodpecker (Dendrocopos) Myllykoski. Today is the day of Finnish culture. Pico picapinos (Dendrocopos) Myllykoski. Hoy es el día de la cultura finlandesa. Thank you very much Nederlands, they became just one hundredth (100) visitor to this blog.

 

Kun Koskikara on jo pian muuttamassa pois , takaisin Norjaan, niin aina tuntuu kuitenkin Myllykoskelta löytyvän jotain uutta valokuvattavaa. Tällä kertaa se oli käpytikka joka Tervalepässä koputteli.  Hangella puun alla oli puun kuoria ja ne erottuivat siinä hyvin kun hanki on niin valkoinen vielä..

Viimeksi Käpytikan sain valokuvattua viimevuoden huhtikuussa (2010)  samoilla seutuvilla, mutta korkeammalla  puussa.  Mutta silloin myös tapahtui, Tikka oli kovin ahkera ja  oikein lastut lensi kun se kovalla nokallaan puuta naputti.  Eilen kuvattu yksilö oli vielä puhtaan valkoinen, ei ollut reissussa ryvettynyt.

Täysikasvuisen käpytikan pituus on noin 23–26 senttiä ja paino noin 80 grammaa. Lajin tunnistaa punaisesta alaperästä, mustasta päälaesta ja isoista valkoisista hartialaikuista. Koiraalla on kirkkaanpunainen niskalaikku. Nuorella yksilöllä päälaki on kokonaan punainen. Vatsapuolelta lintu on vaalea.

koski ja tikka tintti 022

Käpytikan parimäärä Suomessa on 100 000 – 350 000 ja se on levinnyt Etelä-Suomesta Metsä-Lappiin asti. Käpytikka ei ole muuttolintu, mutta huonona käpyvuonna se vaeltaa loppukesällä ja syksyllä ravinnon perässä uusille asuinpaikoille. Runsaimmin sitä on paikoilla, joissa on tarpeeksi männyn- ja kuusenkäpyjä talviravinnoksi.

koski ja tikka tintti 030

Huhti–toukokuussa tikkapari hakkaa pesäkolon lahoon haapaan, koivuun tai leppään. Touko–kesäkuussa naaras munii 4–8 valkeata munaa. Emot hautovat munia 10–12 vuorokautta ja ruokkivat poikasia pesään 21–25 vuorokautta.

 

maaliskuu 31.03.2010 104

Käpytikan kutsuääni on lyhyt, voimakas ja terävä ”kjik”, jota se toistaa useita kertoja muutaman sekunnin tauoin, usein myös lennossa. Rummutus on terävä, loppua kohti vaimeneva ja lyhyempi kuin muilla tikoillamme. Toistaa tämän noin yhden tai kahden sekunnin sarjan viidestä kymmeneen kertaa minuutissa. Hermostuneena päästää ”kji-krä-krä-krä-krä”-sarjan.

maaliskuu 31.03.2010 124

Kesällä käpytikan ravintoa ovat puussa elävät hyönteiset ja toukat, syksyllä se syö myös marjoja ja muiden kololintujen poikasia. Talvella käpytikka syö nimensä mukaisesti kuusen ja männyn kävyistä siemeniä. Talvella käpytikka on yleinen näky myös ruokinnoilla, joilla se hakkaa mielellään ihraa tai talia ja syö auringonkukan siemeniä ja pähkinöitä.

 

huhtikuu 111.2010 011

 

Tänään on Kalevalan päivä

Kalevalan päivä on suomalaisen kulttuurin päivä, jota vietetään Suomen kansalliseepoksen, Kalevalan kunniaksi 28. helmikuuta. Nimen muoto ja kirjoitustapa ovat samanlaiset kuin nimityksessä Runebergin päivä. Suomen kansalliseepos Kalevala täyttää tänä vuonna 175 vuotta. Elias Lönnrotin kokoama teos on ilmestymisestään lähtien vaikuttanut vahvasti Suomen kulttuuriin ja kansalliseen identiteettiin

 

kalevalanpäivä koskis 019

Noormarkun kirjasto, josta aikoinaan sai alkunsa kyseenalaista mainetta kantava Noormarkku palkinto, joka jaettiin kirjastolle joka käytti vähiten rahaa asukasta kohden kirjahankintoihin.

Kankaanpää-palkinto (aiemmin Noormarkku-palkinto)

Kankaanpää-palkinto on Kirjakillan vuosittain myöntämä huomionosoitus kunnalle, joka palkinnon myöntämistä edeltävänä vuonna on käyttänyt vähiten rahaa kirjastonsa toimintaan.
Aiemmin Noormarkku-nimellä tunnettu palkinto nimettiin vuonna 2009 Kankaanpää-palkinnoksi. Nimenmuutoksen perusteena on Noormarkun liittyminen osaksi Poria, ja myös se, että Kankaanpää sai palkinnon jo toisena vuonna peräkkäin.

Kirjakilta on kirjakauppojen ja kirjankustantajien yhdistys, jonka tarkoituksena on luoda kirjakaupan ja kustannustoimen piirissä työskenteleville mahdollisuus tavata toisiaan ja vaalia kirja-alan erilaisissa tilaisuuksissa. Vuonna 1962 perustetun yhdistyksen perustajajäseniä olivat muun muassa Akateemisen Kirjakaupan johtaja Reino Husso, WSOY:n pääjohtaja Yrjö A. Jäntti sekä Otavan silloinen myyntijohtaja, sittemmin professori Heikki A. Reenpää.

 

 

Tämän seinän taakse Porin kaupunki suunnittelee Noormarkun uutta kirjastoa, on vaan vähän vastatuulessa, jos sitten ensivuonna.

kalevalanpäivä koskis 018

sunnuntai 27. helmikuuta 2011

Putouksen sketsihahmokilpailun voittaja Munamiehen voitto ratkesi puhelinäänestyksellä. Cascade, a character sketch winner Muonamiehen victory was resolved telephone ballot. Cascada, un boceto de un personaje ganador Muonamiehen victoria se resolvió voto telefónico. Eğer Türkiye'de çok çok teşekkür ederim, bu blog için sadece bir ziyaretçi yüzüncü geldi. Thank you very much in Turkey, they became just one hundredth (100) visitor to this blog.

 

 

  Näyttelijä Riku Niemisen esittämä Munamies kruunattiin vuoden sketsihahmoksi erittäin pienellä erolla. Äänistä 52 prosenttia meni Munamiehelle.

munamies_260211PP_503_vi M

Kuva TV ruudulta kuvattuna (MTV 3)

Suomessa järjestetään paljon kaikenlaisia kilpailuja joissa voittajat äänestetään puhelin äänestyksellä.  Eikö puhelin äänestystä voitaisi kokeilla eduskuntavaaleissakin, ainakin äänestysprosentit nousisivat.                                                     

Nukkuvien puolueessa on varmaan paljon sellaisia joilla on mielipide, mutta eivät saa lähdettyä yleiselle äänestyspaikalle toisten tuijotettavaksi. Sekin saattaisi nostaa äänestysprosenttia mikäli omalla äänestyspaikalla olisikin tuntemattomia virkailijoita henkilöllisyyden toteamassa. Ainakin pienissä äänestyspiireissä kaikki tuntevat toisensa ja jos vähänkään on ujo, köyhä tai syrjäytynyt tai lottovoittaja ei varmaankaan saa lähdettyä äänestyspaikalle  arvosteltavaksi.                                                       

Olisihan silläkin merkitystä vaaleissa jos äänestys prosentti nousisi silläkin kustannuksella että vaaliuurnassa olisi paljon tyhjiä äänestyslipukkeitta.  Se olisi parempi protestin osoitus kuin äänestää Aku Ankkaa tai piirtää kirkkovene tai hämähäkki väärinpäin.

Luvian Laitakarin sataman  Webkamerat  toimivat taas.

lauantai 26. helmikuuta 2011

Viisikymmentä päivää aikaa käydä nauttimassa eduskuntavaali kampanjoiden antimista. Cincuenta días para ir y disfrutar de una campaña electoral parlamentaria por igual. Fifty days to go and enjoy a parliamentary election campaigns alike. Muito obrigado Portugal, que ficou em terceiro lugar a um visitante (300) centésimo a este blog hoje.Thank you Portugal, they came in third to one hundredth (300) visitor to this blog today.Köszönjük Magyarország, akkor lett mitra század (100) vendég ezt a blogot.Thank you for Hungary, they became the miter hundredths (100) Visit this blog

 

Keskustan eduskuntavaali ehdokas Tapio Huhtanen aloitti  eduskuntavaali kampanjansa  Noormarkusta.  Paikalle oli tullut joukko ihmisiä nauttimaan tilaisuuden antimista. Tarjolla oli Noormarkun torvisoittokunnan   musiikkia , grilli makkaraa ja kahvia höystettynä Tapion äidin leipomalla pullalla.

Noormarkkulaisittain  Tapion Huhtasen puheesta nousi esiin liikenneyhteyksien  parantaminen Poriin, ja satamatien jatkeen toteutuminen.  Muilta osin Tapio Huhtasen puhe sisälsi keskustan yleistä eduskuntavaaliohjelmaa.  Vaaliraha kohun myötä Tapio Huhtanen oli ottanut avoimen linjan ja ilmoitti oman vaalirahan oleva 10000€, josta 1 kolmasosa omaa rahaa ,1 kolmasosa Noormarkun keskustan kunnallisjärjestön luovuttamaa rahaa ja loput vaalilehden mainostuloista. Rahoitus ja muu vaalitoiminta kanavoidaan Elinvoimaa Satakuntaan ry:n kautta.

Tapio Huhtanen

Everstiluutnantti evp

Satakunnan maakuntahallituksen jäsen

Keskustan Satakunnan piirin pj

vaalistartti 012

Noormarkun torvisoittokunta  kapellimestarina Tauno Wrang

vaalistartti 001

Kahvi ja makkara maistui

vaalistartti 006

vaalistartti 011

 

 

Tapio Huhtasen vaalipäällikkö  Mikko Hatanpää . Juontajana toimi Pomarkun kunnanvaltuuston  puheenjohtaja Risto Peltomaa (kesk). kuvassa vasemmalla

vaalistartti 004

 

Paikalla oli myös eduskuntavaaliehdokas  Hannu Uusihonko, häneltä sai kynän ja käyntikortin

vaalistartti 021

Tapio Huhtanen kertoi on vaali budjettinsa,  mutta mitä vaalit tulee yhteiskunnalle maksamaan.  Porin kaupunginhallitus on 14.2.2011 pitämässään kokouksessa päättänyt vaalilautakuntien kokoonpanot.   Finpyyn vaalilautakunnassa Noormarkun yhtenäiskoululla on:  puheenjohtaja 4 varsinaista jäsentä ja 5 varajäsentä. Kaupunginhallitus toteaa, että varajäsenet osallistuvat vaalilautakuntien työskentelyyn samoin kuin varsinaiset jäsenetkin.  Nämä valitut saavat vaalilautakunnassa työskentelystään seuraavat palkkiot: Puheenjohtaja 250€ jäsenet ja varajäsenet 175€ kukin .  Vaalilautakuntia on Porissa ainakin 31 kun Finpyy on se 31.   Kysymys kuuluukin, mitä mahtaa kokonaisuudessaan eduskuntavaaleihin kulua yhteiskunnan rahaa?

Kaksi vanhaa Kodak Brownie glasikko laatikko kameraa. Two old Kodak Brownie box camera in a classic. Dos viejos cámara Kodak Brownie caja en un clásico.

 

Kodak 2A  Brownie kameraa valmistettiin  vuosina 1907-1933, kuvan 2A on vuodelta 1916.  Kamera käytti 2 1/2x 4 1/4” tuuman 116 filmiä

kameroita 003

 

kameroita 006

 

 

Kodak Popular Brownie  1937- 1940  on saanut Suomessa nimen NÄPSÄ-   kamera on Made by Kodak Ltd, London   6X9 käyttää 620 rullafilmiä

kameroita 011

perjantai 25. helmikuuta 2011

Ippe Mansikka puskee pipo vinossa vastatuuleen. Tack Sverige, du kom bara tre hundradel (300) besökare på denna blogg. Thank you Sweden, you came just three hundredth (300) visitor to this blog

 

Ilma on lauhtunut jo –7 asteeseen, mutta taivas on harmaa ja tulee kovasti.  Ippe on uskaltautunut kylmään viimaan ulkoilemaan ja tässä hän kävelee Laviantietä pitkin kotiin päin.

Odotettavissa huomiseen iltapäivään asti:

Maan länsiosassa:

Enimmäkseen kohtalaista etelänpuoleista tuulta. Pilvistä ja ajoittain lumisadetta, mahdollisesti myös jäätävää tihkua. Lämpötila tänään -5...-12, yöstä alkaen -1...-7 astetta.

 

ippe 002

Samalla huomasin että Laviantielle on ajettu santaa.  Johan siinä autoilijat oppivatkin ajamaan hiljempaa, sitä 40km/h mikä Laviantiellä on sallittu.  Autoissa on lakisääteisesti talvirenkaat, niin miksi ajorataa pitää hiekoittaa?  Siksikö että keväällä taas saadaan pöly lentämään ihmisten keuhkoihin.

Talvisia kuvia kotiseututalo Kahrin mäeltä. Vinter bilder Homeland hus (museum) Kahrin Hill. Norrmark Finland. Invierno fotos Patria casa (bienes antigua casa)) Kahrin Hill. Noormarkku Finlandia.Winter photos Homeland house (old house goods)) Kahrin Hill. Noormarkku Finland. Χειμερινές φωτογραφίες Πατρίδα σπίτι (παλιό αγαθών σπίτι)) Kahrin Hill. Noormarkku Φινλανδία. Зимние фотографии Родины дом (старый товар дома)) Kahrin Хилл. Noormarkku Финляндии. 冬の写真国土の家(古い家品))Kahrinヒル。 Noormarkkuフィンランド

 

Noormarkun kotiseutuyhdistys on toiminut vuodesta 1955 lähtien. Sen kaunis ja idyllinen tyyssija on kotiseutumuseo Kahari aivan Noormarkun keskustassa.

Yhdistys on saanut Kaharin lahjoituksena A. Ahlström Osakeyhtiöltä. Päärakennuksen valmistumisvuosi sijoittunee 1700-luvun loppupuolelle.

Alkuperäisten rakennusten lisäksi museoalueella ovat tätä nykyä muun muassa mäkitupa, riihi, savusauna ja paja. Tuvan on lahjoittanut Noormarkun kunta.

Menneiden aikojen elämänmenosta kertovat myös lukuisat esineet, valokuvat ja tarinat.

 

 

aamupäivä Noormarkkua 007

Helmikuun lopun aamupäivän Aurinko paistaa vielä niin alhaalta että syntyy pitkiä varjoja.  Kuvaajakin on päässyt kuvaan varjona.

aamupäivä Noormarkkua 005

 

Lunta on kertynyt “apukeittiön” katolle

aamupäivä Noormarkkua 003

 

Ruusan Mökki

aamupäivä Noormarkkua 011

 

Vinttikaivo kuuluu vanhan pihapiirin varustukseen

aamupäivä Noormarkkua 013

Koiseututalon tontin riukuaita

aamupäivä Noormarkkua 016

A. Ahlström Osakeyhtiö lahjoitti Kaharin vuonna 1955 perustetulle Noormarkun kotiseutuyhdistykselle. Samassa yhteydessä Kaharille luovutettiin Talonpoikaiskulttuurisäätiön myöntämä kunniakilpi.
Kahari sijaitsee Noormarkun keskustassa Finpyyn kylässä. Se on alun perin perintötila, josta Antti Ahlströmin perilliset ostivat osan vuonna 1899 ja A. Ahlström Osakeyhtiö loput vuonna 1907. Omistajaluettelon vanhin merkintä koskee Matti Juhani Kaharia, joka eli vuosina 1750–1835.

tammikuu 26 2010 020

torstai 24. helmikuuta 2011

Kyllä hiihtoloma viikolla Aurinkokin paistoi. Kaksi kuvaa, vertailussa kaksi Nikon kamera yhdistelmää. Ja ski vecka, solen skiner.Sí semana de esquí, el sol brillaba el cielo está despejado,.Yes ski week, sun was shining the sky is clear,.Two images, comparing the combination of two Nikon cameras.Oui semaine de ski, le soleil brillait, le ciel est clair,.Ναι σκι εβδομάδα, ήλιος έλαμπε ο ουρανός είναι καθαρός,.Да лыжный неделю, солнце сияло небо ясно,.はいスキー今週は、太陽、空がクリアされて輝いていた. Thank you very much Mrs. Afaf Aniba, you're the first visitor Algeria. Thank you Cuba, they became the first visitor to this blog

 

Tänä aamuna oli pimeätä ja synkkää kun Fortum  oli katkaisut yöllä sähköt huoltotoimenpiteiden takia. sähkön laatu kuulemma paranee, tosin en ole sähköä huonolaatuiseksi mieltänyt, aina on valkeus tullut kun valokatkaisinta olen painanut..

Aamulla lämpömittari näytti - 22 astetta , kuinka kylmä olisi ollutkaan,  jollei taivaan kantta peittäisi synkkä pilvi.   Mutta ei pidä unohtaa että kyllä Aurinko paistoi hiihtoloma viikon alkupuolella selkeältä taivaalta.

aamupäivä Noormarkkua 064

AF-S NIKKOR 16-85 1:3.5-5.6 ED EX VR objegtivi  ja Nikon D1 H

 

Tänään kävin testaamassa toista kamera yhdistelmää,  Nikon 200D ja Sigma 18-35.  Käytin kameran omaa pientä salamaa. Objektiivien  sisärakenne ero paljastuu auringon säteissä.  Nikkor  on uudempi kuin Sigma ja siinä on  himmennin aukko täysin pyöreä, joka näkyy auringon säteiden määrässä. Nikkorin himmentimessä on enemmän lehtiä kuin Sigmassa .  Lienee makuasia kumpi aurinko on parempi.  Kellon aika ei ole kuvanotto hetkellä aivan sama, mikä paljastuu siitä että puiden alla oleva lumi näkyy paremmin.   Tässä taivas on pilvetön, ensimmäisessä kuvassa pilvi värjää hankea punaisella.

puolipäivä 030

Nikon 200 D ja Sigma 18-35 D  1:3.5-4.5  aspherical

keskiviikko 23. helmikuuta 2011

Apua! Iso hätä, onko kellään kakkapottaa?Hjälp! Big nödsituation, om någon underlättar bajs?Help! Big emergency, whether anyone facilitates the crap?Appi! Suur avarii, kas keegi on jama hõlbustab see? Thank you very much united state USA, you came today thousandth (1000) visitor to this blog

 

 

Iida 2kk tarvitsisi tämmöisen kakka potan, jonka laipan halkaisija on 20 cm.  Tämä potta halki ja kovaa muovia on vähän hankala korjata.

potta 004Muovi potta tulee tälläisen pottatuolin alle eikä potan laippa ole niin millin päälle. istuin renkaan alla olevat pitimet voi säätää. Jos sinulla on tämäntapainen potta niin ota yhteyttä.

Pottatuoli on jo antiikkia, tarkkaa ikää en tiedä mutta vähintään viisikymmentä vuotta vanha se on.

 

potta 010

tiistai 22. helmikuuta 2011

Suomalainen kulttuuri talvimaisema Noormarkusta. Finnish rustic culture Noormarkku winter landscape. La cultura finlandesa Noormarkku rústico paisaje de invierno. Finlandaise paysage rustique hiver culture Noormarkku. Finnische rustikale Kultur Noormarkku Winterlandschaft. Φινλανδική ρουστίκ τοπίο Noormarkku χειμώνα. Финский деревенской культуры Noormarkku зимний пейзаж. フィンランドの素朴な文化Noormarkku冬の風景です。 Big thanks to Yemen, they became the first visitor to this blog

 

Aina tulee moitittua ettei kamera pysty toistamaan sitä mitä silmä näkee.  Mutta on se niinkin ettei silmä aina näe lähelle.  Nämä kauniit talvimaisema kuvat otin eilen vain puolenkilometrin päästä kotoani, Alhströmin ruuki alueella.

päivä 009

päivä 010

Alhströmin  vesivoimalaitos rakennettu 1914  takana vanha paloasema

 

päivä 007

 

aamupäivä Noormarkkua 095

Vainiolan silta kaartuu Noormarkunjoen yli

päivä 008

 

Talvisia  vanhoja omenapuita.  Vaativat keväistä leikkausta.

päivä 012

Havulinna  jonka Walter Alhström rakennutti perheensä edustuskodiksi 1900 luvun alussa

aamupäivä Noormarkkua 065

Arkkitehti Alvar Aallon suunnittelema  Villamairea  ei paljon Koivukujalta näy.  Puut näyttävät hoitamattomilta.

päivä 014

 

Näkymä Koivukujalta, Pellon ja vaaleanpunaisen talon väliin jää Noormarkun joki.  Ranta saunassa on turvekatto,

päivä 019

 

aamupäivä Noormarkkua 075

Koivukuja.  Koivukujan on reilun kilometrinpituinen  kartanotie jonka toisessa päässä on hevostalli.

aamupäivä Noormarkkua 090

Jäljet hangella

päivä 017

Tänään vielä on luvassa Auringon paistetta ja nämäkin maisemat näyttävät vieraalle parhaat puolensa.

maanantai 21. helmikuuta 2011

Varis (corone), luonnon puhtaanapito lintu. Crow (Corone), natural cleaning the bird. Crow (Corone), natural de limpieza del pájaro.

 

 

Variksen pituus on noin 47 cm, ja se painaa noin puoli kiloa. Sen höyhenpeite on suurimmaksi osaksi tuhkanharmaa lukuun ottamatta kiiltävänmustaa päätä, kurkkua, nilkkaa, siipiä ja pyrstöä. Nokka ja jalat ovat mustat. Sukupuolet ovat samannäköiset. Variksen käheä, hieman värisevä on yleisesti tunnettu. Varikset ovat älykkäitä lintuja.

Kahdenkymmenen asteen pakasta ei Variksen käytöksessä huomaa, rinta höyhenet ovat kyllä mukavasti  kuohkeana .

koskis 004

Varis on kaikkiruokainen. Se syö jätteitä, raatoja, viljaa ynnä muuta. Saaristossa se syö vesilintujen ja lokkien pesistä munia ja poikasia. Varis osaa rikkoa nilviäisten ja rapujen kuoret lentämällä ensin korkealle ja pudottamalla sitten ruoan kalliolle. Varis on oppinut hyödyntämään kaatopaikkoja ja etsimään tienvarsilta auton alle jääneitä eläimiä ja muuta syötävää.

Ruoka olisi hyvä saada mukaan, keskellä tietä ei ole mukava aterioida

koskis 003

 

Naakka pahus vei leivän,  kyllä me se porukalla siltä pois saadaan

päivä 014

Ruokintapaikalla vipinää

koski ja sorsa 002

 

 

 

Tähän kuusenko jäädään yöksi

päivä 012

Pesintä

Naaras rakentaa pesän kuivista oksista, maasta ja savesta havupuun tai harvoin lehtipuun latvaan. Ulkosaaristossa pesät sijaitsevat matalissa pensaissa tai katajissa, usein myös maassa. Pesämaljassa on pehmusteina esimerkiksi höyheniä, karvoja, kankaanpaloja. Varis tekee joka vuosi uuden pesän, ja vanhoja pesiä hyödyntävät muut lintulajit.

Varis munii huhti-toukokuussa. Etelä-Suomessa muninta voi alkaa jo maaliskuun lopussa. Munia on 3–6, keskimäärin 4,6, ja ne ovat vihreitä ja ruskeapilkkuisia. Yleensä vain naaras hautoo niitä 18–19 vrk, ja koiras vahtii sillä aikaa pesän lähettyvillä. Poikaset kuoriutuvat eri päivinä. Molemmat emot ruokkivat poikasiaan venyvästä kurkkupussista oksentamallaan ravinnolla. Poikaset pysyvät pesässä 31–32 vrk. Varikset ovat sukukypsiä kaksivuotiaina eli kolmantena kalenterivuonna syntymästään.

.kesäkuu 2.2010 080

lauantai 19. helmikuuta 2011

Kuu hulluutta, täydenkuun aikaan. Lunatic photographing the full moon. Lunatic fotografera fullmånen. Loco fotografiar la luna llena. Lunatic photographier la pleine lune. Lunatic φωτογραφίζοντας την πανσέληνο. Lunatic фотографирования полной луны. 狂人は満月を撮影する. Imposible Muchas gracias a los españoles. usted ha venido a este blog un mil (1000) los visitantes! Impossibly big thank you to the Spanish. They must come to this blog a thousand (1000) visitors!

 

On se vaan kumma juttu että aikuinen mies aina täydenkuun aikaan sekoaa ja lähtee Kuuta valokuvaamaan.  Järki kyllä sanoo ettei näissä Satakuntalaisissa, varsinkin Noormarkun maisemissa  hienoa kuun valokuvaa saa otetuksi. Aina vaan on kuitenkin lähdettävä.  Tänäänkin oma lämpömittari näytti reilua –25 asteen pakkasta joten alhaalla oli varamaan likemmäs –30 astetta.  Sen verran kuitenkin oli järkeä etten tällä kertaa  jalustaa ottanut mukaan kun se on pikkasen kylmä käsitellä kun se on metallia.  Mutta kyllä Kuun kuvaaminen on hullua hommaa.

Kuun kiertosuunta on taivaalla tähtien suhteen itään. Sen kiertoaika Maan ympäri on noin 27 vuorokautta 7 tuntia ja 43 minuuttia. Kuun etäisyys maasta vaihtelee noin 360 000 kilometristä noin 406 000 kilometriin.[1] Siitä on aina sama puoli kääntyneenä Maata kohti. Vasta avaruusluotaimin saatettiin kartoittaa kokonaan Maahan kaukoputkella suoraan näkymätön Kuun kääntöpuoli.

 

kuu 009

Kuun vaihe riippuu siitä, kuinka suuri osa Auringon valaisemasta puoliskosta on nähtävillä. Uudenkuun aikaan Maata kohti kääntynyt puolisko on pimeä, koska Kuu ja Aurinko ovat taivaalla melkein samalla suunnalla. Ensimmäisessä neljänneksessä puoliskon länsipuoli on valaistuna (Maassa pohjoiselta pallonpuoliskolta nähtynä Kuun oikea puoli). Täydenkuun aikaan koko maata kohti kääntynyt puolisko on valaistuna. Viimeisessä neljännessä Kuun puoliskon itäpuoli on valaistuna (Maassa pohjoiselta pallonpuoliskolta nähtynä Kuun vasen puoli). Valon ja varjon rajaa Kuun pinnalla kutsutaan terminaattoriksi.

aamu 010

Kuu kajastaa Noormarkunjoen pintaan Makkarakoskella

kuu 063

Kuutamokeikka. Ensimmäinen ihmisen laskeutuminen kuunpinnalle tapahtui 21. heinäkuuta vuonna 1969, jolloin avaruusalus Apollo 11 laskeutui Kuuhun, mukanaan kaksi astronauttia, Neil Armstrong ja Buzz Aldrin. Kaiken kaikkiaan Kuussa on käynyt 12 astronauttia vuosina 1969–1972.

aamu 015

Kuu ja Katulamppu

kuu 019

Puu ja Kuu

kuu 021

 

 

Kuu on innostanut kuvaamaan ennen muinoinkin.  Tämän kuvan olen ottanut viimevuosituhannen puolella 1985 Dia filmille.    Tässä Kuu paistaa Havulinnanmäen yllä  ja A Alhström Oy:n joulukuusi  kuvan keskellä.  Etualalla Noormarkunjoen Myllykoski.  Silloin ei ollut käytössäni kovinkaan pitkiä objektiiveja joten tässä on alhaalla vähän liikaa Noormarkunjoen jäätä.  Kuva on otettu Tammikuussa ja silloinkin on pakkasia ollut liki –30 astetta. Filmi aikana valokuvaaminen oli  ajoittain vähän tuuripeliä kun silloin aina piti odottaa kuvien valmistumista  useita päiviä.  Eikä toista tilaisuutta tullut kuvan ottamiseksi.  Toista se on nyt digi aikana, kun kameran näytöltä näkee heti, osuiko valotus kohdalleen. Tämän kuvan diasta skannasi Markku Mäkelä uudella skannerillaan.

myllyk-teuvo kuu

Rekka-auto näytti silmälle hienolta kun se Pomarkusta päin vt 23 tuli Noormarkun hautausmaan kohdilla, siinä oli paljon sivuvaloja joskaan ei niin paljon kuin Coca Cola  joulumainos autossa joten ei ei siitä tämän kummempaa näytettävä kuvaa syntynyt.  Mutta on se kuitenkin käsivaralta otettu.

kuu 025