Teuvon kuvat

Teuvon kuvat

torstai 6. lokakuuta 2011

Valkokärpässieni Amanita virosa, ÄLÄ SYÖ! DO NOT EAT this fungus, And do not even enter your dog mushrooms

 

Julkaisin tämän valkoisen kärpässienen kuvan taanoin facebookissa nimellä Herkkutatti, kuvasta oli kyllä Tykätty muttei kukaan ole korjannut että tämä ei ole herkkutatti vaan valkokärpässieni (Amanita virosa), tappavan myrkyllinen, melko yleinen ja Suomessa 1936 alkaneen tilastoinnin jälkeen eniten kuolemantapauksia aiheuttanut sieni.

Toisessa blogissani julkaisun jälkeen oli tullut google hakuja: valkokärpässieni salaatissa ja valkokärpässieni paistettuna. Joten päätin laitaa aiemmin julkaisemani Valkokärpässieni jutun nyt tähän kadoksissa olleeseen, palautuneeseen blogiin ettei kelleen tule vääriä ajatuksia valkokärpässienestä.  Sieni kausi näyttäisi vielä jatkuvan ainakin suppilovahveroiden ja mustien torvisienien osalta.

 

Valkokärpässieni

valkonen-krpssieni-001_thumb4

 

valkonen-krpssieni-002_thumb2

Kärpässienille tyypillisiä piirteitä ovat irtotyviset heltat sekä nuorta sientä suojaava kalvo, joka sienen kasvaessa repeää jättäen lajista riippuen esimerkiksi laikkuja lakkiin tai renkaan jalkaan. Kärpässienten jalassa on yleensä tuppi ja niiden itiöpöly on enimmäkseen valkoista.

 

valkonen-krpssieni-003_thumb4

 

Valkoinen kärpässieni sisältää amanita-nimistä myrkkyä, joka aiheuttaa hengenvaarallisen maksavaurion jo pieninä määrinä nautittunakin. Aina, jos on epäily sienen syömisestä, potilas tulee toimittaa lääkäriin. Sieni ei yleensä kasva hoidetulla pihanurmella, vaan sille tyypillinen kasvupaikka on tuore kangasmetsä, etenkin paksusammaleinen kuusimetsä ja korpikuusikko. Sieni voidaan sekoittaa syötävään herkkusieneen. Valkokärpässienen selvimmät tuntomerkit ovat kokonaan valkoinen väri, pysyvästi valkoiset heltat ja jalan tyveä ympäröivä tuppi. Herkkusieneltä tuppi puuttuu ja heltat tummuvat melkeinpä mustiksi sienen kypsyessä.

Lisää tietoa valkoisen kärpässienen vaarallisuudesta on Myrkytystietokeskuksen sivuilla: http://www.hus.fi/default.asp?path=1,28,824,2049,2265,2260,4592. Sivuilla on myös sienilista, jossa on lueteltu yleisimpiä ja kysytyimpiä sienimyrkytyksien aiheuttajia. Luetteloon on koottu vain osa sienistä, eikä se ole kattava. Jos et löydä sientä listalta tai olet epävarma sen myrkyllisyydestä, voit tarkistaa myrkytysvaaran Myrkytystietokeskuksesta. Myrkytystietokeskuksen puhelinnumero on (09) 471 977, ja se on auki 24 t/vrk kaikkina viikonpäivinä. Myrkytystietokeskus huomauttaa, että se ei pysty tunnistamaan sieniä puhelimitse annetun kuvauksen perusteella. Sienten tunnistamisessa voi sienikirjojen lisäksi käyttää apuna sieniasiantuntijoita, joita löytyy mm. sieniseuroista ja Marttaliitosta.

 

Mustatorvisieni (Craterellus cornucopioides) on kantarelleihin kuuluva erinomainen ruokasieni, joka ei tarvitse esikäsittelyä.

päivä 001

Suppilovahvero (Cantharellus tubaeformis) on vahveroihin kuuluva erinomainen, muodoltaan torvimainen ruokasieni, joka ei tarvitse esikäsittelyä.

suppilovahvero hirvi kärpänen 026

 

 

Punakärpässieni (Amanita muscaria), joskus lyhyesti kärpässieni, on kenties tunnetuin myrkyllinen sieni. Se on myös Suomen yleisin myrkkysieni. Omintakeisen punavalkoisen värityksensä ansiosta punakärpässieni on helppo tunnistaa. Punakärpässieni on koivun ja männyn juurisieni.[

aamu 096

 

päivä 023

Eveliina Pokela & Kaksoset - Mörri-Möykky -

HeviSaurus - Mörri-Möykky

 

Teddykarhujen huviretki - YouTube

 

 

Asemies syötti koiralle sieniä - onko tässä vuoden oudoin rikosuutinen?

Yhdysvaltain Ohiossa ilmestyvä Akron Beacon Journal julkaisi kummallisimman uutisen aikoihin.

Lehden pikku-uutisten palstalla julkaistu juttu saa aivot heittämään kärrynpyörää. Sekopäisestä uutisesta kertoi uutissivusto BuzzFeed.
Tapaus menee lyhykäisyydessään seuraavasti:
38-vuotias akronilainen mies ilmoitti poliisille, että hänen kotiinsa oli tunkeuduttu, kun hän istui masturboimassa pornoelokuvaa katsellen.
Tämän jälkeen kellariin tullut tunkeilija alkoi videokuvata miestä ase kädessään.
Uutinen jatkuu miehen kertomuksella, jonka mukaan vieras oli ennen poistumistaan syöttänyt hänen koiralleen sieniä, joiden syömisen jälkeen koira kuoli.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti