Teuvon kuvat

Teuvon kuvat

tiistai 2. elokuuta 2011

Pian puidaan viljoja. Se tietää sitä että pian on leikkuupuimureita teillä ja pelloilla. Soon after the grain harvest time. Poco después de la época de la cosecha de granos. Peu après le moment de la récolte de céréales. Bald nach der Getreideernte Zeit. Λίγο μετά την εποχή της συγκομιδής σιτηρών. Вскоре после этого времени сбор зерна. すぐに穀物の収穫期後の

 

Elokuu on alkanut kauniina ja aurinkoisena ja viljat kypsyvät hyvää vauhtia. Pian on sadonkorjuun aika-

viljapelto 012

 

Ohra

Ohra on todennäköisesti vanhin viljelykasvimme. Löytöjä on olemassa jopa kivikaudelta. Ohralla on useita käyttökohteita. Sitä viljellään eläinten rehuksi, mutta siitä saadaan myös mm. mallasta oluen ja viskin valmistukseen sekä ohrasuurimoita elintarviketeollisuuteen. Ohrasuurimot ovat kokonaisia jyviä, jotka leikataan pieniksi paloiksi. Niitä voidaan keittää riisin tapaan tai käyttää puuron valmistukseen tai leivän leivontaan.

Ohraa viljellään lähes kaikkialla maailmassa. Suuria viljelmiä on muun muassa Venäjällä, Kanadassa ja Australiassa. Villejä ohralajikkeita on Etu-Aasiassa ja Tiibetissä.

Pohjoismaissa ohraa on viljelty hyvin pitkään, jo kivikaudelta lähtien. Ohra oli1500-luvulla viljellyn maa-alan valtalaji.

Viljelty ohra on itsesiittoinen, joten erilaisia lajikkeita ja muunnoksia on paljon.

Ohraa voidaan viljellä viileilläkin seuduilla missä mikään muu viljalaji ei ehdi tuleentua, aina subtrooppisiin ja trooppisiin maihin saakka.

 

viljapelto 007

 

 

lisää leppis kuvia 028

 

Kaura

Kauran viljely onnistuu niukkaravinteisessa maaperässä pohjoisessakin. Kauran ydin sisältää muita viljalajeja enemmän rasvaa, joten se soveltuu hyvin ennen kaikkea hevosten rehuksi. Kaurasta tehdään myös mm. suurimoita ja jauhoja elintarvikekäyttöön.

Kaura on syntynyt todennäköisesti eteläeurooppalaisesta villilajista. Ensimmäinen viljelmä voidaan jäljittää Välimeren alueelle noin 2 000 vuoden taakse. Vanhat sivistyskansat eivät pitäneet kauraa viljelyskasvina ja kreikkalaiset pitivät sitä jopa ravinnoksi kelpaamattomana kasvina. Nykyisin kauraa viljellään monissa maissa, lähinnä Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa.

Kaura on yksivuotinen heinäkasvi. Sen kukinnossa on useita tähkylöitä jotka muodostavat röyhyn. Itsepölyttyvä kasvi kukkii keskikesällä. Kauralajikkeet voidaan luokitella jyvän värin perusteella valko-, kelta- ja mustakuorisiin.

Kaura tarvitsee melko runsassateisen ilmaston, minkä vuoksi se kylvetään aikaisin keväällä. Siten se ei pääse kuivumaan loppukeväällä ja alkusyksystä. Kaura ei ole erityisen kylmänarka. Kauraa voidaan viljellä kaikenlaisessa maaperässä, mutta se kärsii erityisesti runsaskalkkisessa maaperässä tiettyjen ravinteiden puutostaudeista.

aamu 018

 

Vuoden 2010 kesä oli paljon kuivempi kuin tämä vuosi ja vilja pellot pölisivät kun niitä leikuupuimurilla puitiin. Sampo Rosenlew 3065

päivä 005

 

Vähän vanhempi puimakone Sampo 47

markkinat 014

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti