Teuvon kuvat

Teuvon kuvat

keskiviikko 8. kesäkuuta 2011

Syntymäpäivän viettoa ja hellettä. The birthday celebrations and the heat of. Las celebraciones de cumpleaños y el calor de. Les fêtes d'anniversaire et la chaleur de. Die Geburtstagsfeiern und die Hitze. Le feste di compleanno e il calore di. Οι εορτασμοί γενεθλίων και τη θερμότητα του. празднование дней рождения и тепла. 誕生日のお祝いと熱の. Auringossa jättimäinen räjähdys - avaruusmyrsky iskee illalla Maahan. Sol, una gigantesca explosión - la tormenta solar golpea la Tierra durante la noche. Sun, a gigantic explosion - the space storm strikes the Earth at night

 

 

Max-Aaron kiittää kaikkia eilen tässä blogissa  hänen syntymäpäivästään   onnitelleita  blogaajia.

Max-Aaron dar las gracias a todos en este blog ayer felicitó por su cumpleaños bloguero.

Max-Aaron to thank everyone on this blog yesterday congratulated on his birthday blogger.

Max 9v 001

 

Eilen oli myös oikein kunnon hellepäivä

Varis huohotti kukkamaalla vaikkei se varjoa suonutkaan.

varis 001

Tämän vuoden lämpöennätys meni rikki eilen tiistaina. Yli +30 asteen lukemia mitattiin maan länsiosissa.

Ainakin Satakunnassa ja Pohjanmaalla lämpötila nousi ennätyslukemiin. Esimerkiksi Porissa mitattiin +30,3 astetta, kuten myös Noormarkussa.  Kruunupyyssä Pohjanmaalla jäätiin tästä pari kymmenystä.
Yhtä korkeita lukemia ei ole vielä tänä vuonna Suomessa mitattu. Jämsässä päästiin 1. kesäkuuta lähelle, kun lämpötila nousi siellä 29,5 asteeseen.
Tiistaina hellettä oli myös Pirkanmaalla ja Pohjois-Pohjanmaalla, kerrotaan Ilmatieteen laitoksesta. Idässäkin oli lämmintä, mutta 27 asteen hellerajaa ei siellä juuri kolkuteltu.
Ennusteen mukaan helleaalto jatkuu vielä lauantain. Lapista etelään valuva sade- ja ukkosrintama viilentää säätä sunnuntaina maan keski- ja eteläosissa. Kuurot saattavat kuitenkin hiipua ennen eteläisintä Suomea.

Tänäänkin saatetaan jossain päin Suomea rikkoa tämän kesän lämpöennätys, kun  kello kuusi tänä aamuna meidän mittari näytti jo +20.2 astetta.  Kaikkien aikojen lämpöennätystä tuskin lyödään kun viimevuonna 29 heinäkuuta lyötiin rikki kaikkienaikojen lämpöennätys Liperissä sijaitsevalla Joensuun  lentoasemalla.  Silloin lämpötila nousi +37.2 asteeseen.  Sitä edellinen Suomen lämpöennätys on niinkin kaukaa kuin 1914.  Tuolloin lämpömittarin lukema nousi Turussa + 35.9 asteeseen.

 

Vihdoin noussut lämpötila on saanut hämähäkit liikeelle.

Tämä yksilö ei ollut edes nuppineulanpään kokoinen.  Isompiakin hämähäkkejä on kyllä jo näkynyt mutta niiden rakentamia verkkoja ei vielä ole näkynyt.

 

ötököitä kukkia 007

kuva NASAimage

Auringon pinnalla on tapahtunut suurin havaittu plasmapurkaus viiteen vuoteen.

Myös auringonpilkkujen määrä on suurimmillaan vuosikausiin, ja ne uhkaavat aiheuttaa ongelmia Maan tietoliikenne- ja voimalayhteyksiin.
Nasan mukaan Maahan iskeytyy illalla noin kello 20:n aikaan geomagneettinen avaruusmyrsky, joka kestää jopa 24 tuntia.
Myrskyn pelätään aiheuttavan katkoksia sähkönjakeluun sekä sekoittavan satelliittien toimintaa. Satelliittiongelmat puolestaan näkyvät käyttökatkoksina esimerkiksi kännyköissä ja gps-laitteissa.
Myös Pohjoisnavan kautta liikennöivien mannertenvälisten lentojen reittejä jouduttaneen muuttamaan.
Nasa havaitsi auringonpurkaukset tiistaina. Rajuimmassa niistä jättimäinen lieska purkautui kauas avaruuteen ja peitti jopa puolet Auringon pinnasta sen vetovoiman vetäessä plasmaa takaisin.
- Se oli hyvin dramaattisen näköistä, kuvaili NWS:n avaruussääkeskuksen ohjelmoija Bill Murtagh M-2, eli keskitason luokkaa olevaa auringonpurkausta.
Nasan mukaan purkaus ei kuitenkaan onneksi tapahtunut suoraan Maata kohden, joten sen seuraukset voivat jäädä "suhteellisen vähäisiksi".
Suomessa kannattaa silti illalla ja ensi yönä tarkkailla yötaivasta, sillä luvassa saattaa olla harvinaisia kesäajan revontulia, Nasa kertoo.

 

ötököitä kukkia 016

 

Muitakin ötököitä on alkanut näkyä

ötököitä kukkia 066

 

ötököitä kukkia 064

Macro objektiivin  käyttö vaatii vielä totuttelua, pitäisi varmaan käyttää vähän nopeampaa suljinaikaa, se taas kaventaa syväterävyysaluetta, lutikka on sen verran leveä otus ettei sitä luonnon olosuhteissa  taida saada kokonaan terävästi kuvattuakaan, tai sitten pitäisi olla paremmat laiteet.

ötököitä kukkia 095

ötököitä kukkia 078

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti