Teuvon kuvat

Teuvon kuvat

maanantai 20. kesäkuuta 2011

Ruutumittari (Chiasmia clathrata) Thank you very much daniel photography, you're thousandth (1000) Google Friend Connect the reader on this blog. Tusen takk, Norge, i dag har du blitt en tre hundre (300), en besøkende til denne bloggen. Thank you very much for Norway, they have become today, three hundred (300), a visitor to this blog

 • daniel photography

  Ruutumittari perhonen ei levitä siipiään vaakatasoon istuessa kasveissa.  Syväterävyys alue oli pilvisellä säällä pieni kun kaikkia hyönteisiä ja ötököitä kuvattaessa jalustan käyttö olisi hankalaa niin kuvat tulee otettua käsivaralta.  Optiikka Sigma 70mm 2.8 makro, kamera Nikon D1H

  jaguar kellokukka ruuruperhonen 064

  Ruutumittarin voi havaita sekä päivällä että yöllä. Ulkonäkö on hyvin tyypillinen, mustavalkoinen ruudukko eikä erehtymisen vaaraa juuri ole. Pieni perhonen pyrähtelee pieniä matkoja, istuutuen vähän väliä heinille siivet puolittain auki.

  Läheltä katsottaessa näyttää aivan siltä kuin perhonen hankaisi siipiä toisiinsa. Laji on levinnyt etelästä suunnilleen Tornio - Kajaani -linjalle saakka ja hajahavaintoja on tehty pohjoisempaakin. Keski-Suomi kuuluu lajin vahvoihin elinalueisiin ja se onkin täällä yleinen ja varsin runsaslukuinen. Parhaiten ruutumittareita tapaa kedolla, teiden varsilla, pihoissa ja puutarhoissa. Vilkkain lentoaika osuu keskikesään, kesä-heinäkuulle. Joinakin vuosina kehittyy vähälukuisempi syyssukupolvi.

  - Siipiväli reilut 2 cm, naaraat keskimäärin pienempiä

  - Lentää lähinnä kesä- ja heinäkuussa, joskus toinen sukupolvi elokuussa

  - Toukat elävät monilla kasveilla, mm. niittynätkelmällä ja puna-apilalla

  - Talvehtii kotelona

   

  jaguar kellokukka ruuruperhonen 035

   

  jaguar kellokukka ruuruperhonen 037

  Ulkonäön perusteella ruutumittaria ei oikeastaan voi sekoittaa mihinkään toiseen mittarilajiin. Se on väritykseltään selkeän mustavalkoinen, joskin "musta" on todellisuudessa tumman suklaanruskeaa, ja sekä etu-, että takasiivissä tummat raidat muodostavat valkoiselle pohjalle ruudukkoa muistuttavan kuvion. Tumman ja valkoisen värin suhteelliset osuudet vaihtelevat yksilöittäin jonkin verran, mutta yleensä molemmat värit ovat selvästi nähtävissä. Lennossa perhonen näyttää valkoiselta, mutta on huomattavasti pienempi kuin vaikkapa lanttuperhonen ja lentää lyhyitä pyrähdyksiä kasvillisuuden joukossa.

   

  jaguar kellokukka ruuruperhonen 043

  Tämä ruutumittari perhonen oli  Noormarkussa Museotien    varressa olevan kerrostalo Helmeä vastapäätä olevan entisen Lopen tontilla.

  jaguar kellokukka ruuruperhonen 067

 • Ei kommentteja:

  Lähetä kommentti